Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: Εξέλιξη χωρίς τέλος!

1371352269_justin-tv

Από τους μαθητές της Β” τάξης Παναγιώτη Ιορδανόπουλο, Ιορδάνη Καρατζά και Πέτρο Κυραϊλίδη

Screenshot133 εξελιξη

Οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πώς όμως έφτασαν οι υπολογιστές στην σημερινή τους μορφή; Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά την ιστορία των υπολογιστών, από τον πρώτο υπολογιστή που δημιουργήθηκε, έως και τον πιο εξελιγμένο.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

1200px-ENIAC_Penn1Αν και ο πρώτος υπολογιστής που υπήρξε ποτέ ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής ήταν ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1943 από τους Τζον Μόχλιν και Τζον Έκερτ στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και ολοκληρώθηκε πλήρως το 1946 με κόστος σχεδόν 500.000 $. Οι λυχνίες του ENIAC ήταν πάνω από 18.000 και είχε 1.500 ηλεκτρονόμους. Κατασκευάστηκε για διάφορους υπολογισμούς και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό των Η.Π.Α. Κατανάλωνε 150 KWatt. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι είχε 5.000.000 καλώδια τα οποία ήταν κολλημένα στο χέρι. Η λειτουργία του έπαψε οριστικά το 1955 μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΣ

transistor-in-a-circuit-2-1024x533Η εφεύρεση των τρανζίστορ ήταν πολύ σημαντική στην χρονογραμμή των υπολογιστών. Το πρώτο τρανζίστορ δημιουργήθηκε το 1954 από τον Γκορντον Τιλ και αντικατέστησε την ηλεκτρική λυχνία. Η κύρια χρήση του είναι να ρυθμίζει τη ροή του ρεύματος που δέχεται ανάλογα με την τάση. Έχει το μέγεθος ενός τσιπ και κατασκευάζεται είτε μόνο του είτε σε ολόκληρα κυκλώματα. Το χαρακτηριστικό αυτό το καθιστά ικανό για να χρησιμοποιείται ως διακόπτης ή να ενισχύει τις διάφορες τάσεις. Το τρανζίστορ θεωρείται φυσικά μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα και εξαιτίας αυτού, οι υπολογιστές είχαν μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος υπολογιστής με τρανζίστορς ήταν ο TX-0.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η δημιουργία του τρανζίστορ έδωσε την ευκαιρία στους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν ολόκληρα κυκλώματα στους υπολογιστές. Αυτή την περίοδο δημιουργείται και ο επεξεργαστής, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και η οθόνη. Ταυτόχρονα έχουμε ανάπτυξη στους μικροσκοπικούς και φορητούς υπολογιστές ενώ δημιουργήθηκαν και τα κινητά. Χρησιμοποιούνται εξελιγμένα κυκλώματα VLSI (Very Large Scale Integration) και LSI (Large Scale Integration). Επίσης εξελίσσονται οι τεχνητές νοημοσύνες ενώ με την βοήθεια του διαδικτύου, οι υπολογιστές μπορούν και επικοινωνούν από μεγάλες αποστάσεις. Οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν τρομερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενώ χρησιμοποιούνται σε γραφεία, για προσωπικές δουλειές και για διασκέδαση. Οι σημερινοί υπολογιστές έχουν διάφορα εξαρτήματα. Αυτά είναι:

mnimi karta gragikvn HARD DRIVE audio kart

  • Η κάρτα γραφικών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποδοθεί η εικόνα στην οθόνη.
  • Ο επεξεργαστής είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα στον υπολογιστή, μέσα από τον οποίο περνούν όλες οι εντολές που δίνουμε σε αυτόν.
  • Η κάρτα ήχου δεν είναι αναγκαστική για να λειτουργήσει ο υπολογιστής αλλά χρειάζεται αν θέλουμε να έχουμε ήχο.
  • Η κάρτα δικτύου χρειάζεται αν θέλουμε να συνδεθούμε με άλλους υπολογιστές στο διαδίκτυο.
  • Η Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης βοηθάει στο να αποθηκεύονται προσωρινά κάποια δεδομένα του υπολογιστή.
  • Ο σκληρός δίσκος επιτρέπει στον υπολογιστή να αποθηκεύει μόνιμα κάποια στοιχεία και αρχεία του υπολογιστή.

      Τα περιφεριακά του υπολογιστή είναι:

cam pliktrologio main

  • Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι που εισάγουν και επιλέγουν κείμενα και αρχεία του υπολογιστή.
  • Το ηχείο εξάγει τους ήχους του υπολογιστή.
  • Η κάμερα εισάγει οπτικές εικόνες μέσα στον υπολογιστή ενώ το μικρόφωνο εισάγει ήχους.

      Οι υπολογιστές έχουν μια ιστορία αρκετά περίπλοκη και μεγάλη. Η μεγάλη αυτή ιστορία καταλήγει στην σημερινή εποχή η οποία συνεχίζει και εξελίσσεται με τεράστιους ρυθμούς. Σήμερα οι υπολογιστές και η τεχνολογία είναι παντού γύρω μας και συνεχίζει να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα. Τα κινητά, οι υπολογιστές και οι κονσόλες στην εποχή μας είναι πολύ πιο εξελιγμένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και μας παρέχουν διασκέδαση, μας βοηθούν σε δουλειές γραφείου και χρησιμεύουν στην εκπαίδευση.  Σύντομα θα εξελιχθούν σε σημείο που να μπορούν να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

 

 

Πηγές

http://odysonline.gr/2010/01/eniac-o-protos-ypologistis-pou-kataskeyas/

https://el.wikipedia.org/wiki/ENIAC

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B6%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81

http://coolweb.gr/pos-leitourgei-transistor/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

https://allaboutourcomputer.wordpress.com/2015/03/11/%CF%84%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: Εξέλιξη χωρίς τέλος!"

Σχολιάστε

Top