Στήλη: Τεχνολογία

BMW: Ένας γερμανικός κολοσσός!

Από τους μαθητές Αρσένη Χρήστο  του Γ1 και Ιωσηφίδη Γιώργο του Β1

 

2Η  BMW ξεκίνησε σαν εταιρία παραγωγής κινητήρων για αεροπλάνα. Η ενασχόληση της με  τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα ήταν μια αναγκαστική επιλογή.
Η BMW ιδρύθηκε από τους Φραντς Γιόζεφ Ποπ, Καρλ Ραπ, Καμίλο Καστιλιόνι. Η έδρα της είναι στο Μόναχο της Γερμανίας ενώ υπάρχουν εργοστάσια αυτοκινήτων BMW σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη. Είναι μια πολύ διαδεδομένη μάρκα διότι τα αυτοκίνητα της είναι πολυτελείας και πολύ καλά σε ποιότητα . Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της θα λέγαμε πως είναι η Mercedes-Benz , η  Audi ,η Volvo,  η Lexus και η Jaguar.
Το 1916 ο Καρλ Ραπ αποφασίζει να ιδρύσει μια εταιρία κατασκευής κινητήρων και την ονομάζει Rapp-Motorenwerke. Ακριβώς την επόμενη χρονιά, το 1917, αλλάζει το όνομα της εταιρίας σε Bayerische MotorenWerke. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία βοηθήθηκε πολύ από την BMW που έφτιαχνε κινητήρες για αεροπλάνα. Στην συνέχεια, ύστερα από κάποιες πολεμικές συνθήκες η εταιρία αναγκάζεται να σταματήσει την παραγωγή στρατιωτικών υλικών και ξεκίνησε την κατασκευή φρένων για τρένα .
Η BMW για πρώτη φορά το 1919 σχεδιάζει και δημιουργεί την πρώτη μηχανή για μοτοσυκλέτες η οποία θα χρησιμοποιηθεί λίγο αργότερα σε ένα μοντέλο που ονομαζόταν «Βικτώρια» φτιαγμένο στην Νυρεμβέργη.
8 5
Η BMW συνέχισε να βοηθάει την Γερμανία και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτιάχνοντας είτε δίκυκλα αμαξίδια είτε κινητήρες για ελικοφόρα και τζετ.
Από το έτος 1980 και μετά η BMW άρχισε να αποκτάει την αίγλη και την δόξα που έχει σήμερα. Σύντομα εξελίχθηκε σε μάρκα πολυτελείας, με εξαιρετικά υψηλό ίματζ και πολύ καλή φήμη, ιδίως στους τομείς της οδικής συμπεριφοράς, άνεσης, επιδόσεων, καθώς και ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.
6 4
Επίσης, η BMW ήταν από τις λίγες μάρκες που συμμετείχαν στους αγώνες της Formula 1 από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης. Σήμερα, δυστυχώς, δεν παίρνει μέρος στους αγώνες, γιατί το 2010 πούλησε την ομάδα της και σταμάτησαν τα μοντέλα της να αγωνίζονται. Μέχρι τότε είχε σημειώσει αρκετά καλές θέσεις στους αγώνες της Formula 1.
Στην καθομιλούμενη ένα αυτοκίνητο BMW μπορεί και να ακουστεί με τον όρο «Μπέμπα».
Το γνωστό σήμα της BMW δημιουργήθηκε το 1920. Παριστάνει έναν περιστρεφόμενο «άσπρο» έλικα αεροπλάνου που ταξιδεύει στο «γαλάζιο» ουρανό.
1

 

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/BMW

https://www.matheallios.gr/2011/08/bmw.html

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος!

Από τους μαθητές του Β2 Χάρη Σαββίδη, Ορέστη Σπανίδη και Αριστοτέλη Φωτιάδη

Στις μέρες μας ο ρόλος των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην καθημερινότητά μας. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εργάζονται στον τομέα των αυτοκινήτων και στην εξέλιξή του. Ο στόχος είναι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον σε σχέση με τα σημερινά.

unnamedΣύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδείχθηκε πως η καλύτερη επιλογή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας είναι  η ηλιακή. Έτσι στράφηκαν προς την δημιουργία  των ηλιακών αυτοκινήτων. Είναι σχεδιασμένα ώστε να  απορροφούν την ηλιακή ενέργεια με την βοήθεια των ηλιακών πάνελ. Παράλληλα περιορίζεται η κατανάλωση  του «μαύρου χρυσού».  Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπροσθέτως είναι σχεδόν αθόρυβα.

Ωστόσο τα σημερινά ηλιακά αυτοκίνητα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η υποστήριξη ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη ένα μειονέκτημα είναι το γεγονός πως υστερεί αισθητικά σε σχέση με τα συνηθισμένα αυτοκίνητα. Επιπλέον η αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου υπερβαίνει τον προϋπολογισμό ενός μέσου ανθρώπου. Τέλος ένα ηλιακό αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με καύσιμα.

pt18051587-self_driving_bus_solar_powered_electric_vehicle_agv_8_seater_with_eps_braking_system smarttonics

Πέρα όμως από την ηλιακή ενέργεια που αναμφίβολα είναι ευνοϊκή προς το περιβάλλον η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας, πόσο μάλλον η χρήση της για την κίνηση των αυτοκινήτων. Έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε αντίθεση με αυτά που λειτουργούν με καύσιμα, προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, μπορούν να μετατρέψουν την παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Επιπλέον είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας την ηχορύπανση  στις πόλεις και δημιουργώντας μικρότερη επιβάρυνση  στα φυσικά οικοσυστήματα. Έχουν χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, καθώς η τιμή του ρεύματος είναι αρκετά χαμηλότερη ανά μονάδα ενέργειας από τη βενζίνη, η οποία μάλιστα επηρεάζεται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδιάζονται έτσι, ώστε να αυτό-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος, βελτιώνοντας παραπάνω τον δείκτη κατανάλωσης, ενώ κατά τη στάση δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια.images

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε  και τα μειονεκτήματα των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Οι υψηλές δαπάνες κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ανάλογες των τιμών πώλησής τους. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα τους είναι και η περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας πού κυμαίνεται συνήθως από τρία έως και πέντε χρόνια. Τέλος είναι εμφανείς οι χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Οι μπαταρίες δεν ευνοούν τις συνεχείς επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις και την οδήγηση υπό μεγάλη κλίση, επειδή όταν προσπαθούν να αποδώσουν ή να αποθηκεύσουν απότομα μεγάλες ποσότητες ενέργειας καταπονούνται , και επιπλέον διαρκούν λιγότερη ώρα.

Σε γενικές γραμμές τα ηλιακά όπως και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Το μέλλον μας επιφυλάσσει ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαίτερα σε αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας.

electric-car-708_0 cent_3

 Πηγές

 • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF
 • https://www.caranddriver.gr/panagiotis_tritaris/arthro/ilektriko_autokinito_euxaristo_den_tha_paro-7723015/

Η ιστορία του κινηματογράφου!

Από τις Βενέτη Δήμητρα, Βογιατζή Παναγιώτα και Δημητριάδου Κυριακή, μαθήτριες του Β1′

cinema

Η λέξη «κινηματογράφος» επινοήθηκε από το Λεόν Μπουλί, ο οποίος βάφτισε αυτό που θεωρήθηκε ως εφεύρεση των αδελφών Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ.Οι αδερφοί Λιμιέρ, δεν ήταν οι εφευρέτες του κινηματογράφου, ήταν όμως αυτοί που τον βελτίωσαν, τον καθιέρωσαν και τον διέδωσαν στο ευρύ κοινό. Ο όρος κινηματογράφος σήμαινε αρχικά, τη μηχανή εκείνη η οποία είχε τη δυνατότητα να καταγράφει την κίνηση.

Η προϊστορία του κινηματογράφου

Από την αρχή σχεδόν της εμφάνισής του στη Γη, ο άνθρωπος προσπάθησε να απεικονίσει, να αναλύσει την κίνηση. Σε σπηλαιογραφίες στην Ισπανία, και χρονολογούνται 35.000 χρόνια πριν, αναπαρίστανται βίσωνες σε κίνηση! Για να το πετύχει αυτό ο άγνωστος πρόγονός μας χρησιμοποίησε ένα εκπληκτικό εύρημα. Αναπαράστησε τα ζώα …με οκτώ πόδια, αντί για τέσσερα, δείχνοντας έτσι την κίνηση μέσα από την ακινησία. Με μία δόση, επιτρεπόμενης αυθαιρεσίας, μπορούμε να πούμε πως αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς τον κινηματογράφο. Με το πέρασμα του χρόνου, ο άνθρωπος ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα εκείνη, δηλαδή της ανάλυσης της κίνησης.

Ο κινηματογράφος στην Ευρώπη

EDISON_KINETOSCOPE indexΒ

Στην έκθεση του Παρισιού το 1894, ο Αντουάν Λιμιέρ ήταν καλεσμένος στην παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Έντισον. Αμέσως του τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η συσκευή και αγόρασε μια. Γυρνώντας στην Λυών συγκάλεσε οικογενειακό συμβούλιο και προκάλεσε τους γιούς του να βελτιώσουν τη μηχανή του Έντισον. Ο Λουί έβαλε γρήγορα σε εφαρμογή τις ιδέες του με την βοήθεια των μηχανικών της εταιρίας του. Μέσα σε ένα χρόνο οι Λιμιέρ είχαν έτοιμη την πρώτη κινηματογραφική μηχανή λήψης και προβολής με το όνομα «Κινηματογράφος». Τον κινηματογράφο αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ, που εμφάνιζε σε οθόνη εικόνες. Η εφεύρεση των αδελφών Λιμιέρ, πέραν αυτών των πλεονεκτημάτων έναντι του κινητοσκοπίου και του κινητογράφου, διέθετε και ένα επιπλέον βασικό προσόν: το βάρος της ήταν μόλις 20 κιλά, κάτι που την έκανε πολύ πιο πρακτική και φορητή. Μόλις πήραν την αναγνώριση της ευρεσιτεχνίας τους για την κινηματογραφική μηχανή αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη παράσταση, για να δει το κοινό το νέο επιστημονικό θαύμα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι οι Λιμιέρ είχαν συλλάβει τη σημασία της εφεύρεσής τους, καθώς ήταν της άποψης ότι «ο κινηματογράφος είναι μια εφεύρεση χωρίς μέλλον».

Ομιλών Κινηματογράφος

LUMIERE_BROTHERS DICKSONEXPSOUNDFILM

Η ιδέα του συνδυασμού κίνησης με εικόνες είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ίδια η έννοια του κινηματογράφου. Στα τέλη του1920, ο κινηματογράφος παρέμενε χωρίς ήχο και συχνά οι προβολές ταινιών συνοδεύονταν από ζωντανή μουσική.

Μια πρώτη προσπάθεια, προβολής με ήχο έγινε το 1900 στο Παρίσι, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν:

ceb5ceb9cebacf8ccebdceb12

1. Αδυναμία πλήρους συγχρονισμού εικόνας και ήχου.

2. Αδυναμία ελέγχου της έντασης του ήχου. Ενώ η εικόνα μπορούσε να μεγαλώσει και να προβληθεί σε μεγάλους χώρους, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τον ήχο, καθώς απουσίαζε ο ενισχυτής που θα έδινε αυτή την δυνατότητα.

3. Κακή ποιότητα και πιστότητα ήχου. Τα πρωτόγονα συστήματα της εποχής που εγγράφονταν και παράγονταν ο ήχος, πολύ χαμηλής ποιότητας, υποχρέωναν τους καλλιτέχνες να στέκονται σε δυσκίνητες συσκευές ηχογράφησης, κάτι το οποίο επέβαλλε και αυστηρά όρια για το είδος της ταινίας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί με «ζωντανό» εγγεγραμμένο ήχο. Οι επόμενες προσπάθειες που ακολούθησαν, είχαν περιορισμένη εμπορική επιτυχία, καθώς δεν βελτίωναν σε σημαντικό βαθμό τις υπάρχουσες δυσκολίες.

Το 1919, καταγράφηκε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για ενσωμάτωση και συγχρονισμό του ήχου στο κινηματογραφικό φιλμ, από τον Αμερικανό εφευρέτη Λι Nτε Φόρεστ. Τα επόμενα 4 χρόνια, η ευρεσιτεχνία του βελτιώθηκε περαιτέρω με την βοήθεια εξοπλισμού ενός άλλου Αμερικανού εφευρέτη, του Τίοντορ Κέις. Τον Απρίλιο του 1923 στη Νέα Υόρκη, έγιναν οι πρώτες προβολές εμπορικών ταινιών με συγχρονισμένο ήχο.

Κινούμενα Σχέδια

prototype_LARGE_t_19_10268_type225 clapper-board-vector-for-movie-or-film_626176

Η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα καταγραφής κινουμένων σχεδίων, χρονολογείται το 1900, όταν ο Στιούαρτ Μπλάκτον, παρουσίασε το φιλμ «The enchanted drawing».

Ο συγχρονισμένος ήχος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1928 με την ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Steamboat Willie» με πρωταγωνιστή τον Μίκι Μάους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ντίσνεϊ παρουσιάσε το πρώτο εμπορικό έγχρωμο φιλμ κινουμένων σχεδίων,με πρωταγωνιστή πάλι τον Μίκι Μάους.

Στην Ελλάδα, η πρώτη απόπειρα δημιουργίας ταινίας «τύπου Μίκυ Μάους» όπως αναφέρεται, καταγράφεται στην ιταλοκρατούμενη Σίφνο το 1942 από τον Σταμάτη Πολενάκη και είχε τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται». Είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με την ιδιόμορφη τεχνική «papier de coupe». Ο Σταμάτης Πολενάκης έκανε τα σχέδια στη Σίφνο το 1942, στη διάρκεια της ιταλικής Κατοχής. Τα γυρίσματα όμως έγιναν το 1945, σε συνεργασία με τους Πρόδρομο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα.

Το φιλμ ανακαλύφθηκε το 1980.

index images

Πηγές Πληροφόρισης:

http://www.pare-dose.net/712

 

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: Εξέλιξη χωρίς τέλος!

Από τους μαθητές της Β” τάξης Παναγιώτη Ιορδανόπουλο, Ιορδάνη Καρατζά και Πέτρο Κυραϊλίδη

Screenshot133 εξελιξη

Οι υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πώς όμως έφτασαν οι υπολογιστές στην σημερινή τους μορφή; Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά την ιστορία των υπολογιστών, από τον πρώτο υπολογιστή που δημιουργήθηκε, έως και τον πιο εξελιγμένο.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

1200px-ENIAC_Penn1Αν και ο πρώτος υπολογιστής που υπήρξε ποτέ ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής ήταν ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1943 από τους Τζον Μόχλιν και Τζον Έκερτ στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και ολοκληρώθηκε πλήρως το 1946 με κόστος σχεδόν 500.000 $. Οι λυχνίες του ENIAC ήταν πάνω από 18.000 και είχε 1.500 ηλεκτρονόμους. Κατασκευάστηκε για διάφορους υπολογισμούς και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό των Η.Π.Α. Κατανάλωνε 150 KWatt. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι είχε 5.000.000 καλώδια τα οποία ήταν κολλημένα στο χέρι. Η λειτουργία του έπαψε οριστικά το 1955 μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΣ

transistor-in-a-circuit-2-1024x533Η εφεύρεση των τρανζίστορ ήταν πολύ σημαντική στην χρονογραμμή των υπολογιστών. Το πρώτο τρανζίστορ δημιουργήθηκε το 1954 από τον Γκορντον Τιλ και αντικατέστησε την ηλεκτρική λυχνία. Η κύρια χρήση του είναι να ρυθμίζει τη ροή του ρεύματος που δέχεται ανάλογα με την τάση. Έχει το μέγεθος ενός τσιπ και κατασκευάζεται είτε μόνο του είτε σε ολόκληρα κυκλώματα. Το χαρακτηριστικό αυτό το καθιστά ικανό για να χρησιμοποιείται ως διακόπτης ή να ενισχύει τις διάφορες τάσεις. Το τρανζίστορ θεωρείται φυσικά μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα και εξαιτίας αυτού, οι υπολογιστές είχαν μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος υπολογιστής με τρανζίστορς ήταν ο TX-0.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η δημιουργία του τρανζίστορ έδωσε την ευκαιρία στους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν ολόκληρα κυκλώματα στους υπολογιστές. Αυτή την περίοδο δημιουργείται και ο επεξεργαστής, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και η οθόνη. Ταυτόχρονα έχουμε ανάπτυξη στους μικροσκοπικούς και φορητούς υπολογιστές ενώ δημιουργήθηκαν και τα κινητά. Χρησιμοποιούνται εξελιγμένα κυκλώματα VLSI (Very Large Scale Integration) και LSI (Large Scale Integration). Επίσης εξελίσσονται οι τεχνητές νοημοσύνες ενώ με την βοήθεια του διαδικτύου, οι υπολογιστές μπορούν και επικοινωνούν από μεγάλες αποστάσεις. Οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν τρομερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενώ χρησιμοποιούνται σε γραφεία, για προσωπικές δουλειές και για διασκέδαση. Οι σημερινοί υπολογιστές έχουν διάφορα εξαρτήματα. Αυτά είναι:

mnimi karta gragikvn HARD DRIVE audio kart

 • Η κάρτα γραφικών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποδοθεί η εικόνα στην οθόνη.
 • Ο επεξεργαστής είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα στον υπολογιστή, μέσα από τον οποίο περνούν όλες οι εντολές που δίνουμε σε αυτόν.
 • Η κάρτα ήχου δεν είναι αναγκαστική για να λειτουργήσει ο υπολογιστής αλλά χρειάζεται αν θέλουμε να έχουμε ήχο.
 • Η κάρτα δικτύου χρειάζεται αν θέλουμε να συνδεθούμε με άλλους υπολογιστές στο διαδίκτυο.
 • Η Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης βοηθάει στο να αποθηκεύονται προσωρινά κάποια δεδομένα του υπολογιστή.
 • Ο σκληρός δίσκος επιτρέπει στον υπολογιστή να αποθηκεύει μόνιμα κάποια στοιχεία και αρχεία του υπολογιστή.

      Τα περιφεριακά του υπολογιστή είναι:

cam pliktrologio main

 • Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι που εισάγουν και επιλέγουν κείμενα και αρχεία του υπολογιστή.
 • Το ηχείο εξάγει τους ήχους του υπολογιστή.
 • Η κάμερα εισάγει οπτικές εικόνες μέσα στον υπολογιστή ενώ το μικρόφωνο εισάγει ήχους.

      Οι υπολογιστές έχουν μια ιστορία αρκετά περίπλοκη και μεγάλη. Η μεγάλη αυτή ιστορία καταλήγει στην σημερινή εποχή η οποία συνεχίζει και εξελίσσεται με τεράστιους ρυθμούς. Σήμερα οι υπολογιστές και η τεχνολογία είναι παντού γύρω μας και συνεχίζει να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα. Τα κινητά, οι υπολογιστές και οι κονσόλες στην εποχή μας είναι πολύ πιο εξελιγμένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και μας παρέχουν διασκέδαση, μας βοηθούν σε δουλειές γραφείου και χρησιμεύουν στην εκπαίδευση.  Σύντομα θα εξελιχθούν σε σημείο που να μπορούν να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

 

 

Πηγές

http://odysonline.gr/2010/01/eniac-o-protos-ypologistis-pou-kataskeyas/

https://el.wikipedia.org/wiki/ENIAC

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B6%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81

http://coolweb.gr/pos-leitourgei-transistor/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

https://allaboutourcomputer.wordpress.com/2015/03/11/%CF%84%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

Κινητά τηλέφωνα: Υπέρ ή κατά;

Από τις Δήμητρα Παπαδοπούλου και Δανάη Πεφτίτση, μαθήτριες του Γ2

κινητα βρεφος

Σας έχει συμβεί ποτέ να ξεχάσετε το κινητό σας στο σπίτι και να μην νιώθετε ολοκληρωμένοι;

Είναι αυτή η αίσθηση ότι σας λείπει κάτι και μερικές φορές επικρατεί αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας….

Οι συσκευές αυτές έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μας καθώς προσφέρουν έναν ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για την μεταφορά πληροφοριών ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ βολικά για να τα κουβαλάτε παντού μαζί σας. Πράγματι είναι μια πηγή η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους χρήστες της.

Όμως όπως είναι φυσικό, ό,τι προσφέρει μεγάλη χρησιμότητα σίγουρα θα έχει και τα δικά του προβλήματα. Τα κινητά τηλέφωνα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Παλαιότερα τα κινητά χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο χρημάτων και επιτυχίας, όμως στις μέρες μας ακόμα και τα παιδιά θεωρούν τη συσκευή αυτή ανάγκη ζωής.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

κινητα_7

• Όσο περισσότερο μιλάτε στο τηλέφωνο τόσο περισσότερο βελτιώνετε τις ικανότητες επικοινωνίας σας.

• Είναι απίστευτα χρήσιμο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

• Από οικονομική και βιομηχανική άποψη, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξασφαλίζουν δισεκατομμύρια  στις κεφαλαιαγορές. Αυτό είναι πολύ καλό για μία ομαλή και υγιή οικονομία.

• Στις μέρες μας τα κινητά τηλέφωνα δεν χρησιμεύουν μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις αλλά στέλνουν και μηνύματα, αναπαράγουν βίντεο, τραγούδια, σας δίνουν τη δυνατότητα να παίζετε μέσα από αυτά, λειτουργούν ως σημειωματάριο, ξυπνητήρι, ημερολόγιο κ.ά.   Έτσι με μία μόνο συσκευή αποκτάτε τόσες πολλές χρήσεις!

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

κινητα2

• Μερικοί άνθρωποι (κυρίως έφηβοι) εθίζονται τόσο πολύ στα κινητά χάρη στα παιχνίδια, μηνύματα, κοινωνικές σελίδες κ.ά., που ξεχνούν τον πραγματικό σκοπό του τηλεφώνου ξοδεύοντας έτσι το χρόνο τους σε ανούσιες αλληλεπιδράσεις με τη συσκευή τους.

• Τίποτα δεν μπορεί να εκνευρίσει περισσότερο τους καθηγητές από τον ήχο ενός κινητού που χτυπάει και δεν έχουν άδικο καθώς τα κινητά έχουν γίνει μέσο εξαπάτησης και αντιγραφών κατά την διάρκεια των εξετάσεων και άλλων δοκιμών ικανότητας.

• Αν και σπάνια, έχουν υπάρξει περιπτώσεις εκρήξεων λόγω της υπερβολικής θέρμανσης της μπαταρίας.

• Η χρήση του κινητού ενώ οδηγείτε μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.

• Στις μέρες μας οι περισσότεροι κρατούν τα hands-free κολλημένα στα αυτιά τους όλη μέρα για να ακούνε τα αγαπημένα τους τραγούδια. Όμως η πολύ δυνατή και συνεχόμενη μουσική μέσα στο αυτί για πολύ ώρα μπορεί να αποδυναμώσει τα τύμπανα και να επηρεάσει την ακοή.

κινητα 3

Έχοντας αναλύσει τα υπέρ και τα κατά των κινητών τηλεφώνων πιστεύουμε πως η εφεύρεση των κινητών ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα για την ανθρωπότητα και εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και συνετά, τα περισσότερα μειονεκτήματα θα είναι απλά ασήμαντα.

Top