Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ο μύθος της αθωότητας!

to-ilektroniko-tsigaro-stin-efibeia

Από τον Ραφαήλ Ναβροζίδη, μαθητή του Β2

Newest-I-Just-S-kit-with-3000mah-battery-4ml-Top-filling-iJust-S-Atomizer-Hot-I-400x333Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνήθως το καπνίζουν καπνιστές συμβατού τσιγάρου που θέλουν να το σταματήσουν. Περιέχει όμως νικοτίνη η οποία είναι γνωστό πως είναι ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Έτσι μπορεί το συγκεκριμένο τσιγάρο να μην είναι και το καλύτερο δυνατό. Αξίζει να εξετάσουμε ποια αντίληψη κυριαρχεί σχετικά με αυτήν τη συσκευή και κατά πόσο επιβλαβής είναι.

Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ προειδοποιούν σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της νεολαίας.

Σίγουρα ο κίνδυνος δε συγκρίνεται με τον αντίστοιχο του συμβατικού καπνίσματος και αναμφίβολα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο αθώο. Μήπως, όμως, πίσω από το αγγελικό πρόσωπο κρύβεται ακόμα ένας ύπουλος φονιάς, έστω και λιγότερο αιμοδιψής; Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και με βάση την παραπάνω προειδοποίηση, αυτή είναι η ανησυχητική αλήθεια. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με ακόμα μία μορφή καπνίσματος και εθισμού στη νικοτίνη.

Justfog_Compact_3-600x600-800x800-1000x1000HLEKTRONIKO-TSIGARO-ME-MPATARIA-METAVLITIS-ISXYS-50W-Kanger-Subox-MiniKit

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους βασικούς λόγους που αναιρούν την αθωότητα αυτής της ηλεκτρονικής συσκευής:

  • Σύμφωνα με εθνικής εμβέλειας έρευνα σε λύκεια των ΗΠΑ, έφηβοι που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες έναρξης συμβατικού καπνίσματος μέσα στην επόμενη πενταετία συγκριτικά με συνομηλίκους τους μη καπνιστές.
  • Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι η συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένη επίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην καρδιά και αυξημένο οξειδωτικό στρες. Κοινό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του κινδύνου συμβάματος από το καρδιαγγειακό.
  • Επίσης, υπόνοιες υπάρχουν για την επίδραση της χρόνιας χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μικροκυκλοφορία. Σύμφωνα με μελέτη όπου χρησιμοποιήθηκε τμήμα δέρματος αρουραίων, ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει νικοτίνη διακρίνεται από παρόμοια τοξικότητα με τον καπνό συμβατικού τσιγάρου στην επιβίωση του δέρματος του αρουραίου.
  • Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη διερεύνηση της αρωγής του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσον αφορά τη μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες δοκιμές που θα περιλαμβάνουν βιοχημικά επιβεβαιωμένα αποτελέσματα και δυσμενείς επιδράσεις. Ωστόσο, στην Ιαπωνία η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σημειώνει απογοητευτικά ποσοστά στην επιτυχία διακοπής του καπνίσματος. Φυσικά απαιτούνται κι άλλες μελέτες, μα το σίγουρο είναι ότι οι θεραπείες διακοπής καπνίσματος παραμένουν πολύ πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές.
  • Oι χημικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου αδύνατο να χαρακτηριστούν απολύτως ασφαλείς.

ηλεκτρονικο-τσιγαρο-alterskome.gr-8-600x300 Taiwan NGO calls for banning electronic cigarettes

Υπάρχουν αρκετές επιβλαβείς χημικές ουσίες στο υγρό. Πρωτίστως, πρέπει να καταλάβουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει αεροζόλ με τη θέρμανση ενός υγρού που περιέχει έναν διαλύτη. Τόσο το υγρό, όσο και ο διαλύτης, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Επίσης, λόγω της θέρμανσης, εμπλέκονται και τα μέταλλα. Ένα από τα υγρά είναι η προπυλενογλυκόλη, η οποία όταν θερμανθεί, όπως γίνεται στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μετατρέπεται σε προπυλενοξείδιο, ένα καρκινογόνο που ανήκει στην Ομάδα 2Β. Ένα άλλο υγρό είναι η ακρολεΐνη, η οποία ερεθίζει την άνω αναπνευστική οδό και αυξάνει την αντίσταση των αεραγωγών, προκαλώντας άσθμα. Ένα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για να θερμάνουν το υγρό, είναι ο κασσίτερος, ο οποίος είναι κυτταροτοξικός για τα κύτταρα του πνεύμονα, δηλαδή τα σκοτώνει. Αυτά τα μεταλλικά νανοσωματίδια μπορούν να δημιουργήσουν εναποθέσεις στον πνεύμονα (κυψελιδικοί σάκοι), που προκαλούν τοξικότητα και επίσης μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ecigarettes dd34e32172fe0202ef287e574244e1d2_XL

 Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και να κόψει κάποιος το συμβατό τσιγάρο και να μεταβεί στο ηλεκτρονικό δεν θα αλλάξει και πολλά. Ναι μεν θα απαλλαγεί από τις πάρα πολλές τοξικές ουσίες του συμβατού, αλλά και πάλι δεν θα λύσει εντελώς το πρόβλημά του μιας και το ηλεκτρονικό μπορεί να μην τις περιέχει όλες, αλλά και πάλι  περιέχει τέτοιες επιβλαβείς ουσίες. Για αυτό καλύτερα οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, να το κόψουν τελείως και να μην δοκιμάσουν καθόλου αυτό το τσιγάρο!

ΠΗΓΕΣ:

www.maxmag.gr

www.kathimerini.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ο μύθος της αθωότητας!"

Σχολιάστε

Top