Στήλη: Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες

Από τους μαθητές της Β΄τάξης Αγάπιο Αβραμίδη, Παντελή Σταθάκη και Αστέριο Τσολακάκη

Όλοι γνωρίζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη της υφηλίου. Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από το 2004, οπότε η Αθήνα διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την ολυμπιάδα εκείνης της χρονιάς. Λίγοι όμως είναι ενημερωμένοι ότι μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες διεξάγονται και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

unnamed Paralympic

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.

ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 2Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος). Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 3Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ελληνική ομάδα της Τοξοβολίας που εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία το 2016 συμμετείχε και η συντοπίτισσά μας Δωροθέα Ποιμενίδου η οποία διακρίνεται στο σχετικό άθλημα.

DSC00674 DSC00673

Θερινά αθλήματα

ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΙΚΟΝΑ 1Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει πλέον 22 θερινά αθλήματα. Δεκαοκτώ από αυτά είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακά. Αυτά είναι τα Μπότσια, Γκόλμπολ, Άρση βαρών σε πάγκο και Ράγκμπι με αμαξίδιο. Στους Αγώνες της Αθήνας προστέθηκε το άθλημα του Ποδοσφαίρου 5×5, ενώ στο Πεκίνο για πρώτη φορά αγωνίστηκαν αθλητές στην Κωπηλασία. Στους Αγώνες του Ρίο προστέθηκαν το Κανόε και το Τρίαθλο.

Τα ρεκόρ που σημειώνονται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να συγκριθούν με τα ρεκόρ των Ολυμπιακών αθλητών (όπως στα 100μ. ανδρών στο Στίβο) και σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στην Άρση βαρών σε πάγκο) τα Παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν εκείνα των αθλητών χωρίς αναπηρία.

Κορωνοϊός: Μια πρωτοφανής απειλή;

Του Χάρη Σαββίδη, μαθητή της Γ” τάξης

Όπως είναι γνωστό η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορων ειδών επιδημίες που συχνά αποδείχθηκαν άκρως απειλητικές για την  ανθρώπινη ζωή. Ο Κορωνοϊός (2019–nCoV) που πρόσφατα έγινε γνωστός δεν αποτελεί τον πρώτο αφού τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν προϋπάρξει οι SARS και MERS που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Ωστόσο το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Αν και το γεγονός πως έχει εξελιχθεί σε πανδημία είναι αναμφισβήτητο, είναι όντως ένα πρωτοφανές φαινόμενο που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ολόκληρης της ανθρώπινης φύσης και που πρέπει να θεωρείται ως ένας σοβαρότατος λόγος ανησυχίας;

 koronoios-olo-ke-plisiazi-nea-krousmata-se-sikelia-ke-florentia-krousmata-ke-se-afstria-ke-kroatia-758x621 koronoios-thumb-large

Γενικά οι πληροφορίες που γνωρίζουμε από τους επιστήμονες είναι λιγοστές, πράγμα καθόλου παράξενο αφού οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Πρόκειται λοιπόν  για έναν ιό που σε αντίθεση με τους προηγούμενους του είδους του, είναι ιδιαίτερος περισσότερο για την μεταδοτικότητά του παρά για τις θανατηφόρες συνέπειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα λέγεται πως στο μέλλον θα προσβληθούν από αυτόν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ένας τεράστιος αριθμός. Παρατηρούμε πως έχουν πιστοποιηθεί θύματα σε πολλές χώρες και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, μετά τον πανικό που βίωσαν οι άνθρωποι της γείτονος χώρας Ιταλίας, καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα, πράγμα αναμενόμενο. Ένα επιπλέον αξιοσημείωτο γεγονός που αποτέλεσε πηγή ανησυχίας ήταν η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει ολόκληρο τον κόσμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από πολλά χρόνια. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η παγκόσμια κοινότητα περνά μία κρίση που κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι.

 koronoios_italia 2860859_1

Βλέποντας το θέμα από μία άλλη οπτική γωνία, θα λέγαμε πως έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζοντας εδώ και αρκετές ημέρες την ύπαρξη του ιού, η ετοιμότητα για την αντιμετώπισή του είναι ορατή. Τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπιας μορφής με εξαίρεση ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα που είναι συνήθως ηλικιωμένοι. Παρόλα αυτά ο βασικός στόχος είναι να προσβληθούν όσο το δυνατό λιγότεροι άνθρωποι με τη λήψη περιοριστικών μέτρων μετάδοσης του ιού . Οι κανόνες υγιεινής και η χρήση μάσκας σύμφωνα με τις αρχές, ιδίως σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους, είναι κάποια από τα απλούστερα μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος για να συμβάλει σε αυτόν τον ομολογουμένως δύσκολο αγώνα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

 coronavirus_3 add1efcb9c5387b96cc134dafb39c724_XL

Δίνεται μία παγκόσμια σημαντική μάχη που πιθανότατα δεν είναι η τελευταία και χωρίς να πρέπει να μελετάμε τα αίτια ή τις αφορμές, όπως υποστηρίζουν κάποιοι συνωμοσιολόγοι, θα ήταν προτιμότερο να ενωθούμε όλοι για να πετύχουμε τον στόχο μας. Η αισιοδοξία και η προσπάθεια όλων μας σύντομα θα αποδειχθούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίλυση του προβλήματος του Κορονοϊού.

Η άσκηση είναι υγεία!

Από τις Κατερίνα Σεϊταρίδου και Κυριακή Τσατσαλή, μαθήτριες του Β2

Όταν ήμασταν παιδιά συνηθίζαμε να παίζουμε, να αθλούμαστε και γενικά να είμαστε δραστήριοι. Μεγαλώνοντας η σωματική άσκηση άρχισε να μειώνεται λόγω των πολλών υποχρεώσεων και ευθυνών. Αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού και στη λειτουργία του.

Ο όρος της σωματικής δραστηριότητας

Άσκηση και ΔιαβήτηςΌλες οι σωματικές κινήσεις  έχουν ως αποτέλεσμα τη δαπάνη ενέργειας.  Σε αυτές περιλαμβάνονται καθημερινές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια και η δουλειά.

Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι η άσκηση είναι σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Ότι δεν τους χρησιμεύει σε τίποτα και νομίζουν ότι είναι υγιείς μέχρι κάτι απρόοπτο να συμβεί. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε κάποιες προφυλάξεις. Μία σημαντική λύση είναι η άσκηση και δεν είναι αναγκαίο να διαρκεί ώρες. Το καθημερινό περπάτημα έστω και για μισή ώρα είναι αρκετό για να εξασφαλίσουμε  σωματική υγεία.

Οφέλη της σωματικής άσκησης

 • Δημιουργία ενός όμορφου σώματος
 • Απόκτηση δύναμης, αντοχής, ταχύτητας
 • Αύξηση της αντίστασης στην κόπωση
 • Επιτάχυνση των καύσεων λίπους
 • Βελτίωση της ισορροπίας του σώματος
 • Ενίσχυση της εγρήγορσης

σωματικη ασκηση2 kids_exercising-Medium2

Όταν αθλούμαστε προστατευόμαστε από διάφορους κινδύνους όπως:

 1.  Μείωση του  κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό  επεισόδιο
 2.  Αντιμετώπιση παχυσαρκίας
 3. Διαβήτης ενηλίκων
 4. Πρόληψη καρκίνου
 5. Υγεία των μυών και των οστών
 6. Πνευματική ευεξία

gym15_660Όμως η επίπονη σωματική άσκηση βλάπτει τον οργανισμό. Για αυτό, αποφεύγετε να ζορίζετε το σώμα σας με πολύωρα, φανατικά καθημερινά προγράμματα ασκήσεων. Έχει μεγάλη σημασία να διακόπτετε τουλάχιστον 1 με 2 ημέρες την εβδομάδα. Η ανάπαυση είναι μέρος του προγράμματος της άσκησης, απαραίτητη για την ανάκτηση της δύναμης και της αύξησής της. Υπάρχουν κάποιες  συνέπειες σε αυτό όπως: η κόπωση των επινεφριδίων, ο υποθυρεοειδισμός, ο νωθρός μεταβολισμός, το σφίξιμο και οι κράμπες των μυών, η εξάντληση, η κατάθλιψη, οι διαταραχές του ύπνου, καθώς και η μείωση της τεστοστερόνης. Όλα τα παραπάνω βέβαια επηρεάζονται και από την ποιότητα της διατροφής κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι δραστηριότητες θα πρέπει:

 • Να περιλαμβάνουν περισσότερο φορτίο από το συνηθισμένο
 • Να απαιτούν τουλάχιστον 700 kcal/εβδομάδα
 • Να γίνονται τακτικά και, αν είναι δυνατόν, καθημερινά

 Στην πράξη, η παρατεταμένη ρυθμική άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα για 20—30 λεπτά, μπορεί να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις για τους περισσότερους ενηλίκους.

σωματικη ασκηση1

Για επιπλέον μέγιστα οφέλη για την υγεία, οι δραστηριότητες θα πρέπει:

 • Να περιλαμβάνουν διαστήματα έντονης δραστηριότητας
 • Να περιλαμβάνουν ποικιλία δραστηριοτήτων.

ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ !!!

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

https://inspireyourlife.weebly.com/4-sigmaomegamualphatauiotakappa942-940sigmakappaetasigmaeta.html

 

Φάρμακα: Οι κίνδυνοι και η ορθή χρήση!

Από την Κατερίνα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Γ2

φαρμακαΤα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και σε απειλή για την υγεία μας, ιδίως όταν χρειαστεί να παίρνουμε πολλά ταυτόχρονα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων επισκέπτεται τα ιατρεία επειγουσών περιπτώσεων των νοσοκομείων εξαιτίας προβλημάτων από φαρμακευτική αγωγή.

Οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Και όταν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το έχει διαγνώσει ο γιατρός τότε δεν τίθεται θέμα. Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι όλοι τους “μικροί γιατροί” και λαμβάνουν φάρμακα δίχως να έχουν ενημερώσει κανένα. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κάποιος να πάθει δηλητηρίαση, στη χειρότερη, μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από την πολυφαρμακία;

farmaka-800x500_cΗ φαρμακευτική αγωγή είναι η τελική πράξη του ιατρού για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη νοσημάτων, όπως επίσης και για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Όμως, από την άλλη μπορεί να κρύβει και κάποιους κινδύνους για τους ασθενείς.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις μεγάλες ηλικίες, όχι μόνο λόγω της γήρανσης των ιστών, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φαρμάκων. Κατά μέσο όρο ένας ηλικιωμένος παίρνει 4 έως 5 φάρμακα ημερησίως με συνταγή από ιατρό και 1 – 2 από μόνος του.

Πολλές από τις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων οφείλονται στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Έτσι, όσο περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανεπιθύμητης αντίδρασης. Η συχνότητα ανεπιθύμητης αντίδρασης αυξάνεται από 6% σε αυτούς που παίρνουν δύο φάρμακα ημερησίως έως 50% σε ημερήσια λήψη πέντε φαρμάκων.

Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού τόσο αυξάνεται η πολυφαρμακία και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων.

Ας δούμε όμως και τις αίτιες της πολυφαρμακίας…

349c348ecfd3ea87786ef18fa612f6b9Η πολυφαρμακία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χορηγούνται πολλά φάρμακα, σωτήρια μεν, αλλά με διάφορες αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η διάδοση του Internet αύξησε τις γνώσεις των ασθενών σε διάφορα νοσήματα και θεραπείες. Συχνά όμως τους οδηγεί στην επικίνδυνη απόφαση να πάρουν μόνοι τους φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού, όπως αντιελκωτικά, παυσίπονα, καθαρτικά.

Επίσης, ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι σήμερα και οι ομοιοπαθητικές και φυτικές θεραπείες, τις οποίες οι ασθενείς θεωρούν εσφαλμένα ακίνδυνες και τις δοκιμάζουν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι τα φάρμακα που χορηγεί ο γιατρός τους.

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα επίπονη δουλειά, αλλά δεν θα πρέπει να παραλείπεται από κανέναν ιατρό.

Βασικές συμβουλές …

Polypharmacy_largeΕάν είστε άνω των 65 ετών, είναι πολύ πιθανό να είστε θύμα πολυφαρμακίας, δηλαδή να παίρνετε πολλά φάρμακα χωρίς να τα χρειάζεστε. Τα φάρμακα, ως γνωστόν, δυναμώνουν τα οστά, θεραπεύουν τις λοιμώξεις, διώχνουν την κατάθλιψη, ανακουφίζουν από τον πόνο και μειώνουν τον πυρετό.

Όμως, έχουν και την αρνητική πλευρά. Τα περισσότερα, όταν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο, είναι ασφαλή. Σε αντίθετη περίπτωση όμως μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία, έμετο, διάρροια, αιμορραγία.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων οδηγείται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων λόγω κάποιας ανεπιθύμητης παρενέργειας από τα φάρμακα.

Αρκετοί άνθρωποι και κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, προκειμένου να μην νιώθουν τόσο εντόνους και αυξημένους τους πόνους, αρχίζουν να παίρνουν πολλά φάρμακα μαζί, τα οποία σε συνδυασμό έχουν το αντίθετο και σιγουρά όχι επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απαραίτητο λοιπόν είναι να γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να σας προκαλέσει το κάθε φάρμακο το οποίο παίρνετε.

Για να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα με ασφάλεια πρέπει:

 • Να γνωρίζετε την εμπορική και τη χημική ονομασία, αλλά και τη δόση όλων των φαρμάκων σας.
 • Να γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε.
 • Να έχετε ένα γιατρό που θα ρυθμίζει όλα τα φάρμακά σας. Αυτός πρέπει να γνωρίζει κάθε φάρμακο ή σκεύασμα που παίρνετε, ακόμη και αυτά τα οποία εσείς θεωρείτε αθώα ή φυτικά ή οτιδήποτε άλλο.
 • Σε κάθε καινούργιο φάρμακο που σας χορηγεί ο γιατρός σας, να ζητάτε να σας ενημερώνει για τις παρενέργειές του και σχετικά με το τι θα κάνετε αν εμφανιστούν.
 • Να κρατάτε γραπτή λίστα όλων των φαρμάκων, βιταμινών, συμπληρωμάτων κ.ά. που παίρνετε, την οποία να έχετε μαζί σας και να τη δείχνετε σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό ανεξαρτήτως ειδικότητας.
 • Να χρησιμοποιείτε, ει δυνατόν, μόνο ένα φαρμακείο, ώστε ο φαρμακοποιός να σας είναι οικείος και να σας ενημερώνει για παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που γνωρίζει ότι παίρνετε.
 • Να μη σταματάτε ή να μην ξεκινάτε οποιοδήποτε φάρμακο πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Σωστή χρήση των φαρμάκων σημαίνει να παίρνετε το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση, στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο της υγείας σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

pills-medicine-tablets-depending-161641 prescription tablets

Πηγή: Ιατρόnet.gr.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ο μύθος της αθωότητας!

Από τον Ραφαήλ Ναβροζίδη, μαθητή του Β2

Newest-I-Just-S-kit-with-3000mah-battery-4ml-Top-filling-iJust-S-Atomizer-Hot-I-400x333Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνήθως το καπνίζουν καπνιστές συμβατού τσιγάρου που θέλουν να το σταματήσουν. Περιέχει όμως νικοτίνη η οποία είναι γνωστό πως είναι ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Έτσι μπορεί το συγκεκριμένο τσιγάρο να μην είναι και το καλύτερο δυνατό. Αξίζει να εξετάσουμε ποια αντίληψη κυριαρχεί σχετικά με αυτήν τη συσκευή και κατά πόσο επιβλαβής είναι.

Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ προειδοποιούν σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της νεολαίας.

Σίγουρα ο κίνδυνος δε συγκρίνεται με τον αντίστοιχο του συμβατικού καπνίσματος και αναμφίβολα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο αθώο. Μήπως, όμως, πίσω από το αγγελικό πρόσωπο κρύβεται ακόμα ένας ύπουλος φονιάς, έστω και λιγότερο αιμοδιψής; Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και με βάση την παραπάνω προειδοποίηση, αυτή είναι η ανησυχητική αλήθεια. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με ακόμα μία μορφή καπνίσματος και εθισμού στη νικοτίνη.

Justfog_Compact_3-600x600-800x800-1000x1000HLEKTRONIKO-TSIGARO-ME-MPATARIA-METAVLITIS-ISXYS-50W-Kanger-Subox-MiniKit

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους βασικούς λόγους που αναιρούν την αθωότητα αυτής της ηλεκτρονικής συσκευής:

 • Σύμφωνα με εθνικής εμβέλειας έρευνα σε λύκεια των ΗΠΑ, έφηβοι που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες έναρξης συμβατικού καπνίσματος μέσα στην επόμενη πενταετία συγκριτικά με συνομηλίκους τους μη καπνιστές.
 • Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι η συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένη επίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην καρδιά και αυξημένο οξειδωτικό στρες. Κοινό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του κινδύνου συμβάματος από το καρδιαγγειακό.
 • Επίσης, υπόνοιες υπάρχουν για την επίδραση της χρόνιας χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μικροκυκλοφορία. Σύμφωνα με μελέτη όπου χρησιμοποιήθηκε τμήμα δέρματος αρουραίων, ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει νικοτίνη διακρίνεται από παρόμοια τοξικότητα με τον καπνό συμβατικού τσιγάρου στην επιβίωση του δέρματος του αρουραίου.
 • Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη διερεύνηση της αρωγής του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσον αφορά τη μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες δοκιμές που θα περιλαμβάνουν βιοχημικά επιβεβαιωμένα αποτελέσματα και δυσμενείς επιδράσεις. Ωστόσο, στην Ιαπωνία η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σημειώνει απογοητευτικά ποσοστά στην επιτυχία διακοπής του καπνίσματος. Φυσικά απαιτούνται κι άλλες μελέτες, μα το σίγουρο είναι ότι οι θεραπείες διακοπής καπνίσματος παραμένουν πολύ πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές.
 • Oι χημικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου αδύνατο να χαρακτηριστούν απολύτως ασφαλείς.

ηλεκτρονικο-τσιγαρο-alterskome.gr-8-600x300 Taiwan NGO calls for banning electronic cigarettes

Υπάρχουν αρκετές επιβλαβείς χημικές ουσίες στο υγρό. Πρωτίστως, πρέπει να καταλάβουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει αεροζόλ με τη θέρμανση ενός υγρού που περιέχει έναν διαλύτη. Τόσο το υγρό, όσο και ο διαλύτης, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Επίσης, λόγω της θέρμανσης, εμπλέκονται και τα μέταλλα. Ένα από τα υγρά είναι η προπυλενογλυκόλη, η οποία όταν θερμανθεί, όπως γίνεται στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μετατρέπεται σε προπυλενοξείδιο, ένα καρκινογόνο που ανήκει στην Ομάδα 2Β. Ένα άλλο υγρό είναι η ακρολεΐνη, η οποία ερεθίζει την άνω αναπνευστική οδό και αυξάνει την αντίσταση των αεραγωγών, προκαλώντας άσθμα. Ένα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για να θερμάνουν το υγρό, είναι ο κασσίτερος, ο οποίος είναι κυτταροτοξικός για τα κύτταρα του πνεύμονα, δηλαδή τα σκοτώνει. Αυτά τα μεταλλικά νανοσωματίδια μπορούν να δημιουργήσουν εναποθέσεις στον πνεύμονα (κυψελιδικοί σάκοι), που προκαλούν τοξικότητα και επίσης μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ecigarettes dd34e32172fe0202ef287e574244e1d2_XL

 Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και να κόψει κάποιος το συμβατό τσιγάρο και να μεταβεί στο ηλεκτρονικό δεν θα αλλάξει και πολλά. Ναι μεν θα απαλλαγεί από τις πάρα πολλές τοξικές ουσίες του συμβατού, αλλά και πάλι δεν θα λύσει εντελώς το πρόβλημά του μιας και το ηλεκτρονικό μπορεί να μην τις περιέχει όλες, αλλά και πάλι  περιέχει τέτοιες επιβλαβείς ουσίες. Για αυτό καλύτερα οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, να το κόψουν τελείως και να μην δοκιμάσουν καθόλου αυτό το τσιγάρο!

ΠΗΓΕΣ:

www.maxmag.gr

www.kathimerini.gr

Κατερίνα Στεφανίδη: Η βασίλισσα του επί κοντώ!

Από την Ευφροσύνη Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Β1

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Η βασίλισσα του επί κοντώ

Στεφανίδη1

 

Τα παιδικά της χρόνια

H Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 στην Αθήνα και είναι γνωστή ως «η βασίλισσα του επί κοντώ».

Φοίτησε στο 1ο γυμνάσιο της Παλλήνης όπου και κέρδισε τα εθνικά πρωταθλήματα. Έσπασε τα εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό στην Γυμνασιάδα του 2006.Μεγαλώνοντας έσπασε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της, ενώ έσπασε και το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ. Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήτανε στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30.Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4,25μ.

Οι σημερινές της νίκες, οι σπουδές της στα Αμερικανικά εδάφη και  η αγάπη για την πατρίδα της

Στεφανίδη6Το ρυθμικό χειροκρότημα των φιλάθλων από τις κερκίδες του σταδίου της Νέας Υόρκης όπου στις 20 Φεβρουαρίου φιλοξενήθηκε η ιστορική διοργάνωση «Millrose Games» είναι κάτι που η Κατερίνα Στεφανίδη μάλλον δεν θα ξεχάσει ποτέ. H εκτόξευσή της στα 4,90 μ. ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως στο επί κοντώ κλειστού στίβου για το 2016. Μόλις μία εβδομάδα μετά την επίτευξη του νέου πανελλήνιου ρεκόρ από τη Νικόλ Κυριακοπούλου στη Στοκχόλμη με 4,81 μ., η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον ελληνικό αθλητισμό. Ταυτόχρονα, με το άλμα της στα 4,90 μ., έγινε η επικοντίστρια με την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Και ήταν αυτονόητο ότι μόλις το κοινό ενημερώθηκε από τους φωτεινούς πίνακες του σταδίου για το τι ακριβώς είχε μόλις συμβεί, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποθεώθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα και θριαμβευτικές ιαχές.

Το 2009, όταν έπαιρνε το αεροπλάνο για την Αμερική, ήταν εντελώς αποφασισμένη να πετύχει – αν και στο μυαλό της είχε κυρίως τις σπουδές Βιολογίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Οι γονείς της άλλωστε (ο πατέρας της Γιώργος Στεφανίδης υπήρξε αθλητής του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ) δεν συγκαταλέγονται στους κλασικούς υπερπροστατευτικούς Έλληνες που αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να φύγουν από το σπίτι. Όπως λέει η πρωταθλήτρια στο «thema people», «η κρίση είχε αρχίσει να διαφαίνεται και οι γονείς μου ήταν υπέρμαχοι της άποψης ότι κάποιος με δυνατότητες μπορεί να καταφέρει τα μέγιστα ακόμα και στο εξωτερικό, εφόσον του παρέχονται οι ανάλογες ευκαιρίες. Γι’ αυτό και την ημέρα του αποχωρισμού μας δεν υπήρξαν ούτε κλάματα, ούτε λόγια παρηγοριάς, αλλά μόνο χαρά. Ένας καινούριος -και μάλιστα διεθνής- δρόμος ανοιγόταν μπροστά μου – κι εγώ ήμουν έτοιμη να τον ακολουθήσω».

Η Κατερίνα Στεφανίδη σπούδασε Βιολογία και παράλληλα αγωνίστηκε με τα χρώματα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η πορεία της ήταν θεαματική τόσο στις σπουδές όσο και στο επί κοντώ: το 2014 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεύτερη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης. Η ζωή ωστόσο επεφύλασσε για εκείνη, εκτός από θριάμβους, και σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής: «Οταν πήγα στην Αμερική ήξερα τη γλώσσα σε επίπεδο lower», λέει η Κατερίνα, επισημαίνοντας ότι «δεν είχα την άνεση που έχω αποκτήσει τώρα – κι αυτό με έκανε επιφυλακτική στην κοινωνική συναναστροφή. Πέρασα μεγάλα διαστήματα μοναξιάς. Δεν χειριζόμουν καλά τα αγγλικά, δεν είχα παρέες και έτσι κλεινόμουν στο σπίτι και στον εαυτό μου. Μετά τον πρώτο χρόνο άρχισα να προσαρμόζομαι, να βγαίνω έξω και να γίνομαι πιο κοινωνική. Ήμουν αποφασισμένη να προσαρμοστώ».

Μετά τη Βιολογία ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Νευροψυχολογία, σε έναν τομέα που συνάρπαζε την Κατερίνα, αν και, όπως εξομολογείται, οι σπουδές επί του παρόντος έχουν πάει πίσω αναγκαστικά λόγω σημαντικών αθλητικών υποχρεώσεων
Παρά την επιτυχία της επί αμερικανικού εδάφους, η Κατερίνα Στεφανίδη δηλώνει στο «thema people» ότι δεν θα άλλαζε ποτέ τη φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο: «Είμαι και θα παραμείνω Ελληνίδα. Κουβαλάω την Ελλάδα μέσα μου, όσο κι αν η πατρίδα μου -υπό τις σημερινές συνθήκες- κάποιες φορές με πληγώνει. Η ελληνική σημαία δεν θα φύγει ποτέ από το στέρνο μου. Είναι υπέροχο να νιώθεις ότι χάρη σε σένα η χώρα σου εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό. Οι αθλητές είμαστε και λίγο πρεσβευτές. Και μάλιστα πρεσβευτές σε μια εποχή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Τα ελληνικά μποφόρ στις ΗΠΑ

Στεφανίδη3Φέτος μετακόμισε στο Οχάιο, τη νέα της οικογενειακή βάση. «Πριν από τρία χρόνια», λέει η ίδια, «γνώρισα τον Μίτσελ Κρίερ, έναν αθλητή του άλματος επί κοντώ που με συμβούλευε στο άθλημά μου. Έμενε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο οποίο πήγα για αγώνες και εκείνος μου πρότεινε να με φιλοξενήσει στο σπίτι του. Γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες “αδελφές ψυχές”. Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε πέρυσι τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας “φυσάνε ελληνικά μποφόρ!”».

Ο Μίτσελ είναι πλέον και προπονητής της, ο άνθρωπος που την ενθαρρύνει και την κάνει να οραματίζεται. «Είμαι τυχερή γιατί ζω με έναν άνθρωπο που αγαπά εμένα και τον τόπο μου», σχολιάζει η Κατερίνα και συνεχίζει: «Ο Μιτς είναι θαυμαστής μου, αλλά και θαυμαστής της Ελλάδας. Ξέρει να φτιάχνει ακόμη και ελληνικά φαγητά. Από τη μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει παστίτσιο».

Αυτή την εποχή μαζί με τον σύζυγό της αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στην ανακαίνιση του σπιτιού τους. Το κάνουν μόνοι τους, με τα δικά τους χέρια, κατά τις προσφιλείς αμερικανικές συνήθειες. Το όνειρο της μητρότητας το μεταθέτει για μερικά χρόνια αργότερα, τότε που η αθλητική καριέρα της θα έχει μπει κατ’ ανάγκην σε δεύτερο ρόλο και υποστηρίζει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της παραμένει πάντα το όνειρο της επιστροφής στον τόπο της.  «Οταν είχα επιστρέψει το πρώτο καλοκαίρι στην Ελλάδα», θυμάται η Κατερίνα, «όλοι έμοιαζαν σοκαρισμένοι από την κρίση. Με πληγώνει που ο τόπος μου χάνει όλο το αξιόλογο δυναμικό των νέων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που μένουν στη χώρα αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο κυνήγι της επιβίωσης, με αποτέλεσμα να μην τους περισσεύει χρόνος. Είμαστε Ελληνες όμως, και τελικά τα πάντα, και κυρίως τις δυσκολίες, τα ξεπερνάμε με το μοναδικό μας ταμπεραμέντο. Χαίρομαι που την κατήφεια την έχει αντικαταστήσει πια το χιούμορ. Τώρα ο Ελληνας λέει ότι δεν έχει χρήματα, κάνει αστεία και το διασκεδάζει. Ο Ρωμιός διαθέτει δυνατά ψυχικά αντισώματα».

Για την Κατερίνα Στεφανίδη και τον Μίτσελ Κρίερ τα καλοκαίρια έχουν πάντα άρωμα Ελλάδας. Λατρεύουν τα ελληνικά νησιά, τη θάλασσα και τις συνήθειές μας. Εκείνος, δε, έχει εκδηλώσει ιδιαίτερη έφεση στην ελληνική μαγειρική: «Ο Μίτσελ έχει διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στο ελληνικό γκουρμέ μαγειρεύοντας ακόμη και μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες. Οταν έχει τα κέφια του μεγαλουργεί! Η Αμερική είναι η χώρα των μεγάλων ευκαιριών. Οι μετανάστες έρχονται συνειδητοποιημένοι να πετύχουν. Δεν πας στην άλλη άκρη του κόσμου έτσι για πλάκα. Η αμερικανική κοινωνία διευκολύνει τον πολίτη, αλλά στις ΗΠΑ κυριαρχεί η νοοτροπία του “ζω μόνο για να δουλεύω”. Αντίθετα, στην Ελλάδα όλα είναι οικεία, προσβάσιμα και πιο ανθρώπινα. Κι ας λείπουν τα χρήματα και οι κοινωνικές δομές. Γι’ αυτό και όταν οι ξένοι μαθαίνουν τον τόπο καταγωγής μου μού μιλούν με θαυμασμό για την Ιστορία μας, την ασυνήθιστη ιδιοσυγκρασία μας και τις ομορφιές του τόπου μας».

Διαβάζοντας τη συνέντευξη της Κατερίνας Στεφανίδη που έδωσε στο TLIFE πριν απ΄τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο κράτησα σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της, τον αθλητισμό και πρωταθλητισμό στον στίβο, καθώς επίσης και για την υγεία.

Στεφανίδη5 Στεφανίδη4

Προερχόμενη από αθλητική οικογένεια, ο αθλητισμός ήταν μονόδρομός για την Κατερίνα. Στην ηλικία των 6 ξεκίνησε με το στίβο –τρέξιμο και άλμα εις μήκος. Στα 10 της χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με το άλμα επί κοντώ, αφού την παρότρυναν οι γονείς της σ’ αυτόν τον δρόμο. Τη χρονιά αυτή το επί κοντώ στις γυναίκες εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, δηλώνει πως η πραγματοποίηση αυτού του στόχου της είναι αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης και προγράμματος και αυτή η επιτυχία της δίνει περισσότερη ώθηση για να φτάσει στην κορυφή. Νιώθει αισιόδοξη και είναι σκληρά προετοιμασμένη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δύναμη που την κάνει να συνεχίσει σε κάθε της βήμα είναι η πίστη στον εαυτό της και η αγάπη του κόσμου. Είναι υπερήφανη που λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς και οποιοσδήποτε κι αν έπαιρνε μέρος θα ήθελε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό ώστε να κατακτήσει την κορυφή. Ωστόσο, λέει πως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι απρόβλεπτοι και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η ίδια, όμως, νιώθει προετοιμασμένη, δυνατή και με καλή ψυχολογία, η οποία είναι απαραίτητη πριν από κάθε αγώνα. Παρ ’όλα αυτά αναφέρεται  και στο  εποικοδομητικό άγχος της που λειτουργεί θετικά πριν από τους αγώνες και τη στιγμή που αγωνίζεται της φεύγει.

«…Στον πρωταθλητισμό η κατάσταση δυσκολεύει, κανείς δεν σου χαρίζεται και σίγουρα αντιμετωπίζεις περισσότερες προκλήσεις, αλλά με σωστή οργάνωση και πρόγραμμα όλα αντιμετωπίζονται. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν θυσίες στον πρωταθλητισμό, υπάρχουν επιλογές…», δηλώνει η Κατερίνα Στεφανίδη, αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της, τις οποίες συνεχίζει και ταυτόχρονα έχει διατηρήσει και την κοινωνική της ζωή. Ο αθλητισμός είναι η ζωή της και πλέον έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και του χαρακτήρα της. Αναφέρεται στην ενίσχυση του πνεύματος που προσφέρει ο αθλητισμός, πέραν της σωματικής δύναμης. «Νούς υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.21391871

 «…Όταν προπονείσαι σε ένα ατομικό άθλημα, όπως ο στίβος ή το άλμα επί κοντώ μαθαίνεις να έχεις εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σου και να ξεπερνάς τους φόβους σου. Ο αθλητισμός, αν ασχοληθείς σοβαρά (όχι απαραίτητα επαγγελματικά) είναι μεγάλο σχολείο…»

Η Κατερίνα Στεφανίδη τονίζει τη θετική επιρροή που έχει στη ζωή της ο αθλητισμός, όπως και όσων αθλούνται. Προσφέρει τόσα πολλά στον άνθρωπο τόσο  σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και σε χαρακτήρα. Το να αθλείσαι σου προσφέρει χαρακτηριστικά γνωρίσματα σημαντικά για ‘σένα, όπως και για το κοινωνικό σύνολο: πειθαρχία, σεβασμό, οργάνωση, ομαδικό πνεύμα και πολλά άλλα που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις το σεβασμό και την εκτίμηση των γύρω σου. Δε θα γίνουν όλοι πρωταθλητές, αλλά όλοι θα πάρουν μαθήματα ζωής.

Επίσης, τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά. Η γυμναστική είναι υγεία! Εκτός από ένα γερό και όμορφο σώμα προσφέρει ενδυνάμωση και ευεξία. Καλό θα ήταν όλοι να γυμνάζονται σε τακτική βάση. Οποιοδήποτε είδος γυμναστικής ωφελεί και γι’ αυτό είναι καλό ο καθένας να γυμνάζεται με τον τρόπο που τον εκφράζει καλύτερα. Οι επιλογές είναι πολλές! Ακόμα και αν σε κάποιον δεν αρέσει η γυμναστική, είναι καλό να επιδιώκει να περπατάει έστω και λίγο καθημερινά.

Στεφανίδη2
Η Κατερίνα αναφέρεται στη μεγάλη αλλαγή που έκανε και έχασε κάποια κιλά: «…Σταμάτησα να τρώω υδατάνθρακες το βράδυ. Το βραδινό μου πλέον συμπεριλαμβάνει κρέας και ίσως μια σαλάτα, αλλά πολλές φορές μόνο κρέας. Όλη μου τη ζωή έτρωγα δημητριακά για πρωινό. Φέτος ξεκίνησα να τρώω βρώμη και νομίζω έχει κάνει μεγάλη διάφορα στο πως λειτουργεί ο μεταβολισμός μου, αλλά και στο πόση ενέργεια έχω κατά τη διάρκεια της μέρας…»

Τρώει πολλά γεύματα. Το φετινό φθινόπωρο  ο άντρας της έβαζε ξυπνητήρι κάθε δύο ώρες και την ανάγκαζε να τρώει. Μετά από 2 εβδομάδες άρχισε να χάνει κιλά. «…Πλέον θεωρώ ότι τρώω πιο πολύ από ποτέ και είμαι πιο ελαφριά από ποτέ…», είπε η Κατερίνα.

Τον ελεύθερο της χρόνο μετά την προπόνηση τον περνάει όπως θα τον περνούσε κάθε κορίτσι της ηλικίας της: της αρέσει πολύ να παίζει τένις, βγαίνει έξω με τους φίλους της ή συγκεντρώνονται στο σπίτι και παίζουν επιτραπέζια. Επίσης, μελετάει πολύ για το διδακτορικό της στη ψυχολογία.

Στόχος της είναι να συνεχίσει να αντλεί χαρά και ικανοποίηση με αυτό που κάνει. Για κάποιον σαν την Κατερίνα μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία. Φυσικά και θέλει να ξεπερνάει τα προσωπικά της όρια και προσπαθεί πολύ σε κάθε αγώνα να γίνεται όλο και καλύτερη. Σημασία όμως, έχει να διασκεδάζει και να είναι χαρούμενη .

Λίγο πριν το άλμα της δεν σκέφτεται, δεν ακούει και δεν ‘’βλέπει’’ τίποτα, αφού είναι απόλυτα συγκεντρωμένη για να φτάσει το στόχο της.

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

http://www.protothema.gr/stories/article/557187/katerina-stefanidi-i-iptameni-ellinida-tou-pagosmiou-epi-kodo/

http://www.tlife.gr/fitness/58/I-Katerina-Stefanidi-ligo-prin-toys-Olympiakoys-Agones-milaei-sto-TLIFE/0-106581

Κορίτσια για…στίβο!

DSC00658 DSC00659

Σημαντική διάκριση απέσπασαν δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Κορινού συμμετέχοντας στους Σχολικούς Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στο Α’ ΔΑΚ Κατερίνης.

Ειδικότερα στο δρόμο των 600 μέτρων κοριτσιών γυμνασίων πήραν μέρος από το σχολείο μας η Αφροδίτη Καραλή της Γ’ τάξης, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση και η Φρόσω Δουρουκλάκη της Β’ τάξης που τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

Στα δύο κορίτσια που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!

DSC00662 DSC00661 DSC00660

Διαγόρας Σεβαστής: Ομάδα-έκπληξη!

Από τη μαθήτρια του Β1 Κυραϊλίδου Αναστασία   

 ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Δ.Δ. Σεβαστής αγωνίζεται πλέον στη Γ΄ Εθνική κατηγορία κάνοντας υπερήφανους τους κατοίκους όχι μόνο της Σεβαστής, αλλά και ολόκληρης της Πιερίας γι’ αυτή του την επιτυχία.

Ακολουθεί συνέντευξη από τον κ. Κωνσταντινίδη Γαβριήλ, πρόεδρο της ομάδας.

1

Γαβριήλ Κωνσταντινίδης, πρόεδρος Διαγόρα Σεβαστής

προεδρος

Ο Γιάννης Συμεωνίδης, μεγαλομέτοχος του Διαγόρα Σεβαστής με τον πρόεδρο Γαβριήλ Κωνσταντινίδη

 

Κύριε Κωνσταντινίδη, πως καταφέρατε να ανεβάσετε την ομάδα στην Γ’ Εθνική;

-Με πολλή δουλειά και προσπάθεια. Πιστεύω πως ο Διαγόρας μοιάζει με μια μικρή τελεία ανάμεσα σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες που υπάρχουν. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν καλύτερες ομάδες στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά πιστεύω με τον καιρό ότι μπορούμε να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά.

 Από ότι γνωρίζω έχετε σε μεγάλη εκτίμηση την Σεβαστή.Ήτανε ο στόχος σας να φέρετε την ποδοσφαιρική της ομάδα εδώ που είναι σήμερα;

-Οι στόχοι, όπως και να έχει, μπαίνουν στην πορεία. Όταν βάζεις ένα στόχο υψηλό δύσκολα πραγματοποιείται. Βλέπεις ότι στην πορεία αλλάζουν τα δεδομένα και για αυτόν τον λόγο προτιμάμε να βάζουμε στόχους στην πορεία, ανάλογα με τις καταστάσεις και τις ανάγκες της ομάδας. Επίσης οι στόχοι μας εξαρτώνται κι από τη συμπεριφορά των παικτών, δηλαδή οι παίκτες πρέπει να είναι συνεργάσιμοι, να σέβονται τον πρόεδρο της ομάδας, τον προπονητή, αλλά πάνω από όλα να παίζουνε ομαδικά.

 Ποια είναι τα σχέδια σας για την ομάδα;

-Όσον αφορά το μέλλον της ομάδας θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε έτσι όπως τα περιμένουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για κάτι ακόμα, αλλά εφόσον φτάσαμε μέχρι εδώ, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως όλα θέλουν τον χρόνο τους και πως με  υπομονή και αντοχή θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις.

 γηπεδο κατάλογος

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η ομάδα;

-Τα καθημερινά προβλήματα είναι άπειρα, ειδικά όταν μια ομάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Μερικές σημαντικές δυσκολίες είναι για παράδειγμα τα ρούχα των παικτών, που πρέπει να είναι έτοιμα για κάθε αγώνα, το γρασίδι του γηπέδου, που θέλει συνεχή συντήρηση. Επίσης στο γήπεδο λόγω παλαιότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, δημιουργούνται συχνά πολλά προβλήματα  και η συντήρηση του είναι δαπανηρή.

Θα θέλατε να ανεβείτε πιο ψηλά;

-Εννοείται, προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και το καλύτερο αυτή την στιγμή είναι να κοιτάμε μπροστά, να μην φοβόμαστε τα δύσκολα, βάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλά, κάτι το οποίο παλεύουν όλοι  ποδοσφαιριστές. Το κακό αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε την δυνατότητα για ακαδημίες, αλλά νομίζω ότι, αν πάνε τα πράγματα έτσι όπως τα θέλουμε, γρήγορα, ίσως και στην επόμενη πενταετία, θα  δούμε την ομάδα μας σε πιο μεγάλη κατηγορία. Ελπίζω μια μέρα να καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί όπου πραγματικά μας αξίζει σαν ομάδα.

Και λίγα λόγια για την ιστορία…

7420226198_9963b59249_bΟ Διαγόρας Σεβαστής πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Ρόδιο πυγμάχο Διαγόρα. Ο Διαγόρας είχε αριστοκρατική καταγωγή. Ήταν γιος του Δαμάγητου και δισέγγονος του βασιλιά της Ιαλυσού Δαμάγητου. Ο ποιητής Πίνδαρος τον αποκαλεί «πελώριο» και λέγεται ότι η εξωτερική του εμφάνιση ήταν εντυπωσιακή, λόγω μεγέθους αλλά και εξαιτίας της ομορφιάς του. Στέφθηκε ολυμπιονίκης στην πυγμή το 464 π.Χ., στην 79η Ολυμπιάδα. Υπήρξε επίσης δύο φορές νικητής στα Νέμεα, τέσσερις στα Ίσθμια, πολλές φορές στη γενέτειρά του Ρόδο, στα Παναθήναια, στο Άργος, στο Λύκαιο, στην Αίγινα, στα Μέγαρα και αλλού.

Ο Διαγόρας ξεχώριζε για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο πυγμαχούσε. Τον αποκαλούσαν «ευθυμάχα», επειδή δεν απέφευγε τον αντίπαλο, δεν έσκυβε και δεν έστρεφε το σώμα του. Διεκδικούσε καθαρά τη νίκη και με αξιοπρέπεια, ενώ τηρούσε πάντα σχολαστικά τους κανόνες, προκαλώντας στους οπαδούς του θαυμασμό και περηφάνια.220px-Diagoras_of_Rodes

Είχε την ευτυχία να δει τους γιους του να στεφανώνονται και αυτοί Ολυμπιονίκες. Το 448 π.Χ., στην 83η Ολυμπιάδα, ο Διαγόρας γνώρισε την αποθέωση περιφερόμενος στους ώμους των ολυμπιονικών γιων του και επευφημούμενος από τα πλήθη. Κάποιος Σπαρτιάτης  βλέποντάς τον του φώναξε ότι δεν του έχει απομείνει πλέον τίποτα άλλο από το να ανέβει στον Όλυμπο κοντά στους θεούς. Τότε  ο Διαγόρας έγειρε στα χέρια των παιδιών του και πέθανε.

Πηγή:

www.ime.gr/olympics/ancient/gr/206d.htm

Ματιές στη Super League!

Του Ευθύμη Μητσιόπουλου, μαθητή του Β2

AC_PAOK_emblem_2010.svgΟ ΠΑΟΚ πέρασε και πάλι από το Αγρίνιο. Κέρδισε ΚΑΙ αυτό το παιχνίδι. Μετράει πλέον 10 νίκες στα τελευταία 11 ματς και συνεχίζει… Ακόμη όμως ΤΙΠΟΤΑ δεν πέτυχε! Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι ακόμη πέμπτος και αν στην ομάδα… κουράστηκαν να κερδίζουν, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι… τώρα αρχίζουν όλα. Σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη.

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, αυτή η ομάδα που παίζει το καλύτερο και πιο θεαματικό ποδόσφαιρο, κατάφερε να κερδίσει τον σκληροτράχηλο ΠΑΣ, στον χειρότερο αγωνιστικό χώρο του πρωταθλήματος με σκορ 0-1. Τότε επιστράτευσε κάποια νέα όπλα και τα κατάφερε. Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με το ίδιο σκορ ένα άλλο ματς, όπου βρήκε απέναντί του άλλου είδους αντιπάλους. Κατάφερε η ομάδα του Ίβιτς να ξεπεράσει διαφορετικού είδους εμπόδια! Επικράτησε του δυνατού Παναιτωλικού, παίζοντας με δέκα παίκτες για 60 λεπτά! Κι ας βγει ένας να υποστηρίξει ότι κατάλαβε μετά το 33΄ πώς ο ΠΑΟΚ έπαιζε με παίκτη λιγότερο… Αυτή ήταν (ποδοσφαιρικά) η πιο μεγάλη χθεσινή επιτυχία του Δικεφάλου. Είτε έντεκα εναντίον έντεκα, είτε έντεκα με δέκα, ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος, κυριαρχικός, η ομάδα που έκανε τις μεγάλες φάσεις, το σύνολο που ΔΕΝ κινδύνευσε ΠΟΤΕ!

1608588 dbca6a7d7aeefdce514766cba05e7dce

 Απλά… Στο πρώτο ημίωρο οι παίκτες του ΠΑΟΚ συνέχισαν τον δικό τους εσωτερικό διαγωνισμό… «χάσε και εσύ μία απίστευτη ευκαιρία. Μπορείς!». Όργια έγιναν και στο Αγρίνιο! Ο Σάκχοφ έχασε κάθε είδους ευκαιρία που μπορεί να δημιουργηθεί. Όλες χωρίς τερματοφύλακα! (Ο ΠΑΟΚ έφθασε τις 31 μεγάλες χαμένες ευκαιρίες, ενώ έχει και 11 δοκάρια. Καλύτερα μην δείτε τι έχουν οι άλλοι…).

Μετά το 33΄ και την ανόητη- απαράδεκτη αποβολή του Αθανασιάδη, απλά χάνονταν… πιο μικρές ευκαιρίες. Ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι ανώτερος…

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÏÊ - ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ (MOTION TEAM) e8bsdHDQ61CtJkjxfICI

Διάσημοι ποδοσφαιριστές: Λιονέλ Μέσι!

Από τους Μάριο Κυραϊλίδη και Φώτη Νταντίνη, μαθητές του Γ1

ΜέσιΟ Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι (ισπανικά: Lionel Andrés Messi Cuccittini) επίσης γνωστός ως Λέο Μέσι, γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής, είναι Αργεντινός διεθνής ο οποίος αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής.

Σε ηλικία 13 ετών, ο Λιονέλ Μέσι ταξίδεψε στην Βαρκελώνη μαζί με τον πατέρα του, όπου και πραγματοποίησε σειρά δοκιμών με την Μπαρτσελόνα τον Ιούλιο του 2000. Στη διάρκεια μιας  τελευταίας συνάντησης, έπειτα από έναν μήνα δοκιμών, ο υπεύθυνος των ακαδημιών Κάρλες Ρεσάκ αποφάσισε να αναλάβει η ομάδα της Καταλονίας την πληρωμή της θεραπείας, βάζοντας τον πατέρα του Μέσι να υπογράψει ένα συμβολικό συμφωνητικό σε μια πετσέτα για την ενσωμάτωση του παίκτη στις ακαδημίες του συλλόγου. Το ιατρικό κόστος και η εκπαίδευση του ποδοσφαιριστή αναλήφθηκαν από τους blaugrana και ο Λέο εγκαταστάθηκε στην Καταλονία με την οικογένειά του.

lionel-messi_3

091815-735x450 Μέσι2Τον Δεκέμβριο του 2005, σε ηλικία 18 ετών, ο Λιονέλ Μέσι αναδείχτηκε κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής της χρονιάς,και κατέκτησε το βραβείο Golden Boy του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη με ηλικία κάτω των 21 ετών λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από το ντουέτο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Κριστιάνο Ρονάλντο και Ουέιν Ρούνι. Τον Φεβρουάριο του 2006, στη διάρκεια του αγώνα για την φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Τσέλσι, αγωνίστηκε ως βασικός δίπλα στους Ετό και Ροναλντίνιο. Άγνωστος στο ευρύ κοινό, η εξαιρετική του εμφάνιση κυρίως απέναντι στον Βάσκο αμυντικό των Μπλε του Λονδίνου Ασιέρ ντελ Όρνο ανέδειξε το ταλέντο του μεγάλου ποδοσφαιριστή που διέθετε.

 2015_UEFA_Super_Cup_64_crop

Γνωστός με το ψευδώνυμο «La Pulga» λόγω της εκρηκτικότητας και του ύψους του, και έχοντας λάβει αρκετές βραβεύσεις, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Τα στατιστικά του μιλάνε από μόνα τους: ο Μέσι είναι ο καλύτερος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και πρώτος καλύτερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ , διοργάνωση στην οποία έχει τερματίσει πρώτος σκόρερ τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Top