Φάρμακα: Οι κίνδυνοι και η ορθή χρήση!

pills1

Από την Κατερίνα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Γ2

φαρμακαΤα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και σε απειλή για την υγεία μας, ιδίως όταν χρειαστεί να παίρνουμε πολλά ταυτόχρονα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων επισκέπτεται τα ιατρεία επειγουσών περιπτώσεων των νοσοκομείων εξαιτίας προβλημάτων από φαρμακευτική αγωγή.

Οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Και όταν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το έχει διαγνώσει ο γιατρός τότε δεν τίθεται θέμα. Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι όλοι τους “μικροί γιατροί” και λαμβάνουν φάρμακα δίχως να έχουν ενημερώσει κανένα. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κάποιος να πάθει δηλητηρίαση, στη χειρότερη, μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από την πολυφαρμακία;

farmaka-800x500_cΗ φαρμακευτική αγωγή είναι η τελική πράξη του ιατρού για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη νοσημάτων, όπως επίσης και για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Όμως, από την άλλη μπορεί να κρύβει και κάποιους κινδύνους για τους ασθενείς.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις μεγάλες ηλικίες, όχι μόνο λόγω της γήρανσης των ιστών, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φαρμάκων. Κατά μέσο όρο ένας ηλικιωμένος παίρνει 4 έως 5 φάρμακα ημερησίως με συνταγή από ιατρό και 1 – 2 από μόνος του.

Πολλές από τις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων οφείλονται στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Έτσι, όσο περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανεπιθύμητης αντίδρασης. Η συχνότητα ανεπιθύμητης αντίδρασης αυξάνεται από 6% σε αυτούς που παίρνουν δύο φάρμακα ημερησίως έως 50% σε ημερήσια λήψη πέντε φαρμάκων.

Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού τόσο αυξάνεται η πολυφαρμακία και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων.

Ας δούμε όμως και τις αίτιες της πολυφαρμακίας…

349c348ecfd3ea87786ef18fa612f6b9Η πολυφαρμακία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χορηγούνται πολλά φάρμακα, σωτήρια μεν, αλλά με διάφορες αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η διάδοση του Internet αύξησε τις γνώσεις των ασθενών σε διάφορα νοσήματα και θεραπείες. Συχνά όμως τους οδηγεί στην επικίνδυνη απόφαση να πάρουν μόνοι τους φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού, όπως αντιελκωτικά, παυσίπονα, καθαρτικά.

Επίσης, ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι σήμερα και οι ομοιοπαθητικές και φυτικές θεραπείες, τις οποίες οι ασθενείς θεωρούν εσφαλμένα ακίνδυνες και τις δοκιμάζουν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι τα φάρμακα που χορηγεί ο γιατρός τους.

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα επίπονη δουλειά, αλλά δεν θα πρέπει να παραλείπεται από κανέναν ιατρό.

Βασικές συμβουλές …

Polypharmacy_largeΕάν είστε άνω των 65 ετών, είναι πολύ πιθανό να είστε θύμα πολυφαρμακίας, δηλαδή να παίρνετε πολλά φάρμακα χωρίς να τα χρειάζεστε. Τα φάρμακα, ως γνωστόν, δυναμώνουν τα οστά, θεραπεύουν τις λοιμώξεις, διώχνουν την κατάθλιψη, ανακουφίζουν από τον πόνο και μειώνουν τον πυρετό.

Όμως, έχουν και την αρνητική πλευρά. Τα περισσότερα, όταν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο, είναι ασφαλή. Σε αντίθετη περίπτωση όμως μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία, έμετο, διάρροια, αιμορραγία.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων οδηγείται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων λόγω κάποιας ανεπιθύμητης παρενέργειας από τα φάρμακα.

Αρκετοί άνθρωποι και κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, προκειμένου να μην νιώθουν τόσο εντόνους και αυξημένους τους πόνους, αρχίζουν να παίρνουν πολλά φάρμακα μαζί, τα οποία σε συνδυασμό έχουν το αντίθετο και σιγουρά όχι επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απαραίτητο λοιπόν είναι να γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να σας προκαλέσει το κάθε φάρμακο το οποίο παίρνετε.

Για να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα με ασφάλεια πρέπει:

  • Να γνωρίζετε την εμπορική και τη χημική ονομασία, αλλά και τη δόση όλων των φαρμάκων σας.
  • Να γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε.
  • Να έχετε ένα γιατρό που θα ρυθμίζει όλα τα φάρμακά σας. Αυτός πρέπει να γνωρίζει κάθε φάρμακο ή σκεύασμα που παίρνετε, ακόμη και αυτά τα οποία εσείς θεωρείτε αθώα ή φυτικά ή οτιδήποτε άλλο.
  • Σε κάθε καινούργιο φάρμακο που σας χορηγεί ο γιατρός σας, να ζητάτε να σας ενημερώνει για τις παρενέργειές του και σχετικά με το τι θα κάνετε αν εμφανιστούν.
  • Να κρατάτε γραπτή λίστα όλων των φαρμάκων, βιταμινών, συμπληρωμάτων κ.ά. που παίρνετε, την οποία να έχετε μαζί σας και να τη δείχνετε σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό ανεξαρτήτως ειδικότητας.
  • Να χρησιμοποιείτε, ει δυνατόν, μόνο ένα φαρμακείο, ώστε ο φαρμακοποιός να σας είναι οικείος και να σας ενημερώνει για παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που γνωρίζει ότι παίρνετε.
  • Να μη σταματάτε ή να μην ξεκινάτε οποιοδήποτε φάρμακο πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Σωστή χρήση των φαρμάκων σημαίνει να παίρνετε το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση, στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο έλεγχο της υγείας σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

pills-medicine-tablets-depending-161641 prescription tablets

Πηγή: Ιατρόnet.gr.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

1 σχόλιο στο "Φάρμακα: Οι κίνδυνοι και η ορθή χρήση!"

  1. Χρηστικές πληροφορίες και συμβουλές για τη λήψη φαρμάκων αξίζει να το διαβάσεις ,συγχαρητήρια στη μαθήτρια του σχολείου σας.

Σχολιάστε

Top