Από τον Σταυρόπουλο Θωμά μαθητή του Β2
H σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το 460 π.Χ. συνέδεσε την σωστή διατροφή με την καλή υγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». 2.500 χρόνια μετά η κακή διατροφή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με δύο όψεις. Η μία αφορά τον τρίτο κόσμο όπου επικρατεί η πείνα και η εξαθλίωση. Κάθε μέρα 40.000 άνθρωποι και κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από πείνα. Από την άλλη μεριά οι ζώντες στην αφθονία των ανεπτυγμένων χωρών πεθαίνουν από το ακατάλληλο και υπερβολικό φαγητό. Τρεις στους δέκα ανθρώπους εμφανίζουν συμπτώματα κακής διατροφής και αναιμία, παχυσαρκία, ασθένειες κυκλοφορικού, διαβήτη, καρκίνο, αλκοολισμό.
H διατροφή μας παλιά ήταν φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες και ζωικά λίπη, αλλά πλούσια σε όσπρια, δημητριακά, ψάρι, φρούτα, λαχανικά που συνδυάζονταν με χειρωνακτική εργασία. Περάσαμε σε μια διατροφή που βασίζεται σε κρέατα, ραφιναρισμένα τρόφιμα, πρόχειρο φαγητό, γλυκίσματα, ζαχαρούχα αναψυκτικά σε συνδυασμό με πολύ άγχος. Η σημερινή διατροφή είναι πλούσια σε θερμίδες, σε ζάχαρη, σε αλάτι, σε κορεσμένα λίπη, χαμηλή σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες που μας οδηγούν σε μια σειρά ασθενειών.
Αυτό οφείλεται στο ότι καταναλώνουμε προϊόντα επεξεργασμένα και όχι πρωτογενή.
Βόμβα για τον οργανισμό αποτελεί το «γρήγορο φαγητό»
Στενά συνδεδεμένη με τη παχυσαρκία, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, εμφανίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση της κατανάλωσης «βρώμικου φαγητού» . Το αλάτι και το λίπος, που περιέχουν οι τροφές των fast food, θεωρούνται ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Ειδικότερα, η κοιλιακή παχυσαρκία την οποία προκαλεί σε μεγάλο βαθμό το λιπαρό φαγητό, θεωρείται ένοχη για την εμφάνιση του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, ασθένειες που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε μικρές ηλικίες.
Το τρικ με το αλάτι
Το λεγόμενο «junk food», ταυτισμένο σε πολλές περιπτώσεις με το «fast food», κερδίζει διαρκώς έδαφος και στη χώρα μας, ειδικότερα στις προτιμήσεις των παιδιών και των νέων. Βασικός σύμμαχος της βιομηχανίας του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού στην κατάκτηση του καταναλωτικού κοινού είναι το αλάτι και το λίπος.
- Το αλάτι και το λίπος αυξάνουν τη νοστιμιά στις τροφές και γι” αυτό τα χάμπουργκερς είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά.
- Το αλάτι λειτουργεί σαν σεντόνι που σκεπάζει τα πάντα στη γεύση και την οσμή γι” αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα καταστήματα που πουλάνε τέτοιο φαγητό. Είναι το σημαντικότερο τρικ τους. Μια καλής και μια κακής ποιότητας μπριζόλα καταλήγουν να έχουν την ίδια γεύση, αν έχουν πολύ αλάτι.
- Το αλάτι φαίνεται να σχετίζεται με την υπέρταση, ενώ πολυάριθμες μελέτες το ενοχοποιούν για την πρόκληση καρκίνου του στομάχου.
- Τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά που έχουν αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολυθερμιδικά γεύματα που φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη παχυσαρκία στις μέρες μας.
Συνηθίζουμε να θεωρούμε πιο ανθυγιεινό φαγητό το ξενόφερτο χάμπουργκερ ή την πίτσα, στην πραγματικότητα το… δικό μας σουβλάκι δεν είναι πιο αθώο διατροφικά. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα είδη φαγητού. Όλα έχουν ως βάση τους το κρέας που δεν είναι καλής ποιότητας, έχουν πολλά συντηρητικά και πολύ αλάτι.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμόμαστε:
- ακόμα και τα πιο αθώα φαγητά, όπως οι σαλάτες είναι πιο παχυντικά στα fast food, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάλτσες, ώστε να αποκτούν νοστιμιά. Η δημοφιλής «σαλάτα του Κάισαρα» (Caesars) στο φαστ φουντ έχει περίπου 650 θερμίδες, ενώ αν τη φτιάχναμε στο σπίτι μας θα μπορούσε να έχει λιγότερες από 500.
- οι πατάτες που τηγανίζουμε στο σπίτι έχουν βέβαια θερμίδες, αλλά οι σπιτικές είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερες καθώς δεν έχουν άλλα επιβλαβή συστατικά.
Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι η έντονη στροφή των παιδιών προς τα fast food. Είναι κρίσιμος ο ρόλος των γονιών που θα πρέπει να στρέψουν τα παιδιά στη σπιτική κουζίνα. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά ότι είναι καλύτερο να φάνε ένα χάμπουργκερ στο σπίτι με ένα μαγειρεμένο μπιφτέκι ή μια πίτσα που θα φτιάξει η μαμά και να περιορίσουν τις εξόδους σε fast food σε μια φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να αποκλείσεις εντελώς τα παιδιά από το συγκεκριμένο είδος τροφής, καθώς έχει πλέον ενταχθεί στη ζωή και την καθημερινότητα μας.
Προτάσεις για μια καλύτερη υγεία
- η επιστροφή στη διατροφή των προγόνων μας, τη μεσογειακή διατροφή
- η αύξηση της σωματικής μας άσκησης
- η μείωση του άγχους μας και
- ο σωστός προγραμματισμός τακτών και ισορροπημένων γευμάτων.
Πηγή: https://el.wikipedia.org/
Αφήστε το σχόλιο σας στο "Τρώμε fast food; Ή μήπως όχι.."