Ρόδι και Υγεία!

RODIA 11

Από τη Φρόσω Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Β1

ΡΟΔΙ

Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ

 rodi-1

Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Βουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας, γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα.

Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν

DSC02130Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Γεμάτο οφέλη!

ximos-rodiΟ χυμός του ροδιού είναι εξίσου πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως μπορεί να αποτελέσει και μία καρδιοπροστατευτική επιλογή. Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης και τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, ενώ πιθανότατα συμβάλλει στη μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως η κατανάλωση χυμού από ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης γεγονός που, σε συνδυασμό με το ρόλο του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης, τη μείωση του στρες, αλλά και την αύξηση της λίμπιντο! Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας το χυμό χρησιμοποιώντας τον αποχυμωτή σας, ή ακόμη και να επιλέξετε ένα ποτήρι χυμό κοκτέιλ ρόδι με χυμό σταφυλιού ώστε να απολαύσετε τη γεύση και τα θρεπτικά οφέλη και των δύο.

 

Διατροφικός «θησαυρός»

ροδι

Το ρόδι είναι ίσως και το μοναδικό φρούτο που καταναλώνεται μαζί με το κουκούτσι του, επιτρέποντάς μας έτσι να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, είναι από τα φρούτα με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η γήρανση του δέρματος.

Όσον αφορά το θερμιδικό του περιεχόμενο, τα 100 γραμμάρια ροδιού σας δίνουν 83 περίπου θερμίδες που προέρχονται από 18.7 γραμμάρια υδατανθράκων, 1.67 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1.17 γραμμάρια λιπαρών, ενώ παράλληλα σας εφοδιάζουν και με τέσσερα γραμμάρια ωφέλιμων φυτικών ινών. Καθαρίστε το ρόδι και προσθέστε το στις σαλάτες και τα κέικ σας, ενώ μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε γλυκά επιδόρπια αναμιγνύοντας ρόδι με ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι ή κρέμα βανίλιας.

rodi

Λαϊκές παροιμίες

«Όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά», λέει ο λαός. Πέρυσι, πρόπερσι και παραπρόπερσι το σπάσατε. Το αποτέλεσμα; Το έλλειμμα και το χρέος  αυξήθηκε, η ανεργία έφτασε σε διψήφιο νούμερο και τα νέα μέτρα βρίσκονται καθοδόν. Μήπως φέτος να πάτε κόντρα στην παράδοση και να βγείτε κερδισμένοι, στα σίγουρα, βάζοντας το ρόδι στο πιάτο και το ποτήρι σας;

 

 Botticelli madonnaof pomegranate W. BougeureauGirl with a pomegranate 1875

Από την αρχαιότητα μέχρι και την Αναγέννηση, ακόμα και στη νεότερη τέχνη ο καρπός του ροδιού αποτέλεσε έμπνευση για ποιητές, λογοτέχνες και ζωγράφους. Έτσι έχουμε την «τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη, τη «ροδιά» του Χαλίλ Γκιμπράν και μια σειρά από απεικονίσεις της Περσεφόνης, της Παναγίας και άλλων γυναικών που κρατούν ρόδι.

 

Πηγές:

http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/rodi-idiotites-threptika-systatika-kai-thermides

http://www.vita.gr/diatrofi/article/7834/rodi-o-karpos-ths-zwhs-kai-ths-kalotyxias/

http://reportal.gr/2016/10/22/%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE/

http://annagelopoulou.blogspot.gr/2014/11/blog-post_15.html

 

                                                                                                                                                                                       

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ρόδι και Υγεία!"

Σχολιάστε

Top