Το Νησάκι των Ιωαννίνων!

nissi-sos

Από την Αναστασία-Βέρα Κουκουρδή, μαθήτρια του Β2

1787 1783

Η φετινή τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας μας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Ιωαννίνων. Εκεί επισκεφτήκαμε διάφορα αξιοθέατα. Το Σπήλαιο Περάματος, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, το Μουσείο Βρέλλη, το Κάστρο των Ιωαννίνων, αλλά αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν το νησάκι.

Το Νησί των Ιωαννίνων είναι νησί και οικισμός, ο οποίος βρίσκεται στην λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα). Μαζί με τον Άγιο Αχίλλειο των Πρεσπών είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα.

nissi-sos bg2

Οι ιστορικές αναφορές για το νησί ξεκινούν τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Συνολικά υπάρχουν στο νησί εφτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια. Το πρώτο μοναστήρι που ιδρύθηκε στο νησί ήταν η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και το καθολικό της κτίστηκε το 1292, όπως αναφέρεται σε επιγραφή στην είσοδο του ναού. Είναι το σημαντικότερο μοναστήρι στο νησί. Δίπλα στην είσοδο διακρίνουμε κελλιά και ερείπια από άλλα κτίσματα. Είναι τοιχογραφημένη με εξαίρετες τοιχογραφίες του 1542 με φροντίδα του μοναχού Ιωάσαφ του Φιλανθρωπινού. Σε σχήμα «Π» γύρω από τον ναό υπάρχουν νάρθηκες του 1560 με τοιχογραφίες. Τέλος, ξεχωρίζει για τη σπουδαιότητά της η τοιχογραφία των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδος που είναι σπάνιο φαινόμενο για την χριστιανική εκκλησία.

1789 1791 1799 1798

Ο οικισμός δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τη Μάνη. Την εποχή του Αλή Πασά το νησί παρήκμασε λόγω της μεγάλης φορολογίας που επιβλήθηκε. Την περίοδο αυτή τα μοναστήρια σχεδόν εγκαταλείφτηκαν. Το 1820 ο Αλή ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ με αποτέλεσμα να σταλεί εναντίον του ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς που πολιόρκησε τα Ιωάννινα. Ο Αλή είχε τοποθετήσει στο νησί, φρουρά χιλίων Αλβανών με αποτέλεσμα αυτό να βομβαρδιστεί από τον Χουρσίτ και να υποστεί μεγάλες καταστροφές. Τον Ιανουάριο του 1822 ο Αλή και ενώ πλέον είχε νικηθεί, κατέφυγε στο νησί, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου δολοφονήθηκε στις 17 ή 25 Ιανουαρίου.

1809 1808 1804 1814

 Σήμερα το νησάκι των Ιωαννίνων είναι ένας ωραίος γραφικός προορισμός με πολλά αξιοθέατα και φυσική ομορφιά. Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και αποτελείται από 110 περίπου σπίτια και 219 μόνιμους κατοίκους. Προσελκύει πλήθος τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή. Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί καθημερινά καθώς εκτελούνται δρομολόγια με καραβάκια κάθε μισή ώρα μέχρι και τα μεσάνυχτα.

nissi-kafe 87270_head

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Το Νησάκι των Ιωαννίνων!"

Σχολιάστε

Top