Μουσείο Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα!

13

Από τις Δήμητρα Βενέτη και Παναγιώτα Βογιατζή, μαθήτριες του Β1

1830 1824

Στην τριήμερη εκδρομή που πραγματοποίησε η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας στα Ιωάννινα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μεταξύ άλλων το εντυπωσιακό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη.

Πρόκειται για ένα Μουσείο όπου η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία και ζωντανεύει η ιστορία του τόπου πριν την Επανάσταση του 1821. Είναι εκπληκτικό το ότι όλο το Μουσείο το σχεδίασε ο ίδιος ο Βρέλλης με τα χέρια του!

Τα 150 κέρινα ομοιώματα του Μουσείου, σε φυσικό μέγεθος, και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές κυρίως της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σε θεματικές ενότητες.

20151221110705_1 73_mousiovreli3 13 mouseiovrellinm

Το μουσείο θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983, άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Είναι αποκλειστικά δικό του έργο, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι” αυτό. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους. Με δικές του ιδέες, μελέτες και πολλή προσωπική εργασία, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα που πέρασαν. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

143 images

Το κέρινα ομοιώματα του μουσείου παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε περιβάλλον πιστής παρουσίασης του εκάστοτε περιβάλλοντός τους, αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, παλιά οικήματα, σπηλιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ακολουθώντας μια κυκλικού χαρακτήρα ξενάγηση παράλληλων, συνάλληλων και διάλληλων επιπέδων.

Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στη νεώτερη ιστορία της Ηπείρου και χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

  1. την ενότητα της Προεπανάστασης
  2. την ενότητα της Επανάστασης του 1821
  3. την ενότητα του Β” Παγκοσμίου πολέμου.

Το Μουσείο κλείνει με αναφορές και υπενθυμίσεις βασικών σημείων της Ελληνικής Ιστορίας και κατακλείδα αποτελεί το 36ο θέμα του: Το Εργαστήρι του Καλλιτέχνη.

Το Εργαστήρι του Καλλιτέχνη 2 alvaniko_metoposlg

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα και θέματα που αναπαριστάνονται:

  • Το Κρυφό Σχολείο, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας
  • Το μαρτύριο του Διονύσιου του Φιλόσοφου
  • Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας
  • Κλέφτες και Αρματολοί
  • Η σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων
  • Μακεδονικός Αγώνας / Παύλος Μελάς
  • Βαλκανικοί Πόλεμοι
  • Οι γυναίκες της Πίνδου, κατά τη Μάχη της Πίνδου
  • Το Στρατηγείο της VIII Μεραρχίας
  • Μάχη της Κρήτης
  • Η Κυρά της Ρω

Πηγές Πληροφόρησης :

https://el.wikipedia.org

http://www.travelioannina.com/el/node/26

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Μουσείο Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα!"

Σχολιάστε

Top