Πιστεύετε στις προλήψεις;

prolipseis2

Από τις μαθήτριες της Β” τάξης Κατερίνα Κοτρόζου και Ιωάννα Μπεΐνογλου

«Πρόληψη» ή «προκατάληψη» είναι η πίστη, αντίληψη, που με ανορθολογικό τρόπο αποδίδει σε τυχαία γεγονότα, πράξεις ή σε αντικείμενα με υπερφυσικές ιδιότητες  που δήθεν επηρεάζουν (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) την πορεία και την τύχη της ζωής του ανθρώπου. Από πού ξεκινάνε όμως αυτές οι προλήψεις και γιατί τις ακολουθούμε; Το σημαντικότερο βέβαια είναι κατά πόσο αληθεύουν ή όχι.

Μαύρη γάτα

19206394_shutterstock_8008522

Οι μαύρες γάτες είναι συνυφασμένες με τη μαγεία και γι” αυτό κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως φέρνουν κακή τύχη. Εντούτοις, υπάρχουν δύο παραλλαγές σε αυτή τη δεισιδαιμονία. Εάν μία γάτα περάσει από μπροστά σου θεωρείται κακή τύχη, ενώ αν έρθει προς το μέρος σου, τότε είναι καλός οιωνός. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, για να ξορκίσεις το κακό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φτύσεις.

Πέρασμα κάτω από μία σκάλα

 PP_332573

Η δεισιδαιμονία αυτή αναφέρεται στη «σκάλα που σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον τοίχο και το έδαφος, υποδηλώνοντας την Αγία Τριάδα». Προφανώς, το πέρασμα μέσα από αυτό το τρίγωνο δείχνει ασέβεια προς την Αγία Τριάδα και επομένως φέρνει κακή τύχη. Άλλη πιθανή (και πολύ πιο απλή) εξήγηση είναι πως όπου υπάρχει σκάλα, συνήθως κάποιος δουλεύει από πάνω και με το να περάσει κάποιος άλλος από κάτω μπορεί να προκληθούν διάφορα ατυχήματα, όπως να πέσει ένα σφυρί στο κεφάλι του περαστικού.

Ανοιχτή ομπρέλα μέσα στο σπίτι

 6-4

Η προέλευση αυτής της πρόληψης είναι απλή: ό,τι σχεδιάστηκε για έξω πρέπει να παραμένει έξω. Παρόλο που η σημερινή εκδοχή της παλιάς δεισιδαιμονίας με την ομπρέλα περιορίζεται μόνο στην «κακή τύχη». Τα παλιότερα χρόνια, το άνοιγμα της ομπρέλας μέσα στο σπίτι ήταν οιωνός θανάτου.

Σταύρωμα των δαχτύλων

 FArtboard-1

Η δεισιδαιμονία αυτή έχει θρησκευτικές ρίζες. Το σταύρωμα των δαχτύλων είναι ένα είδος ιερής προστασίας γιατί τα δύο δάχτυλα, που είναι το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν έναν κεκλιμένο σταυρό. Το τελετουργικό αυτό για «καλή τύχη» έχει διάφορες παραλλαγές ανά τον κόσμο. Στην Ελβετία, διπλώνουν τους αντίχειρές τους και τυλίγουν τα άλλα δάχτυλά τους γύρω, αντί για το κλασσικό σταύρωμα του δείκτη και του παράμεσου.

 

Το γρουσούζικο 13

 ikseres-oti-aprilios-2018-paraskevi-kai-13-mines-ksekinoun-kyriaki

Ο αριθμός 13 -και η Παρασκευή/Τρίτη και 13- θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, ενώ οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας φτάνουν πίσω στη Βίβλο. Θυμηθείτε πως ο Ιησούς είχε 13 μαθητές, μέχρι που ο ένας -ο Ιούδας- τον πρόδωσε.

Τετράφυλλο τριφύλλι

 dsc09845-2-2-2

Λόγω της σπανιότητας των τετράφυλλων τριφυλλιών, εάν κάποιος βρει ένα, θεωρείται πολύ τυχερός. Το σπάνιο αυτό φυτό αντιπροσωπεύει οτιδήποτε μπορεί να επιθυμήσει κάποιος: πλούτο, δόξα, αγάπη και υγεία.

Ψαλίδι

1493744

Όταν το ψαλίδι παραμένει ανοιχτό γινόμαστε στόχος κουτσομπολιών.

Καθρέφτης

capture

Αν σπάσει καθρέφτης, θ` ακολουθήσουν εφτά χρόνια με συμφορές και δυστυχίες.

Πέταλο και Ρόδι

product_1209 pomegrandeiatriki1

Το πέταλο του αλόγου και το ρόδι φέρνουν οικονομική ευημερία.

Αλάτι –Μαύρη πέτρα

stones-2065410_960_720 alati

Διώχνουν τα σκοτεινά πνεύματα, τις σκοτεινές  αναμνήσεις και τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Κόψιμο νυχιών το βράδυ

5261cd17b737602af672c07d7920a5fd_XL

Το να κόβεις τα νύχια σου το βράδυ λέγεται ότι φέρνει κακή τύχη.

Μάσημα τσίχλας τη νύχτα

bigstock-emotions-expressions-and-peop-122696327

Ακόμα και αν έχετε άσχημη αναπνοή, το να μασήσετε τσίχλα το βράδυ είναι κακή ιδέα. Λέγεται πως εάν μασήσεις  τσίχλα τη νύχτα, ουσιαστικά μασάς τη σάρκα των νεκρών.

Το τίναγμα του τραπεζομάντιλου

190797-02_1

Όταν τινάζεις το τραπεζομάντιλο που έχει πάνω ψίχουλα από τροφές, την νύχτα, είναι σαν να προσκαλείς ψυχές να τα φάνε.

Στραβά παπούτσια-παντόφλες

1421323999_0

Δεν κάνει να αφήνεις τα παπούτσια ή τις παντόφλες  στραβά, γιατί λέγεται ότι κάποιος θα πάθει κακό.

«Χτύπα ξύλο»

ro5di

Όταν ακούμε μια είδηση που αφορά ασθένεια , θάνατο ή άλλο κακό, συνηθίζουμε να λέμε την έκφραση “χτύπα ξύλο”. Υπάρχει η θεωρία με αυτή τη κίνηση να μεταφερθεί η κακή ενέργεια στα λιθάρια, στα ντουβάρια. Επίσης υπάρχει και άλλη μια εκδοχή: τα σατανικά πνεύματα επαγρυπνούν και όταν ακούσουν κάτι κακό, αμέσως θα θελήσουν να το κάνουν πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό χτυπάμε ξύλο.

«Μάτι»

32de3dc876aa6e8a7b35185aefc48992

Πολλοί  πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να «ματιάσει» ένα άλλο είτε από φθόνο είτε από υπερβολικό θαυμασμό. Ο «ματιασμένος» νοιώθει άσχημα σωματικά και ψυχολογικά. Για να αποφύγουν το κακό μάτι, όσοι πιστεύουν σε αυτό φοράνε ένα μπλε ματόχαντρο ή ένα μπλε βραχιόλι. Οι προληπτικοί και όσοι πιστεύουν στη βασκανία δηλώνουν ότι το μπλε χρώμα διώχνει το κακό μάτι. Εκτός από το ματόχαντρο, ένας άλλος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από το κακό μάτι είναι να κρεμάσει σε μια γωνία του σπιτιού του σκόρδα.

Ποδαρικό

podariko01

Την πρώτη μέρα του χρόνου και σε καινούριο μαγαζί ή σπίτι κάποιος θα έπρεπε να μπαίνει μόνο με το δεξί.

Μαχαίρια

gant-knife-646

Δεν πρέπει να δώσεις χέρι με χέρι ένα μαχαίρι (ή ψαλίδι)  σε κάποιον γιατί εάν συμβεί κάτι τέτοιο έστω και κατά λάθος θα προκύψει μεγάλος τσακωμός.

Φτύσιμο (φτύσε τον κόρφο σου)

1200x630wa

Πολλοί πιστεύουν ότι το «φτύσιμο» διώχνει το κακό και την κακοτυχία. Για αυτόν τον λόγο όταν ακούνε για δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν σε άλλους φτύνουν τρεις φορές στον κόρφο τους. Επίσης πολλές φορές, για να αποτρέψει το κακό μάτι, όταν κάποιος θαυμάζει ένα μωρό ή κάνει κομπλιμέντα, επαναλαμβάνει στο τέλος τρεις φορές «φτου».


«Πιάσε Κόκκινο»

24566305459_9ac3309997_k-e1498504526598

Όταν δύο άτομα σε μια συζήτηση πουν συγχρόνως το ίδιο πράγμα φωνάζουν «πιάσε κόκκινο». Ύστερα πρέπει και οι δύο να βρουν ένα κόκκινο αντικείμενο δίπλα τους και να το αγγίξουν για να μην μαλώσουν στο μέλλον.

Μάρτηδες

full_size

Βραχιολάκια του χεριού από κόκκινη και λευκή κλωστή φοριούνται στο χέρι για να μην «σε κάψει ο Μάρτης».

Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι φυσιολογικό να πιστεύει ο άνθρωπος σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι είμαστε φτιαγμένοι να πιστεύουμε σε αυτά, ότι το έχουμε στα γονίδιά μας. Ωστόσο υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι άνθρωποι δεν γεννιούνται αλλά γίνονται προληπτικοί εξαιτίας των όσων βλέπουν ακούν και μαθαίνουν από παιδιά. Μέσα από έθιμα και παραδόσεις, ιστορίες θρύλους και παραμύθια. Δυστυχώς αυτές οι προλήψεις μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, από παππούδες και γονείς σε εγγόνια και παιδιά μέχρι και σήμερα. Αλλά και μεταξύ φίλων, συγγενών, συνεργατών, συντρόφων, κ.λπ.

 

Πηγές:

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7&dq=

https://www.newsbomb.gr/bombplus/fun/story/384196/oi-13-koryfaies-prokatalipseis-kai-deisidaimonies

https://laikiparadosi.webnode.gr/προλήψεις-και-δεισιδαιμονίες/

http://metafysiki-pylh.blogspot.com/2015/01/blog-post_88.html

https://www.gsok.gr/προλήψεις-και-δεισιδαιμονίες/

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Πιστεύετε στις προλήψεις;"

Σχολιάστε

Top