Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος!

2018-bmw-i3s-7-770x470

Από τους μαθητές του Β2 Χάρη Σαββίδη, Ορέστη Σπανίδη και Αριστοτέλη Φωτιάδη

Στις μέρες μας ο ρόλος των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην καθημερινότητά μας. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο εργάζονται στον τομέα των αυτοκινήτων και στην εξέλιξή του. Ο στόχος είναι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον σε σχέση με τα σημερινά.

unnamedΣύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδείχθηκε πως η καλύτερη επιλογή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας είναι  η ηλιακή. Έτσι στράφηκαν προς την δημιουργία  των ηλιακών αυτοκινήτων. Είναι σχεδιασμένα ώστε να  απορροφούν την ηλιακή ενέργεια με την βοήθεια των ηλιακών πάνελ. Παράλληλα περιορίζεται η κατανάλωση  του «μαύρου χρυσού».  Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπροσθέτως είναι σχεδόν αθόρυβα.

Ωστόσο τα σημερινά ηλιακά αυτοκίνητα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η υποστήριξη ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη ένα μειονέκτημα είναι το γεγονός πως υστερεί αισθητικά σε σχέση με τα συνηθισμένα αυτοκίνητα. Επιπλέον η αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου υπερβαίνει τον προϋπολογισμό ενός μέσου ανθρώπου. Τέλος ένα ηλιακό αυτοκίνητο μπορεί να ταξιδεύει με χαμηλή ταχύτητα σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με καύσιμα.

pt18051587-self_driving_bus_solar_powered_electric_vehicle_agv_8_seater_with_eps_braking_system smarttonics

Πέρα όμως από την ηλιακή ενέργεια που αναμφίβολα είναι ευνοϊκή προς το περιβάλλον η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας, πόσο μάλλον η χρήση της για την κίνηση των αυτοκινήτων. Έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε αντίθεση με αυτά που λειτουργούν με καύσιμα, προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, μπορούν να μετατρέψουν την παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Επιπλέον είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας την ηχορύπανση  στις πόλεις και δημιουργώντας μικρότερη επιβάρυνση  στα φυσικά οικοσυστήματα. Έχουν χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, καθώς η τιμή του ρεύματος είναι αρκετά χαμηλότερη ανά μονάδα ενέργειας από τη βενζίνη, η οποία μάλιστα επηρεάζεται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδιάζονται έτσι, ώστε να αυτό-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος, βελτιώνοντας παραπάνω τον δείκτη κατανάλωσης, ενώ κατά τη στάση δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια.images

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε  και τα μειονεκτήματα των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Οι υψηλές δαπάνες κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ανάλογες των τιμών πώλησής τους. Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα τους είναι και η περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας πού κυμαίνεται συνήθως από τρία έως και πέντε χρόνια. Τέλος είναι εμφανείς οι χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Οι μπαταρίες δεν ευνοούν τις συνεχείς επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις και την οδήγηση υπό μεγάλη κλίση, επειδή όταν προσπαθούν να αποδώσουν ή να αποθηκεύσουν απότομα μεγάλες ποσότητες ενέργειας καταπονούνται , και επιπλέον διαρκούν λιγότερη ώρα.

Σε γενικές γραμμές τα ηλιακά όπως και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Το μέλλον μας επιφυλάσσει ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαίτερα σε αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας.

electric-car-708_0 cent_3

 Πηγές

  • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF
  • https://www.caranddriver.gr/panagiotis_tritaris/arthro/ilektriko_autokinito_euxaristo_den_tha_paro-7723015/

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος!"

Σχολιάστε

Top