Green book- Μια ταινία κατά του ρατσισμού!

green-book

Από το μαθητή του Γ1 Βασίλη Γκρίγκα

Greenbook

Μια ταινία κατά του ρατσισμού!

Σκηνοθεσία:  Πίτερ Φαρέλι

Ηθοποιοί:  Βίγκο Μόρτενσεν, Μαερσάλα Αλί , Λίντα Καρντελίνι

Διάρκεια:  130΄

Σενάριο:  Ο Tony Lip, πορτιέρης από μία  Ιταλοαμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται σαν οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης  Αφροαμερικανού πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μια περιοδεία από το Manhattan στον Αμερικανικό Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο  «Πράσινο βιβλίο»  που θα τους δείξει τα λιγοστά  ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.τ.λ. που ήταν τότε ασφαλή για τους  Αφροαμερικανούς. Στην πορεία θα συναντήσουν ρατσισμό και διάφορους κινδύνους κι έτσι αποφασίζουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιβιώσουν σε μια διαδρομή ζωής.

GreenBook MV5BNjMxNzY2MGItMjY1Mi00MGI0LTkxZmItZmMzMjkwYTAwM2JlXkEyXkFqcGdeQXVyNTc5OTMwOTQ@._CR102,22,1461,822_UX1248_UY702._SY351_SX624_AL_

Γιατί αξίζει να δει κανείς αυτή την ταινία;

Η ταινία  παρόλο που αναφέρεται σε μια άλλη εποχή (1962) έχει να κάνει με ένα θέμα που παραμένει επίκαιρο: τον ρατσισμό. Ο πολιτισμένος κόσμος μας τον έχει αρνηθεί αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει και σήμερα με άλλη μορφή.

Υμνεί  τη φιλία που κτίζεται σιγά σιγά  κατά την διαδρομή των δύο ηρώων προς το Νότο. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, ο ένας πλούσιος, εσωστρεφής, κοσμοπολίτης  Αφροαμερικάνος και ο άλλος άγαρμπος,  δυναμικός, εξωστρεφής  Ιταλοαμερικάνος μέσα από τις δυσκολίες που συναντούν ξεπερνούν τις διαφορές τους, υποχωρούν, αναθεωρούν, μαθαίνουν ο ένας  από τον άλλο χωρίς  να χάσουν την προσωπικότητά τους.

Η ταινία με τα ωραία πλάνα, τα έξυπνα αστεία, την απλότητά της, δεν κουράζει. Μας κάνει να προβληματιστούμε σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων, ανθρωπιάς, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Αξίζει να τη δείτε!!!!!

220px-The_Negro_Motorist_Green_Book

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Green book- Μια ταινία κατά του ρατσισμού!"

Σχολιάστε

Top