BMW: Ένας γερμανικός κολοσσός!

image.ashx

Από τους μαθητές Αρσένη Χρήστο  του Γ1 και Ιωσηφίδη Γιώργο του Β1

 

2Η  BMW ξεκίνησε σαν εταιρία παραγωγής κινητήρων για αεροπλάνα. Η ενασχόληση της με  τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα ήταν μια αναγκαστική επιλογή.
Η BMW ιδρύθηκε από τους Φραντς Γιόζεφ Ποπ, Καρλ Ραπ, Καμίλο Καστιλιόνι. Η έδρα της είναι στο Μόναχο της Γερμανίας ενώ υπάρχουν εργοστάσια αυτοκινήτων BMW σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη. Είναι μια πολύ διαδεδομένη μάρκα διότι τα αυτοκίνητα της είναι πολυτελείας και πολύ καλά σε ποιότητα . Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της θα λέγαμε πως είναι η Mercedes-Benz , η  Audi ,η Volvo,  η Lexus και η Jaguar.
Το 1916 ο Καρλ Ραπ αποφασίζει να ιδρύσει μια εταιρία κατασκευής κινητήρων και την ονομάζει Rapp-Motorenwerke. Ακριβώς την επόμενη χρονιά, το 1917, αλλάζει το όνομα της εταιρίας σε Bayerische MotorenWerke. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία βοηθήθηκε πολύ από την BMW που έφτιαχνε κινητήρες για αεροπλάνα. Στην συνέχεια, ύστερα από κάποιες πολεμικές συνθήκες η εταιρία αναγκάζεται να σταματήσει την παραγωγή στρατιωτικών υλικών και ξεκίνησε την κατασκευή φρένων για τρένα .
Η BMW για πρώτη φορά το 1919 σχεδιάζει και δημιουργεί την πρώτη μηχανή για μοτοσυκλέτες η οποία θα χρησιμοποιηθεί λίγο αργότερα σε ένα μοντέλο που ονομαζόταν «Βικτώρια» φτιαγμένο στην Νυρεμβέργη.
8 5
Η BMW συνέχισε να βοηθάει την Γερμανία και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτιάχνοντας είτε δίκυκλα αμαξίδια είτε κινητήρες για ελικοφόρα και τζετ.
Από το έτος 1980 και μετά η BMW άρχισε να αποκτάει την αίγλη και την δόξα που έχει σήμερα. Σύντομα εξελίχθηκε σε μάρκα πολυτελείας, με εξαιρετικά υψηλό ίματζ και πολύ καλή φήμη, ιδίως στους τομείς της οδικής συμπεριφοράς, άνεσης, επιδόσεων, καθώς και ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.
6 4
Επίσης, η BMW ήταν από τις λίγες μάρκες που συμμετείχαν στους αγώνες της Formula 1 από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης. Σήμερα, δυστυχώς, δεν παίρνει μέρος στους αγώνες, γιατί το 2010 πούλησε την ομάδα της και σταμάτησαν τα μοντέλα της να αγωνίζονται. Μέχρι τότε είχε σημειώσει αρκετά καλές θέσεις στους αγώνες της Formula 1.
Στην καθομιλούμενη ένα αυτοκίνητο BMW μπορεί και να ακουστεί με τον όρο «Μπέμπα».
Το γνωστό σήμα της BMW δημιουργήθηκε το 1920. Παριστάνει έναν περιστρεφόμενο «άσπρο» έλικα αεροπλάνου που ταξιδεύει στο «γαλάζιο» ουρανό.
1

 

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/BMW

https://www.matheallios.gr/2011/08/bmw.html

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "BMW: Ένας γερμανικός κολοσσός!"

Σχολιάστε

Top