Κορωνοϊός: Μια πρωτοφανής απειλή;

6058453

Του Χάρη Σαββίδη, μαθητή της Γ” τάξης

Όπως είναι γνωστό η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορων ειδών επιδημίες που συχνά αποδείχθηκαν άκρως απειλητικές για την  ανθρώπινη ζωή. Ο Κορωνοϊός (2019–nCoV) που πρόσφατα έγινε γνωστός δεν αποτελεί τον πρώτο αφού τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν προϋπάρξει οι SARS και MERS που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Ωστόσο το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Αν και το γεγονός πως έχει εξελιχθεί σε πανδημία είναι αναμφισβήτητο, είναι όντως ένα πρωτοφανές φαινόμενο που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ολόκληρης της ανθρώπινης φύσης και που πρέπει να θεωρείται ως ένας σοβαρότατος λόγος ανησυχίας;

 koronoios-olo-ke-plisiazi-nea-krousmata-se-sikelia-ke-florentia-krousmata-ke-se-afstria-ke-kroatia-758x621 koronoios-thumb-large

Γενικά οι πληροφορίες που γνωρίζουμε από τους επιστήμονες είναι λιγοστές, πράγμα καθόλου παράξενο αφού οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Πρόκειται λοιπόν  για έναν ιό που σε αντίθεση με τους προηγούμενους του είδους του, είναι ιδιαίτερος περισσότερο για την μεταδοτικότητά του παρά για τις θανατηφόρες συνέπειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα λέγεται πως στο μέλλον θα προσβληθούν από αυτόν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ένας τεράστιος αριθμός. Παρατηρούμε πως έχουν πιστοποιηθεί θύματα σε πολλές χώρες και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, μετά τον πανικό που βίωσαν οι άνθρωποι της γείτονος χώρας Ιταλίας, καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα, πράγμα αναμενόμενο. Ένα επιπλέον αξιοσημείωτο γεγονός που αποτέλεσε πηγή ανησυχίας ήταν η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει ολόκληρο τον κόσμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από πολλά χρόνια. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η παγκόσμια κοινότητα περνά μία κρίση που κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι.

 koronoios_italia 2860859_1

Βλέποντας το θέμα από μία άλλη οπτική γωνία, θα λέγαμε πως έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζοντας εδώ και αρκετές ημέρες την ύπαρξη του ιού, η ετοιμότητα για την αντιμετώπισή του είναι ορατή. Τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπιας μορφής με εξαίρεση ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα που είναι συνήθως ηλικιωμένοι. Παρόλα αυτά ο βασικός στόχος είναι να προσβληθούν όσο το δυνατό λιγότεροι άνθρωποι με τη λήψη περιοριστικών μέτρων μετάδοσης του ιού . Οι κανόνες υγιεινής και η χρήση μάσκας σύμφωνα με τις αρχές, ιδίως σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους, είναι κάποια από τα απλούστερα μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος για να συμβάλει σε αυτόν τον ομολογουμένως δύσκολο αγώνα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

 coronavirus_3 add1efcb9c5387b96cc134dafb39c724_XL

Δίνεται μία παγκόσμια σημαντική μάχη που πιθανότατα δεν είναι η τελευταία και χωρίς να πρέπει να μελετάμε τα αίτια ή τις αφορμές, όπως υποστηρίζουν κάποιοι συνωμοσιολόγοι, θα ήταν προτιμότερο να ενωθούμε όλοι για να πετύχουμε τον στόχο μας. Η αισιοδοξία και η προσπάθεια όλων μας σύντομα θα αποδειχθούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίλυση του προβλήματος του Κορονοϊού.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Κορωνοϊός: Μια πρωτοφανής απειλή;"

Σχολιάστε

Top