Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά!

narkotika-630x400

Από τις μαθήτριες Νικολαΐδου Νάσια, Σεϊταρίδου Ειρήνη και Τοστσίδου Όλγα της Γ΄ τάξης.

ναρκωτικά1-3Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό, γιατρό της αρχαιότητας, για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων.
Σήμερα χρησιμοποιούμε τον όρο ναρκωτικά για φυσικής ή συνθετικής προελεύσεως τοξικές ουσίες, οι οποίες δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν αισθήματα ευφορίας ή ηρεμίας και των οποίων η επανειλημμένη χρήση οδηγεί σε ψυχική ή και σωματική εξάρτηση, ανωμαλίες της προσωπικότητας και σταδιακή ψυχική και σωματική φθορά.

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι” αυτό προκαλούν εθισμό.
Κάποιοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών από συνήθεια και αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Όσο περνάει όμως ο καιρός ο χρήστης χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Όσο αυξάνεται η χρήση γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ουσία. Σταματώντας την ουσία μπορεί να νιώσει σωματική αδυναμία (στερητικό σύνδρομο).
Δυστυχώς το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά;
Η πιο συνηθισμένη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι: Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι σχετικά με τη ζωή τους.

Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι η λύση των διαφόρων προβλημάτων τους, όπως προσωπικών, οικογενειακών, επαγγελματικών, συναισθηματικών βρίσκεται στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών. Όμως τα ναρκωτικά προσφέρουν ψεύτικες λύσεις στα αληθινά προβλήματα μας και προσωρινές ευχαριστήσεις και ψευδαισθήσεις.

Αρκετά άτομα οδηγούνται στα ναρκωτικά, επειδή θεωρούν ότι θα βρουν το νόημα της ζωής και θα πραγματοποιήσουν τη μεγάλη φυγή.

Η έλλειψη της πνευματικής καλλιέργειας στις σημερινές κοινωνίες οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά.  Άτομα χωρίς ιδιαίτερη παιδεία  δεν διαθέτουν κριτική σκέψη γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα και επιρρεπή να υποπέσουν σε παγίδες.

Ακόμη παιδιά συχνά πλουσίων οικογενειών που τους παρέχονται τα πάντα δεν βρίσκουν την ευτυχία και αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει, αυτό το κάτι το αναζητούν στον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών. Αλλά και άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στα πλαίσια της απελπισίας τους καταλήγουν στα ναρκωτικά, γιατί νιώθουν την απόλυτη μοναξιά και την περιθωριοποίηση από την κοινωνία.

ναρκωτικα
Επιπλέον μερικοί από τους λόγους  που ανέφεραν  νέοι για τους οποίους πήραν ναρκωτικά είναι:

  • Η περιέργεια
  • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
  • Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν
  • Επειδή βαριόντουσαν
  • Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
  • Για να κάνουν την επανάστασή τους
  • Για να πειραματιστούν

Πολλοί νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.

Πώς ενεργούν τα ναρκωτικά;

  • Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.
  • Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.
  • Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά.
  • Η χρήση μεταχειρισμένων συριγγών αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα.
  • Επιπλέον τα έξοδα για την υποστήριξη αυτής της συνήθειας αφαιρούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες ανάγκες, δημιουργούν οικονομικά προβλήματα στο χρήστη και στην οικογένειά του, αλλά μπορούν να τον οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές  όπως η κλοπή.

 images hqdefault

Τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη δημιουργικότητα.
Ένα ψέµα που λέγεται σχετικά για τα ναρκωτικά είναι ότι θα βοηθήσουν ένα άτοµο να γίνει πιο δημιουργικό. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Κάποιος που είναι θλιμμένος μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών για να νιώσει χαρούμενος, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Τα ναρκωτικά μπορεί να τον ανεβάσουν σε μια κατάσταση ψεύτικης ευθυμίας, αλλά όταν η επήρεια του ναρκωτικού περάσει καταποντίζεται συναισθηματικά ακόμα χαμηλότερα από πριν. Και κάθε φορά βυθίζεται όλο και περισσότερο συναισθηματικά. Τελικά, τα ναρκωτικά θα καταστρέψουν εντελώς κάθε ίχνος δημιουργικότητας του ατόμου.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.

Η πρόληψη, η ενημέρωση κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ, οι πολιτικές απεξάρτησης και επανένταξης, η προσπάθεια στροφής της νεολαίας μας στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού είναι μερικά μόνο μέτρα που η πολιτεία οφείλει να προωθεί αδιάκοπα και ανεξαρτήτως κόστους.

Η πολιτεία μέσω των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης οφείλει να στραφεί στο κυνήγι και την παραδειγματική τιμωρία των καλλιεργητών και των εμπόρων και όχι των χρηστών, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και προγράμματα απεξάρτησης και σε καμιά περίπτωση εγκλεισμό σε φυλακή. κατάλογος

Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να μάθει κάποιος να στηρίζεται στον εαυτό του και όχι να πάρει ναρκωτικά. Η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στο να καταλάβουμε ποιο είναι το νόημα της ζωής μας.

  ΟΧΙ-ΣΤΑ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Πηγές
http://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-prokali-o-ethismos-sta-narkotika/34853/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/drugs/why-do-people-take-drugs.html

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά!"

Σχολιάστε

Top