Κατερίνα Στεφανίδη: Η βασίλισσα του επί κοντώ!

Στεφανίδη5

Από την Ευφροσύνη Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Β1

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Η βασίλισσα του επί κοντώ

Στεφανίδη1

 

Τα παιδικά της χρόνια

H Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 στην Αθήνα και είναι γνωστή ως «η βασίλισσα του επί κοντώ».

Φοίτησε στο 1ο γυμνάσιο της Παλλήνης όπου και κέρδισε τα εθνικά πρωταθλήματα. Έσπασε τα εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό στην Γυμνασιάδα του 2006.Μεγαλώνοντας έσπασε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της, ενώ έσπασε και το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ. Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήτανε στα 15 της όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30.Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4,25μ.

Οι σημερινές της νίκες, οι σπουδές της στα Αμερικανικά εδάφη και  η αγάπη για την πατρίδα της

Στεφανίδη6Το ρυθμικό χειροκρότημα των φιλάθλων από τις κερκίδες του σταδίου της Νέας Υόρκης όπου στις 20 Φεβρουαρίου φιλοξενήθηκε η ιστορική διοργάνωση «Millrose Games» είναι κάτι που η Κατερίνα Στεφανίδη μάλλον δεν θα ξεχάσει ποτέ. H εκτόξευσή της στα 4,90 μ. ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως στο επί κοντώ κλειστού στίβου για το 2016. Μόλις μία εβδομάδα μετά την επίτευξη του νέου πανελλήνιου ρεκόρ από τη Νικόλ Κυριακοπούλου στη Στοκχόλμη με 4,81 μ., η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον ελληνικό αθλητισμό. Ταυτόχρονα, με το άλμα της στα 4,90 μ., έγινε η επικοντίστρια με την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Και ήταν αυτονόητο ότι μόλις το κοινό ενημερώθηκε από τους φωτεινούς πίνακες του σταδίου για το τι ακριβώς είχε μόλις συμβεί, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποθεώθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα και θριαμβευτικές ιαχές.

Το 2009, όταν έπαιρνε το αεροπλάνο για την Αμερική, ήταν εντελώς αποφασισμένη να πετύχει – αν και στο μυαλό της είχε κυρίως τις σπουδές Βιολογίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Οι γονείς της άλλωστε (ο πατέρας της Γιώργος Στεφανίδης υπήρξε αθλητής του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ) δεν συγκαταλέγονται στους κλασικούς υπερπροστατευτικούς Έλληνες που αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να φύγουν από το σπίτι. Όπως λέει η πρωταθλήτρια στο «thema people», «η κρίση είχε αρχίσει να διαφαίνεται και οι γονείς μου ήταν υπέρμαχοι της άποψης ότι κάποιος με δυνατότητες μπορεί να καταφέρει τα μέγιστα ακόμα και στο εξωτερικό, εφόσον του παρέχονται οι ανάλογες ευκαιρίες. Γι’ αυτό και την ημέρα του αποχωρισμού μας δεν υπήρξαν ούτε κλάματα, ούτε λόγια παρηγοριάς, αλλά μόνο χαρά. Ένας καινούριος -και μάλιστα διεθνής- δρόμος ανοιγόταν μπροστά μου – κι εγώ ήμουν έτοιμη να τον ακολουθήσω».

Η Κατερίνα Στεφανίδη σπούδασε Βιολογία και παράλληλα αγωνίστηκε με τα χρώματα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η πορεία της ήταν θεαματική τόσο στις σπουδές όσο και στο επί κοντώ: το 2014 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεύτερη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης. Η ζωή ωστόσο επεφύλασσε για εκείνη, εκτός από θριάμβους, και σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής: «Οταν πήγα στην Αμερική ήξερα τη γλώσσα σε επίπεδο lower», λέει η Κατερίνα, επισημαίνοντας ότι «δεν είχα την άνεση που έχω αποκτήσει τώρα – κι αυτό με έκανε επιφυλακτική στην κοινωνική συναναστροφή. Πέρασα μεγάλα διαστήματα μοναξιάς. Δεν χειριζόμουν καλά τα αγγλικά, δεν είχα παρέες και έτσι κλεινόμουν στο σπίτι και στον εαυτό μου. Μετά τον πρώτο χρόνο άρχισα να προσαρμόζομαι, να βγαίνω έξω και να γίνομαι πιο κοινωνική. Ήμουν αποφασισμένη να προσαρμοστώ».

Μετά τη Βιολογία ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Νευροψυχολογία, σε έναν τομέα που συνάρπαζε την Κατερίνα, αν και, όπως εξομολογείται, οι σπουδές επί του παρόντος έχουν πάει πίσω αναγκαστικά λόγω σημαντικών αθλητικών υποχρεώσεων
Παρά την επιτυχία της επί αμερικανικού εδάφους, η Κατερίνα Στεφανίδη δηλώνει στο «thema people» ότι δεν θα άλλαζε ποτέ τη φανέλα με το ελληνικό εθνόσημο: «Είμαι και θα παραμείνω Ελληνίδα. Κουβαλάω την Ελλάδα μέσα μου, όσο κι αν η πατρίδα μου -υπό τις σημερινές συνθήκες- κάποιες φορές με πληγώνει. Η ελληνική σημαία δεν θα φύγει ποτέ από το στέρνο μου. Είναι υπέροχο να νιώθεις ότι χάρη σε σένα η χώρα σου εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό. Οι αθλητές είμαστε και λίγο πρεσβευτές. Και μάλιστα πρεσβευτές σε μια εποχή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Τα ελληνικά μποφόρ στις ΗΠΑ

Στεφανίδη3Φέτος μετακόμισε στο Οχάιο, τη νέα της οικογενειακή βάση. «Πριν από τρία χρόνια», λέει η ίδια, «γνώρισα τον Μίτσελ Κρίερ, έναν αθλητή του άλματος επί κοντώ που με συμβούλευε στο άθλημά μου. Έμενε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο οποίο πήγα για αγώνες και εκείνος μου πρότεινε να με φιλοξενήσει στο σπίτι του. Γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες “αδελφές ψυχές”. Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε πέρυσι τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας “φυσάνε ελληνικά μποφόρ!”».

Ο Μίτσελ είναι πλέον και προπονητής της, ο άνθρωπος που την ενθαρρύνει και την κάνει να οραματίζεται. «Είμαι τυχερή γιατί ζω με έναν άνθρωπο που αγαπά εμένα και τον τόπο μου», σχολιάζει η Κατερίνα και συνεχίζει: «Ο Μιτς είναι θαυμαστής μου, αλλά και θαυμαστής της Ελλάδας. Ξέρει να φτιάχνει ακόμη και ελληνικά φαγητά. Από τη μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει παστίτσιο».

Αυτή την εποχή μαζί με τον σύζυγό της αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στην ανακαίνιση του σπιτιού τους. Το κάνουν μόνοι τους, με τα δικά τους χέρια, κατά τις προσφιλείς αμερικανικές συνήθειες. Το όνειρο της μητρότητας το μεταθέτει για μερικά χρόνια αργότερα, τότε που η αθλητική καριέρα της θα έχει μπει κατ’ ανάγκην σε δεύτερο ρόλο και υποστηρίζει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της παραμένει πάντα το όνειρο της επιστροφής στον τόπο της.  «Οταν είχα επιστρέψει το πρώτο καλοκαίρι στην Ελλάδα», θυμάται η Κατερίνα, «όλοι έμοιαζαν σοκαρισμένοι από την κρίση. Με πληγώνει που ο τόπος μου χάνει όλο το αξιόλογο δυναμικό των νέων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που μένουν στη χώρα αναγκάζονται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο κυνήγι της επιβίωσης, με αποτέλεσμα να μην τους περισσεύει χρόνος. Είμαστε Ελληνες όμως, και τελικά τα πάντα, και κυρίως τις δυσκολίες, τα ξεπερνάμε με το μοναδικό μας ταμπεραμέντο. Χαίρομαι που την κατήφεια την έχει αντικαταστήσει πια το χιούμορ. Τώρα ο Ελληνας λέει ότι δεν έχει χρήματα, κάνει αστεία και το διασκεδάζει. Ο Ρωμιός διαθέτει δυνατά ψυχικά αντισώματα».

Για την Κατερίνα Στεφανίδη και τον Μίτσελ Κρίερ τα καλοκαίρια έχουν πάντα άρωμα Ελλάδας. Λατρεύουν τα ελληνικά νησιά, τη θάλασσα και τις συνήθειές μας. Εκείνος, δε, έχει εκδηλώσει ιδιαίτερη έφεση στην ελληνική μαγειρική: «Ο Μίτσελ έχει διευρύνει τις γνώσεις του πάνω στο ελληνικό γκουρμέ μαγειρεύοντας ακόμη και μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες. Οταν έχει τα κέφια του μεγαλουργεί! Η Αμερική είναι η χώρα των μεγάλων ευκαιριών. Οι μετανάστες έρχονται συνειδητοποιημένοι να πετύχουν. Δεν πας στην άλλη άκρη του κόσμου έτσι για πλάκα. Η αμερικανική κοινωνία διευκολύνει τον πολίτη, αλλά στις ΗΠΑ κυριαρχεί η νοοτροπία του “ζω μόνο για να δουλεύω”. Αντίθετα, στην Ελλάδα όλα είναι οικεία, προσβάσιμα και πιο ανθρώπινα. Κι ας λείπουν τα χρήματα και οι κοινωνικές δομές. Γι’ αυτό και όταν οι ξένοι μαθαίνουν τον τόπο καταγωγής μου μού μιλούν με θαυμασμό για την Ιστορία μας, την ασυνήθιστη ιδιοσυγκρασία μας και τις ομορφιές του τόπου μας».

Διαβάζοντας τη συνέντευξη της Κατερίνας Στεφανίδη που έδωσε στο TLIFE πριν απ΄τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο κράτησα σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της, τον αθλητισμό και πρωταθλητισμό στον στίβο, καθώς επίσης και για την υγεία.

Στεφανίδη5 Στεφανίδη4

Προερχόμενη από αθλητική οικογένεια, ο αθλητισμός ήταν μονόδρομός για την Κατερίνα. Στην ηλικία των 6 ξεκίνησε με το στίβο –τρέξιμο και άλμα εις μήκος. Στα 10 της χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με το άλμα επί κοντώ, αφού την παρότρυναν οι γονείς της σ’ αυτόν τον δρόμο. Τη χρονιά αυτή το επί κοντώ στις γυναίκες εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, δηλώνει πως η πραγματοποίηση αυτού του στόχου της είναι αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης και προγράμματος και αυτή η επιτυχία της δίνει περισσότερη ώθηση για να φτάσει στην κορυφή. Νιώθει αισιόδοξη και είναι σκληρά προετοιμασμένη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δύναμη που την κάνει να συνεχίσει σε κάθε της βήμα είναι η πίστη στον εαυτό της και η αγάπη του κόσμου. Είναι υπερήφανη που λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς και οποιοσδήποτε κι αν έπαιρνε μέρος θα ήθελε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό ώστε να κατακτήσει την κορυφή. Ωστόσο, λέει πως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι απρόβλεπτοι και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η ίδια, όμως, νιώθει προετοιμασμένη, δυνατή και με καλή ψυχολογία, η οποία είναι απαραίτητη πριν από κάθε αγώνα. Παρ ’όλα αυτά αναφέρεται  και στο  εποικοδομητικό άγχος της που λειτουργεί θετικά πριν από τους αγώνες και τη στιγμή που αγωνίζεται της φεύγει.

«…Στον πρωταθλητισμό η κατάσταση δυσκολεύει, κανείς δεν σου χαρίζεται και σίγουρα αντιμετωπίζεις περισσότερες προκλήσεις, αλλά με σωστή οργάνωση και πρόγραμμα όλα αντιμετωπίζονται. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν θυσίες στον πρωταθλητισμό, υπάρχουν επιλογές…», δηλώνει η Κατερίνα Στεφανίδη, αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της, τις οποίες συνεχίζει και ταυτόχρονα έχει διατηρήσει και την κοινωνική της ζωή. Ο αθλητισμός είναι η ζωή της και πλέον έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και του χαρακτήρα της. Αναφέρεται στην ενίσχυση του πνεύματος που προσφέρει ο αθλητισμός, πέραν της σωματικής δύναμης. «Νούς υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.21391871

 «…Όταν προπονείσαι σε ένα ατομικό άθλημα, όπως ο στίβος ή το άλμα επί κοντώ μαθαίνεις να έχεις εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σου και να ξεπερνάς τους φόβους σου. Ο αθλητισμός, αν ασχοληθείς σοβαρά (όχι απαραίτητα επαγγελματικά) είναι μεγάλο σχολείο…»

Η Κατερίνα Στεφανίδη τονίζει τη θετική επιρροή που έχει στη ζωή της ο αθλητισμός, όπως και όσων αθλούνται. Προσφέρει τόσα πολλά στον άνθρωπο τόσο  σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και σε χαρακτήρα. Το να αθλείσαι σου προσφέρει χαρακτηριστικά γνωρίσματα σημαντικά για ‘σένα, όπως και για το κοινωνικό σύνολο: πειθαρχία, σεβασμό, οργάνωση, ομαδικό πνεύμα και πολλά άλλα που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις το σεβασμό και την εκτίμηση των γύρω σου. Δε θα γίνουν όλοι πρωταθλητές, αλλά όλοι θα πάρουν μαθήματα ζωής.

Επίσης, τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά. Η γυμναστική είναι υγεία! Εκτός από ένα γερό και όμορφο σώμα προσφέρει ενδυνάμωση και ευεξία. Καλό θα ήταν όλοι να γυμνάζονται σε τακτική βάση. Οποιοδήποτε είδος γυμναστικής ωφελεί και γι’ αυτό είναι καλό ο καθένας να γυμνάζεται με τον τρόπο που τον εκφράζει καλύτερα. Οι επιλογές είναι πολλές! Ακόμα και αν σε κάποιον δεν αρέσει η γυμναστική, είναι καλό να επιδιώκει να περπατάει έστω και λίγο καθημερινά.

Στεφανίδη2
Η Κατερίνα αναφέρεται στη μεγάλη αλλαγή που έκανε και έχασε κάποια κιλά: «…Σταμάτησα να τρώω υδατάνθρακες το βράδυ. Το βραδινό μου πλέον συμπεριλαμβάνει κρέας και ίσως μια σαλάτα, αλλά πολλές φορές μόνο κρέας. Όλη μου τη ζωή έτρωγα δημητριακά για πρωινό. Φέτος ξεκίνησα να τρώω βρώμη και νομίζω έχει κάνει μεγάλη διάφορα στο πως λειτουργεί ο μεταβολισμός μου, αλλά και στο πόση ενέργεια έχω κατά τη διάρκεια της μέρας…»

Τρώει πολλά γεύματα. Το φετινό φθινόπωρο  ο άντρας της έβαζε ξυπνητήρι κάθε δύο ώρες και την ανάγκαζε να τρώει. Μετά από 2 εβδομάδες άρχισε να χάνει κιλά. «…Πλέον θεωρώ ότι τρώω πιο πολύ από ποτέ και είμαι πιο ελαφριά από ποτέ…», είπε η Κατερίνα.

Τον ελεύθερο της χρόνο μετά την προπόνηση τον περνάει όπως θα τον περνούσε κάθε κορίτσι της ηλικίας της: της αρέσει πολύ να παίζει τένις, βγαίνει έξω με τους φίλους της ή συγκεντρώνονται στο σπίτι και παίζουν επιτραπέζια. Επίσης, μελετάει πολύ για το διδακτορικό της στη ψυχολογία.

Στόχος της είναι να συνεχίσει να αντλεί χαρά και ικανοποίηση με αυτό που κάνει. Για κάποιον σαν την Κατερίνα μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία. Φυσικά και θέλει να ξεπερνάει τα προσωπικά της όρια και προσπαθεί πολύ σε κάθε αγώνα να γίνεται όλο και καλύτερη. Σημασία όμως, έχει να διασκεδάζει και να είναι χαρούμενη .

Λίγο πριν το άλμα της δεν σκέφτεται, δεν ακούει και δεν ‘’βλέπει’’ τίποτα, αφού είναι απόλυτα συγκεντρωμένη για να φτάσει το στόχο της.

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

http://www.protothema.gr/stories/article/557187/katerina-stefanidi-i-iptameni-ellinida-tou-pagosmiou-epi-kodo/

http://www.tlife.gr/fitness/58/I-Katerina-Stefanidi-ligo-prin-toys-Olympiakoys-Agones-milaei-sto-TLIFE/0-106581

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Κατερίνα Στεφανίδη: Η βασίλισσα του επί κοντώ!"

Σχολιάστε

Top