Το γέλιο χαρίζει ζωή!

p1alubmn9hd8uh7hn9i16101bu81_900

Από τις Αβραμίδου Παρθένα και Λαβαντσιώτη Ελένη, μαθήτριες του Β1

Γέλιο και υγεία

Smile_Like_You_Mean_It_by_s_m_i_l_e

Το γέλιο έχει πολύ θετικές επιδράσεις στην υγεία μας: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά την καρδία, ενισχύει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων, μειώνει στο αίμα την κορτιζόνη που είναι η ορμόνη του στρες, απομακρύνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αυξάνει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο που με τη σειρά τους μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, ενδυναμώνει τους μυς του διαφράγματος και της κοιλιάς και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη ανέδειξε τις ευεργετικές επιδράσεις του γέλιου και του χιούμορ τόσο για την πρόληψη ασθενειών όσο και για την αντιμετώπισή τους. Το γέλιο πρέπει λοιπόν να αποτελεί απαραίτητη απόλαυση στην καθημερινή μας ζωή.

Το γέλιο ως παυσίπονο

Μια μελέτη διαπίστωσε, ότι οι ασθενείς με χρόνιους πόνους εμφάνισαν 55% μείωση της αντίληψης του πόνου μετά από 8 εβδομάδες συνεδριών με «θεραπεία γέλιου».

Ενώ το γέλιο είναι απίθανο να ξεπεράσει τη χρησιμότητα των αναλγητικών για την αντιμετώπιση του πόνου, η θεραπεία γέλιου θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει ένας χρήσιμος τρόπος για τη βελτίωση του χρόνιου πόνου, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Η λειτουργία αυτή οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του σώματος, που ενεργοποιούνται με το γέλιο.

Αντιαγχωτική δράση

as_gelasoume_original2

Το γέλιο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της παραγωγής των ορμονών του στρες στον οργανισμό, μία κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γέλιο λειτουργεί διττά στην περίπτωση του στρες: από τη μία, ανταποκρίνεται στην αυξημένη καρδιακή συχνότητα και τη γρήγορη αναπνοή, ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση του γέλιου, η αντίδραση του οργανισμού είναι η χαλάρωση.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

p1alubmn9hd8uh7hn9i16101bu81_900Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και διαπίστωσε, ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από την παρακολούθηση μία κωμωδίας απ’ ότι κάποιοι άλλοι που παρακολούθησαν μία βαρετή διάλεξη.

Αν και μένει να δούμε κατά πόσο το αποτέλεσμα αυτό ισχύει και για εκείνους που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η αλήθεια είναι, ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει σε γενικές γραμμές, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Ο ύπνος είναι βασική προϋπόθεση της καλής υγείας και όπως είναι γνωστό, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες ασθένειες από την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μέχρι την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κατάθλιψη. Μία καλή δόση γέλιου προσφέρει χαλάρωση, μειώνει τα επίπεδα του πόνου και του άγχους «εξορκίζοντας» στην ουσία την αϋπνία.

Βελτιώνει την αιματική ροή

People-Should-Smile-MoreΜια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν κωμωδίες, ως μέρος της έρευνας, έτειναν να έχουν καλύτερη ροή του αίματος, από τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν δράματα. Με απλά, λόγια το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των οργάνων σας, φέρνοντας τους το οξυγονωμένο αίμα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Το γέλιο… αδυνατίζει!

filoiΤην επόμενη φορά που θα απολαύστε ένα καλό γέλιο, δώστε προσοχή στην αντίδραση του σώματός σας. Αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς ενώ πάλλονται οι μυς. Με λίγα λόγια αυξάνεται ο μεταβολικός σας ρυθμός, γεγονός που βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων. Ως αποτέλεσμα, το γέλιο βοηθά να μειώσετε τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα περιττά κιλά.

Για τους ειδικούς μάλιστα, δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι ένα πραγματικά καλό γέλιο, δίνει την αίσθηση ότι μόλις έχετε βγει από το γυμναστήριο. Στην πραγματικότητα, δέκα έως δεκαπέντε λεπτά γέλιου καίει περίπου 50 θερμίδες.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Το γέλιο χαρίζει ζωή!"

Σχολιάστε

Top