Σπάνια έντομα!

edoma2

Από τη Σοφία Κοπεσίδη, μαθήτρια του Γ1

Ως άνθρωποι μας αρέσει να πιστεύουμε πως είμαστε τα πρώτιστα πλάσματα και πως κυριαρχούμε σε σχέση με όλα τα άλλα ζώα. Στην πραγματικότητα όμως η Γη είναι το σπίτι εκατοντάδων χιλιάδων διαφορετικών ειδών εντόμων, που τα περισσότερα, ευτυχώς, προτιμούν να μας αγνοούν… Σίγουρα περιλαμβάνονται πολλές όμορφες πεταλούδες και άλλα παρόμοια, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι πολλοί κακοί τύποι ανάμεσά τους.

Αλογόμυγες

αλογόμυγαΤα καλά νέα είναι πως η αρσενική αλογόμυγα είναι άκακη, όμως εάν δείτε μία θηλυκή δεν θα θέλετε να καθίσετε εκεί κοντά. Όταν πρόκειται να γεννήσει τα αυγά της ψάχνει για ένα μέρος καλό, ζεστό και υγρό και εσείς της κάνετε μια χαρά. Τώρα το μόνο που μένει για να εκκολαφθούν είναι λίγες μέρες και η ζέστη του σώματός σας.

Αφού εκκολαφθούν οι προνύμφες σκάβουν μέσα στο δέρμα σας και οδεύουν για κάποιο σημείο ασφαλές, ζεστό και όπου υπάρχει πολύ φαγητό. Πιθανόν το μυαλό σας δηλαδή, επειδή ο ανθρώπινος ιστός είναι σαν νέκταρ γι’ αυτές, αν και είναι κάποιες φορές πιθανό να τις δελεάσετε με το να βάλετε ωμό κρέας στη μολυσμένη περιοχή.

Kissing bugs

kissing bugsΤα kissing bugs ακούγονται φιλικά έτσι δεν είναι; Δυστυχώς αυτοί οι «κάτοικοι» της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής είναι εξοπλισμένοι με το να μπορούν να διαπερνούν το δέρμα με «σωλήνες» για να πίνουν αίμα από τα αυτιά, τα χείλια και τα βλέφαρα των θυμάτων τους.

Είναι καλοί και σ’ αυτό που κάνουν, έτσι δεν είναι κάτι που πονάει. Αλλά δυστυχώς κουβαλάνε κάτι που λέγεται νόσος Chagas που επιτίθεται στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα.

Πιο πρόσφατα εμφανίστηκαν στις νότιες πολιτείες της Αμερικής, όπου συμβούλευαν τον κόσμο να κοιμάται με τα παράθυρα κλειστά μιας και τα έντομα μπορούν να εντοπίσουν πιθανά θύματα από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε όταν κοιμόμαστε.

Blister beetles

Orange_Blister_BeetleΜε περισσότερα από 7.000 διαφορετικά είδη παγκοσμίως η ομοταξία των Κολεόπτερων, διακρίνεται για τις εκκρίσεις του δριμύτατου χημικού συστατικού cantharidin. Εάν χρησιμοποιηθεί με προσοχή μπορεί να αφαιρέσει για παράδειγμα τη μυρμηγκιά. Από την άλλη πάλι είναι τόσο τοξικό που ακόμα και ελάχιστη ποσότητα είναι αρκετή για να σκοτώσει ένα ενήλικο άλογο. Ως άνθρωποι είμαστε σχετικά ασφαλείς, αλλά τα ζώα της φάρμας συχνά υποκύπτουν όταν άθελά τους τρώνε τα σκαθάρια που κρύβονται στο σανό. Οι σπάνιες περιπτώσεις όπου άνθρωποι δηλητηριάστηκαν σχετίζονται κυρίως με τη χρήση μη ελεγμένων φυσικών φαρμάκων ή διάσημων αφροδισιακών όπως είναι η ισπανική μύγα.

Safari ants

safari antsΤα ευτυχώς περιορισμένα στην Αφρικανική ήπειρο και μέρη της τροπικής Ασίας, τα Safari ants, ζουν ως συνήθως μαζί σε αποικίες που αριθμούν πάνω από 20 εκατομμύρια μυρμήγκια. Μεγάλοι αριθμοί τους έχουν παρατηρηθεί να παρελαύνουν μαζί σε καιρούς που το φαγητό είναι σπάνιο, και oλόκληρες αποικίες να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, εάν αισθάνονται πως απειλούνται. Μία και μόνο δαγκωματιά μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο πόνο αλλά το πραγματικό ρίσκο εξαρτάται από τον αριθμό που έχουν εμπλακεί. Περιπτώσεις τέτοιες έχουν καταγραφεί σε κοτόπουλα, μικρά ζώα φάρμας και ακόμα άρρωστα παιδιά, πέθαναν από σοκ και ασφυξία. Ωστόσο η διαφυγή είναι συνήθως δυνατή, αφού τα μυρμήγκια σπάνια κινούνται περισσότερο από 15 με 20 μέτρα την ώρα.

Μύγα τσετσε

tsetse.mediumΗ μύγα τσετσε, που συχνά την μπερδεύουν με την συνηθισμένη αλογόμυγα, είναι υπεύθυνη για επιδημίες της λεγόμενης «ασθένειας του ύπνου». Αυτή είναι μία μόλυνση του εγκεφάλου, αρχικά μοιάζει με γρίπη, που ρίχνει τα θύματα σε κώμα και σήμερα σκοτώνει περισσότερα από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άτομα κάθε χρόνο στην κάτω από την Σαχάρα, περιοχή της Αφρικής. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά ακριβή, κοντά στα 1.000 δολάρια ανά θύμα, και έτσι οι περισσότερες περιπτώσεις μένουν χωρίς διάγνωση, μέχρι να είναι πολύ αργά. Για να προσθέσουμε κι άλλα στο πρόβλημα, οποιοσδήποτε φέρει την ασθένεια και μείνει χωρίς θεραπεία, γίνεται ένας νέος φορέας για τις μη μολυσμένες μύγες τσετσε που πετάνε εκεί κοντά, και έτσι βοηθά τη ασθένεια να εξαπλώνεται με ασυγκράτητους ρυθμούς.

Ασιατική σφήκα

ασιατικη σφηκαΕπίσης γνωστή ως η γιγαντιαία Ιαπωνική σφήκα, το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα επτάμιση περίπου εκατοστά σε μήκος και κατά τα λεγόμενα φέρει το πιο οδυνηρό τσίμπημα από κάθε άλλο έντομο οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ένα θύμα της, ένας εντομολόγος, παρομοίασε την εμπειρία σα να είχε ένα ζεστό καρφί μέσα στο πόδι του.

Το δηλητήριο της σφήκας, που φέρει το παρατσούκλι «yak-killer», περιέχει οκτώ χημικά συστατικά, ένα από τα οποία είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για να ελκύει τις άλλες σφήκες στην πληγή, σε περίπτωση που το θύμα στέκεται ακόμα. Δεν είναι σίγουρα πάντα θανατηφόρο, αλλά τα νούμερα θνησιμότητας φτάνουν τα 70 τον χρόνο.

Αυτά είναι μερικά από τα εκατομμύρια σπάνια έντομα που, ευτυχώς για μας, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά είναι θανατηφόρα τόσο για ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Σπάνια έντομα!"

Σχολιάστε

Top