ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ethelontismos

Από τη Φρόσω Δουρουκλάκη, μαθήτρια του Β1

Σημείωση: Το παρακάτω άρθρο απέσπασε το βραβείο καλύτερου άρθρου για τον εθελοντισμό στον 4ο Διαγωνισμό Μαθητικής Εφημερίδας του εκδοτικού συγκροτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

???????????????????????????????

IMG_1217

Μεγαλώνω σε μία μεγάλη οικογένεια και από μικροί έχουμε μάθει όλοι να προσφέρουμε με τη θέλησή μας, τη βοήθειά μας σε όσους τη χρειάζονται, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα.

Η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά από αγάπη προς το συνάνθρωπο για το κοινωνικό καλό, χωρίς ανταπόδοση, είναι ο εθελοντισμός.  Προσφορά χωρίς όρια, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προσωπικό όφελος. Ο εθελοντισμός αποτελεί την υπέρτατη μορφή κοινωνικής δράσης και προσφοράς, την οποία πρέπει οι κοινωνίες να αναζητούν και να αναδεικνύουν συνεχώς.

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πολλές οργανώσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στις ανθρώπινες ανάγκες, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, οι Γιατροί χωρίς σύνορα, η Action Aid, τα χωριά SOS, η Κιβωτός  και η UNICEF και στην προστασία του περιβάλλοντος,  όπως ο Αρκτούρος, η WWF και η e-ecology.

 Συχνά το σχολείο ενθαρρύνει τους μαθητές να παίρνουν μέρος σε σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς βασίζονται στη συνεργατικότητα, την ομαδική δράση, την ανιδιοτέλεια, την οικολογία, το σεβασμό για το συνάνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η εθελοντική προσφορά αναδεικνύει τις ανθρωπιστικές  και κοινωνικές αξίες. Όποιος συμμετέχει σε ανάλογες δράσεις κερδίζει περισσότερα απ’ όσα δίνει.

Δε θα ξεχάσω πως από μικρή συμμετείχα σε δράσεις του σχολείου που αφορούσαν τον καθαρισμό της παραλίας. Έμοιαζε σαν ένα πανηγύρι για όλα τα παιδιά. Με τα καπέλα μας και τα γάντια στα χέρια τρέχαμε προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθώντας να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια από την αμμουδιά μπορούσαμε. Φαινόταν σαν παιχνίδι θησαυρού… Εκεί κατάλαβα πως ακόμα και μια πλαστική σακούλα είτε στη θάλασσα, είτε στην παραλία μπορεί να σκορπίσει το θάνατο. Έμαθα να είμαι προσεκτική και να συνεργάζομαι με τους συμμαθητές μου για να καταφέρουμε κάτι δύσκολο. Απόκτησα οικολογική συνείδηση. Θεωρώ πλέον σημαντικό να μη δημιουργώ σκουπίδια και να μην βλάπτω το οικοσύστημα.  Μ’ αυτόν τον τρόπο η επιθυμία μου και η θέλησή μου να βοηθάω μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και μέχρι σήμερα φαντάζομαι τη μέρα που θα ενταχθώ σε μία ομάδα εθελοντισμού  που αφορά είτε τις ανθρώπινες ανάγκες, είτε τις περιβαλλοντικές, που θεωρώ εξίσου σημαντικές.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ"

Σχολιάστε

Top