Οικογενειακές αναμνήσεις-παραδόσεις

1 Ιανουαρίου 2020. Η καινούρια χρονιά, όπως μερικοί την ονομάζουν «καταραμένη», μόλις είχε μπει. Εμείς εκείνη την μέρα την περάσαμε απίθανα, κάνοντας κάτι διαφορετικό, έτσι για αλλαγή.

Συνηθίζουμε να γιορτάζουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σαν παράδοση, με το μεγάλο μας σόι. Γονείς, παιδιά, γιαγιάδες, παππούδες, ξαδέρφια, όλοι μαζεμένοι σε ένα σπίτι. Τα μικρά παιδιά είναι  διασκεδάζουν σε ένα δωμάτιο, εμείς οι «μεγάλοι» σε ένα άλλο και γονείς στο σαλόνι. Παίξαμε καραόκε, χορέψαμε, φάγαμε και γελάσαμε τόσο πολύ ώστε να μας πονέσει η κοιλιά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα , αποφάσισα να παίξω πιάνο στους παρευρισκόμενους της οικογένειας μας. Τα πήγα φανταστικά , που όλοι τους με χειροκρότησαν. Ύστερα βάλαμε κάποια χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην τηλεόραση και η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά πολύ γιορτινή.

Τα μεσάνυχτα μόλις είχαν φτάσει. Επιτέλους σκέφτηκα, είχα αρχίσει να βαριέμαι. Κόψαμε την βασιλόπιτα αλλά δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά δεν έτυχα το φλουρί. Παρόλα αυτά , το κέρδισε η αγαπημένη μου ξαδέρφη οπότε ήμουν και πάλι ευχαριστημένη. Μετά το κόψιμο της βασιλόπιτας και αφού είχαμε πει μεταξύ μας χρόνια πολλά , είχε έρθει η ώρα για την δική μας «παράδοση». Την ονομάζουμε το πέταγμα των φαναριών . Αυτήν την παράδοση την κάνουμε μετά την αλλαγή του χρόνου και όλοι μας πρέπει να πετάξουμε το φαναράκι μας και να πούμε μία ευχή από μέσα μας. Θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία. Στο τέλος, για να κλείσουμε αυτήν την βραδιά χορέψαμε ακούσαμε ποντιακούς χορούς. Μερικοί από αυτούς είναι τα Ποντιακά κάλαντα, η «Τρυγόνα», το «Κότσαρι» και η «Σερενίτσα». Για αυτό κάθε φορά που ακούω αυτούς τους χορούς, περνάν απίστευτες αναμνήσεις στο μυαλό μου.

     Παρόλο που κάθε παραμονή την περνάμε με την οικογένειά μας, σαν παράδοση, η περσινή Πρωτοχρονιά ήταν μια απίστευτη και ιδιαίτερη μέρα, που θα μου μείνει αξέχαστη.

pexels-photo-431722

25 σχόλια στο Οικογενειακές αναμνήσεις-παραδόσεις

  1. Ο/Η ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ λέει:

    Ευχαριστούμε για το άρθρο σου, Γεωργία! Μπορείτε να το ακούσετε και στην εκπομπή μας «Μνήμες και Θύμησες με άρωμα Χριστουγέννων http://europeanschoolradio.eu/el/archives/podcasts/5826

  2. Ο/Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΚΙΚΗ λέει:

    Υπέροχο άρθρο Γεωργία! Μας θυμίζει δικές μας αναμνήσεις.
    Βασιλική, Σταματίνα, Λυδία

  3. Ο/Η ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ λέει:

    Μου άρεσε πράα πολύ, γιατί λέει τα συναισθήματά του. Αυτό που με αρέσει είναι στη φάση που έπαιζε πιάνο. Και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι στους χορούς, γιατί αυτό που λέει το παθαίνω και εγώ. Αυτά είχα να πω. Ράλλης Κωνσταντίνος

  4. Ο/Η ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ λέει:

    θα ήθελα να ζήσω και εγώ σαν εσένα αυτήν την μέρα φαίνεται να πέρασες καταπληκτικά δυστυχώς ούτε και εγώ έτυχα το φλουρί πέρσι, εύχομαι όμως να το πετύχω φέτος. Σταύρος Σιακαβάρας- Νίκος Σαράντης

  5. Ο/Η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λέει:

    Ενδιαφέρουσα ιστορία Γεωργία! Ωραίο και θαυμάσια ιστορία, όπως και η εκπομπή ήταν φανταστική!!!

    Λουκάς-Παναγιώτης

  6. Ο/Η ΚΟΠΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ λέει:

    Σαν μαθητής που έχει επαφή με την παράδοση καταλαβαίνω ότι για να γράψεις αυτό το άρθρο χρειάστηκε πολύ δουλειά και προσπάθεια. Αλλά σε διαβεβαιώνω πως η προσπάθεια σου ήταν πολύ καλή!!!!

  7. Ο/Η ΓΚΑΝΑΒΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο.Και του χρόνου!Ανδρέας-Δημήτρης.

  8. Ο/Η ΓΚΑΝΑΒΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο. Και του χρόνου!Ανδρέας-Δημήτρης.

  9. Ο/Η ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ.ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!

  10. Ο/Η ΠΑΠΑΖΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ λέει:

    Ωραία ιστορία Γεωργία, μου άρεσε που έχετε μια «οικογενειακή παράδοση» που κάνετε κάθε χρόνο. Ελπίζω κάθε χρόνο να περνάτε καλά και ευχάριστα και σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα

  11. Ο/Η ΒΕΝΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΑΝΝΑ λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο! Όμορφες λεπτομέρτειες!
    ΑΝΝΑ-ΕΛΕΑΝΝΑ

  12. Ο/Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ λέει:

    Είσαι πολύ περιγραφική και αναλυτική σε αυτά που μας αφηγήθηκες. Χρησιμοποιήσες πλούσιο και πολύ όμορφο λεξιλόγιο. Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τις φανταστικές αναμνήσεις σου!

    Χρήστος Γιαννουλάκης
    Αλίκη Δημητριάδου

  13. Ο/Η ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ λέει:

    Πολύ ωραία ανάμνηση συγκεκριμένα αυτή με τα φαναράκια μου ξεκλείδωσε και δικές μου αναμνήσεις.Πιστεύω πως θα μπορούσες κάποια σημεία να τα κάνεις πιο σύντομα και κάποια να τα αναπτύξεις περισσότερο.Αλλά γενικότερα ειναι μια πολύ όμορφη ιστορία.

  14. Ο/Η ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΛΗΜΗΣ λέει:

    Πάρα πολύ ωραία ανάμνηση έγραψες!!!καλές γιορτές και καλή χρονιά!

  15. Ο/Η Γεωργία λέει:

    Σε ευχαριστώ! Καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Top