ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Των Δανίκα Αριστοτέλη, Γεωργακάκου Σπύρου και Σεβδαλάκη Χριστίνας-Κονδύλως               

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

shutterstock_1642228681

  Ο κορονοϊός είναι ένας ιός, ο οποίος, παρόλο που δεν έχει βρεθεί επιβεβαιωμένος τρόπος για το πώς ξεκίνησε, ξέρουμε ότι προήλθε από το Γουχάν  της Κίνας. Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

 Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 630.000.000 και έχουμε πάνω από 6.000.000 θανάτους παγκοσμίως. Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι ότι αρκετοί άνθρωποι τον έχουν περάσει ήπια.

  Λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, εφαρμόστηκαν κάποια προστατευτικά μέτρα από τις κυβερνήσεις. Κάποια από αυτά είναι:

  • το lockdown (ή καραντίνα που έπρεπε να περιορίσουμε αρκετά τις μετακινήσεις και να μένουμε στα σπίτια),

  • η μάσκα (ήμασταν αναγκασμένοι να τη φοράμε σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ειδικά όταν ερχόμασταν σε επαφή με άλλα άτομα),

  • οι αποστάσεις (3 μέτρα) που έπρεπε να κρατάμε από άλλα άτομα.

  Στις αρχές του 2020 άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα εμβόλια για τον ιό. Πολλοί άνθρωποι από τότε έως και σήμερα, διστάζουν να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους. Όλα τα εμβόλια βγαίνουν σε δόσεις. Πάνω από 5.000.000.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στην αρχή, ο εμβολιασμός ήταν αναγκαστικός για ηλικιωμένους άνω των 60 και για αυτούς που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, ο προσωπικός τους γιατρός αποφάσιζε για τον αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Στους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους επιβαλλόταν πρόστιμο.

   Οι επιστήμονες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να διαπιστώνουν ότι αρκετοί άνθρωποι, που έχουν νοσήσει στο παρελθόν, συνεχίζουν να έχουν πολλά προβλήματα στην υγεία τους (όπως π.χ. αναπνευστικά, καρδιακά κτλ.) εξαιτίας του κορονοϊού.

  Συνοψίζοντας, ο κορονοϊός, είναι κάτι που έχει αλλάξει την ζωή της ανθρωπότητας ριζικά και συνέχεια πρέπει να προσαρμόζουμε τις ζωές και τις συνήθειές μας στις καινούργιες συνθήκες-δεδομένα που μας φέρνει ο κορονοϊός.

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7:%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1

https://news.google.com/topstories?hl=el&gl=GR&ceid=GR:el

Σχολιάστε

Top