Τα παραμύθια των παιδιών – Ο ψεύτης καθρέφτης

Τα παραμύθια των παιδιών – Ο ψεύτης καθρέφτης

Της Κάλλη Ελευθερίας-Άννας

Ο ψεύτης καθρέφτης

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μακρινό βασίλειο στη Σκωτία ζούσε μια πριγκιποπούλα που από τα δύο της χρόναι βαφτίστηκε βασίλισσα, γιατί οι γονείς της πέθαναν σε ένα δυστύχημα. Το πρόβλημα της μικρής βασίλισσας ήταν ο λαός. Όλοι οι άντρες καθημερινά επαναστατούσαν έξω από το κάστρο ζητώντας την απομάκρυνσή της . Όσο μεγάλωνε μεγάλωναν και οι απορίες , το ίδιο όμως μεγάλωναν και οι ιδέες της για το βασίλειο.

Μια μέρα ένας απερίσκεπτος πρίγκηπας ζήτησε το χέρι της βασίλισσας μας, μα εκείνη είπε πως πρέπει να σκεφτεί το καλό του λαού. Εκείνος πρότεινε να αναφέρει την απάντησή της στο συμβούλιο του βασιλείου της. Εκείνη αμέσως δέχτηκε γιατί ήταν ευκαιρία να αναφέρει τις ιδέες της για το βασίλειο. Το επόμενο πρωί πήγε χαρούμενη στο συμβούλιο και πριν μπει μέσα άκουσε τον πρίγκιπα να λέει στον πατέρα του το σχέδιο του να σκοτώσει τη βασίλισσα και να πάρει το βασίλειο της. Η άτυχη όμως βασιλοπούλα έκανε θόρυβο με τα τακούνια της και την πήραν χαμπάρι. Εκείνη έτρεξε να ξεφύγει, έτρεχε από το πρωί ως το βράδυ μέχρι που από την πείνα έπεσε μέσα στα αγκάθια και τη λάσπη. Όταν ξύπνησε είχε μεταφερθεί σε ένα πανέμορφο δάσος και αντί τα παπούτσια της να είναι χαλασμένα ήταν σαν καινούρια, αντί τα ρούχα της να είναι βρώμικα ήταν σαν καινουρια και το δέρμα της ήταν μεταξένιο. Παρατήρησε ότι εκεί βρισκόταν έναν καθρέφτης που μιλούσε και της έλεγε «Είμαι καθρέφτης μαγικός με τα ψέματα τρελός. Πες μου τι θες να δεις και θα το δεις. Μέχρι τα μεσάνυχτα η μαγεία κρατά, αλλά μη στενοχωρηθείς, αλλιώς πάλι στην πραγματικότητα θα βρεθείς». Η βασιλοπούλα σκέφτηκε να καταστρέψει τον πρίγκιπα και άρχισε τις ευχές.

Το επόμενο πρωί ο πρίγκιπας έβγαλε την καραμπίνα του και την πυροβόλησε, αλλά δεν έπαθε τίποτε γιατί είχε ζητήσει αθανασία, Στη συνέχεια άρχισε να λέει στον πρίγκιπα ότι δεν δέχεται την πρόταση γάμου και ότι τον εξορίζει. «Να είσαι τυχερός που δεν ζητάω την αποκεφάλισή σου». Όλοι στο συμβούλιο, γιατί μπορστά τους έγινε η σκηνή, σηκώθηκαν και εκείνη τσίριξε λέγοντας τους «Καθίστε όλοι κάτω τώρα, θα μπει τάξη εδώ μέσα». Και μετά η βασιλοπούλα έφτιαξε καινούριους νόμους που ήταν:

- οι γυναίκες μπορούν να ψηφίσουν.

- κάθε βασίλισσα της χώρας θα έχει την ίδια εξουσία με τον βασιλιά ή και παραπάνω.

- όλα τα βασιλικά συμβούλια θα τα συγκαλεί η βασίλισσα και θα επιτρέπεται μόνο η συμμετοχή των γυναικών.

- ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει.

- όποιος έχει αντίρρηση για αυτούς τους νόμους ή πιστεύει πως δεν πρέπει να κυριαρχήσουν αμέσως θα αποκεφαλίζονταν.

- η ισχύς των νόμων θα διαρκούσε για 800 χρόνια.

Μετά σηκώθηκε και ζήτησε αυτοί οι νόμοι να διαδοθούν σε όλο το βασίλειο για να μάθουν όλοι τις αλλαγές. Και μετά έφυγε.

Α, να σας αποκαλύψω την ευχή της βασίλισσας στον καθρέφτη. Ζήτησε να φτιαχτεί μια βασίλισσα σαν κι αυτήν, αλλά αθάνατη και πιο δυνατή. Κι από τότε κανείς δεν την εκμεταλλεύτηκε ούτε την αμφισβήτησε ποτέ κι έζησε αυτή καλά κι εμείς καλύτερα.

 

Σχολιάστε

Top