Παρασκευές για το Μέλλον: Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα 3 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα στις 3 Μαρτίου οργανώνεται από το Fridays For Future («Παρασκευές για το Μέλλον»), την οργάνωση που ίδρυσε η Σουηδή ακτιβίστρια για το Κλίμα Greta Thunberg, και συμμετέχουν νέοι και ακτιβιστές για το περιβάλλον από όλο τον κόσμο.

Να θέσουμε τέρμα στη διακυβέρνηση από τα ορυκτά καύσιμα, καλούν στο πλαίσιο της κινητοποίησης. Η απληστία των εταιρειών για περισσότερα κέρδη οδηγεί την καταστροφή των οικοσυστημάτων και του κλίματος. Την ίδια ώρα, κοινότητες στην πρώτη γραμμή πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα, ενώ είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση.

Η διακυβέρνηση της οικονομίας των ορυκτών καυσίμων από τον Παγκόσμιο Βορρά είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης, της νεοαποικιακής εκμετάλλευσης, πολέμων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον καπιταλιστικό τους τρόπο σκέψης της αέναης μεγέθυνσης, τα χρήματα των ιστορικά μεγαλύτερων πηγών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου χρηματοδοτούν την καταστροφή του πλανήτη κάνοντας δυνατή την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, κάτι που επηρεάζει κυρίως τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Πολλές από τις οποίες αγωνίζονται ενάντια σε σχέδια ορυκτών καυσίμων πολύ περισσότερο από την ύπαρξη του Fridays For Future. Ως ένα παγκόσμιο κίνημα κλιματικής δικαιοσύνης, είναι ευθύνη μας να συμμετέχουμε στον αγώνα τους και να ενισχύσουμε τις φωνές και τις διεκδικήσεις τους.

Από τον αγώνα ενάντια στην υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) στις ιθαγενείς κοινότητες της φυλής Esto’k Gna στη Βόρεια Αμερική ως την τοπιή αντίσταση στη Huasteca Potosina στο Μεξικό, ή τη Vaca Muerta στην Αργεντινή, την αντίσταση ενάντια στον αγωγό EACOP στην Ουγκάντα και την Τανζανία, τη μάχη ενάντια στις περιοχές εξόρυξης αερίου μπροστά από τις ακτές της Σενεγάλης και τις δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μοζαμβίκη, την αντίσταση των ανθρώπων του Περού ενάντια στην αποδάσωση και τις εξορύξεις πετρελαίου στον Αμαζόνιο, μέχρι τον αγώνα των ντόπιων ψαράδων κατά του TEEPSA στη Νότια Αφρική – όλοι αυτοί οι αγώνες συνδέονται και αιτία τους είναι η χρηματοδότηση. Εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως οι Shell, TotalEnergies, Repsol, Perenco ή η Chevron μπορούν να κάνουν πραγματικότητα αυτά τα σχέδια εξαιτίας των χρημάτων που τους παρέχουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτές.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency) ήταν ξεκάθαρη: Πρέπει να τερματίσουμε τη Χρηματοδότηση των Ορυκτών Καυσίμων τώρα για να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και να περιορίσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίαςστον +1,5 βαθμό Κελσίου.  Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα) επίσης μας υπενθύμισε ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για να πετύχουμε αυτό το στόχο κλείνει πολύ γρήγορα. Η επένδυση σε σχέδια ορυκτών καυσίμων δεν είναι μόνο εντελώς ασύμβατη με τη Συμφωνία του Παρισιού και τη διεθνή νομοθεσία, αλλά είναι μια εγκληματική πράξη με τρομακτικές επιπτώσεις. Κάθε δολάριο που χρησιμοποιείται για χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων είναι λερωμένο με αίμα και συμβάλλει στην οικοκτονία, στο θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας, στην καταστροφή του κοινού μας σπιτιού και των ειδών που ζουν μαζί μας σε έναν πλανήτη που δε μας ανήκει.

Απαιτούμε να τερματιστεί η χρηματοδότηση όλων των σχεδίων ορυκτών καυσίμων! Επιπλέον, αυτές οι πρακτικές αυξάνουν το οικολογικό χρέος που οφείλει ο παγκόσμιος βορράς στους  ανθρώπους και περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Ένα χρέος που είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε χρέος ο Παγκόσμιος Βορράς τους καταλογίζει. Γι” αυτό ζητάμε από αυτούς που ιστορικά είχαν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων / τον Παγκόσμιο Βορρά να ακυρώσει χωρίς όρους το οικονομικό χρέος του Παγκόσμιου Νότου καθώς και αποζημιώσεις για Απώλειες και Καταστροφές για εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων δεν είναι ζήτημα τεχνικών δυνατοτήτων αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Υπάρχουν αρκετά κονδύλια για να εκπληρώσουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, εάν οι δημόσιες τράπεζες επενδύσεων και ο ιδιωτικός τομέας ανακατευθύνουν τις επενδύσεις που γίνονται σε ορυκτά καύσιμα προς αειφόρα σχέδια και ανανεώσιμη ενέργεια.

Από την συμμετοχή σε ψηφοφορίες μέχρι την πολιτική ανυπακοή, καλούμε τον καθένα στη βάση των κινημάτων να οργανωθεί και να δράσει ενάντια στον καπιταλισμό των ορυκτών καυσίμων μέσα από τρόπους δράσης που ταιριάζουν σε αυτούς. Για την κλιματική δικαιοσύνη πρέπει να διαλύσουμε την επιρροή εταιρειών ορυκτών καυσίμων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτών.

Είναι καιρός να τερματιστεί η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά!

It’s time to End Fossil Finance because #TomorrowIsTooLate!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης