Αδέσποτα ζώα: Αναζητείται ανθρωπιά!

Από τους μαθητές του Γ2: Θωμά Παπατάσο, Γιώργο Παρασκευά και Σταύρο Σέλκο

adespotoΤα αδέσποτα ζώα είναι κάποια κατοικίδια ζώα (σκυλιά , γάτες), που είναι παρατημένα από τα αφεντικά τους. Αυτά τα ζώα περιπλανιούνται στους δρόμους, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και από τα αυτοκίνητα που τα χτυπάνε. Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ζώου ανέρχεται σε ενάμιση με δύο χρόνια. Ο μέσος όρος ζωής ενός «ιδιόκτητου» σκύλου φτάνει ακόμα και τα 18 χρόνια. Ο άνθρωπος που εγκαταλείπει ένα ζώο του στερεί πάνω από δεκαπέντε χρόνια ζωής… Το 1/3 του πληθυσμού των αδέσποτων πεθαίνει κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο (αυτοκινητικά, φόλες), ενώ περισσότερα από τα μισά πέφτουν θύματα κακοποίησης. Οι μικροί αλήτες του δρόμου αναγκάζονται να δίνουν καθημερινό αγώνα για να επιβιώσουν επειδή ο άνθρωπος τους εγκατέλειψε. Εκείνοι δεν θα τον εγκατέλειπαν ποτέ…

Μέτρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων

αδέσποτα 7Τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν κατ” αρχάς στη στείρωση των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων. Απαιτείται όμως εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω του Τύπου, της τηλεόρασης, μέσω οποιουδήποτε μέσου θα «ξυπνήσει» την αγάπη για τους  τετράποδους «πολίτες» της χώρας. Θεωρούνται, επίσης, αναγκαίες η ταυτοποίηση των ζώων και η ηλεκτρονική σήμανση με ειδικά μικροτσίπ, ώστε να εντοπίζονται τα ζώα που χάνονται και κυρίως οι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν. Η πρακτική ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου η εγκατάλειψη ενός ζώου επισύρει ποινές. Άλλωστε, αρκετοί εγκαταλείπουν ζώα κατ” εξακολούθηση…

gatakiaΕπιβεβλημένη είναι η ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα ζώα, τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τούς τρόπους αναπαραγωγής τους, ώστε να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα ζευγαρώματα και να ελαττωθεί ο αριθμός των ζώων που γεννιούνται χωρίς να το επιθυμούμε. Έτσι θα ελαττωθεί σημαντικά και ο αριθμός των ζώων που καταλήγουν τελικά στο δρόμο και τα πάρκα.

Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα είναι μέσα στο πνεύμα του σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας, η έλλειψη της οποίας ασφαλώς δημιουργεί ευθύνη για αυτούς που τα φροντίζουν.
αδέσποτα 6Κατοικίδια που εγκαταλείπονται ή περισυλλέγονται και σε «φιλόζωες» ακόμη γειτονιές και παρόλο που φροντίζονται από τους εθελοντές, όταν στη γειτονιά φέρουν ή έρθουν καινούργια ζώα έχει σαν αποτέλεσμα τα υπάρχοντα να αντιδράσουν με αποτέλεσμα την ενόχληση από τις φωνές τους, (και μερικές φορές) την επιθετικότητά τους, με κατάληξη πολλές φορές το έγκλημα των μαζικών δηλητηριάσεων.

Σημαντικό μέτρο είναι και ο εμβολιασμός των ζώων αυτών με τα απαραίτητα εμβόλια και ταυτόχρονα άνοιγμα σχετικού βιβλιαρίου Υγείας από τον κτηνίατρο.

αδέσποτα 3Τέλος πολλά προβλήματα θα έλυνε η συλλογή, εάν αυτό είναι εφικτό, των αδέσποτων ζώων σε περιφραγμένο χώρο, όπου θα είναι εύκολη και δυνατή και η σωστή διατροφή τους. Στο θέμα αυτό σημαντικό έργο επιτελούν αρκετοί Δήμοι της χώρας μας καθώς και φιλοζωικές οργανώσεις.

αδέσποτα 5

Σχολιάστε

Top