Προς αντικατάσταση τα Windows 8 της Microsoft!

Από τους μαθητές του Α2: Γιάννη Μπαόφτση και Γιάννη Παγκαλτζή

wind8Windows 8 είναι η τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows της Microsoft. Κυκλοφορήσαν στην αγορά στις 26 Οκτωβρίου 2012, όπως ανακοίνωσε η Microsoft. Προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, καθώς και σε tablet.

Τα Windows 8 είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Χαρακτηριστική είναι η οθόνη έναρξης (startscreen), η οποία αποτελείται από πλακίδια και όχι από εικονίδια και διαθέτει εκτός από τα βασικά προγράμματα του υπολογιστή παιχνίδια και άλλες εφαρμογές, όπως ο καιρός. Η επιφάνεια εργασίας έχει μικρότερη πρακτική αξία σε σχέση με αυτήν που είχε στις προηγούμενες εκδόσεις. Τα νέα Windows θεωρητικά ανοίγουν μέσα σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα (διαφέρει ανάλογα με τον υπολογιστή).  Έγινε πρόσφατη αναβάθμιση με σκοπό την βελτίωση και την καλύτερη δυνατή εκτέλεση διάφορων λειτουργιών και άλλων εντολών. Σκοπός τους δεν είναι μόνο η άριστη εκτέλεση απλών εργασιών αλλά και η άνοδος σε ένα άλλο επίπεδο τελευταίας τεχνολογίας.

Οθόνη έναρξης

Fake_Windows_8_StartΗ οθόνη Έναρξης, όμορφη και με έντονα χρώματα, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε. Κάθε πλακίδιο της οθόνης Έναρξης είναι συνδεδεμένο με κάποια επαφή, εφαρμογή, τοποθεσία web, λίστα αναπαραγωγής ή με οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τον χρήστη. Τα πλακίδια φωτίζονται με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, για να ενημερώνεται κανείς αμέσως. Με μια ματιά, θα βλέπει τη φωτογραφία στην οποία μόλις προστέθηκε, τον αυριανό καιρό και μηνύματα από τους φίλους του.

Χαρακτηριστικά

win 8

  • Νέα, βελτιωμένη Διαχείριση εργασιών.
  • Το μενού Έναρξη αντικαταστάθηκε από την οθόνη Έναρξης.
  • Ο Microsoft Internet Explorer 10 περιλαμβάνεται και ως Metro-Style application.
  • Δυο νέοι τρόποι προστασίας λογαριασμού: Κωδικός εικόνας και σύνδεση με PIN.
  • Το Windows To Go επιτρέπει στα Windows 8 να εκκινεί από μια φορητή συσκευή USB (όπως το flash Drive).
  • Επίσημη υποστήριξη οθόνης αφής.
  • Δυνατότητα λήψης εφαρμογών από το διαδίκτυο μέσω του Windows Store.

Ελάχιστες απαιτήσεις

  • Μνήμη RAM 1 GB για συστήματα 32bit και μνήμη 2 GB για 64bit.
  • Σκληρός δίσκος 16 GB για συστήματα 32bit, 20 GB για 64bit.
  • Επεξεργαστής 1 GHz, κάτι όμως που δεν ισχύει για netbooks και tablets, αφού εκεί η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη.
  • Ανάλυση οθόνης 1024×768 εικονοστοιχεία.
  • Κάρτα γραφικών συμβατή με Microsoft DirectX 9.

 

Κριτική για τα Windows 8

windows-8-desktop-interface-color-changfeΜια από τις πρώτες αλλαγές που θα παρατηρήσει κανείς στα Windows 8 είναι κάτι που τους λείπει. Θα διαπιστώσει αμέσως ότι εξαφανίστηκε το… σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το πλήκτρο έναρξη ή start στην κάτω αριστερά γωνία της επιφάνειας εργασίας.
Τον ρόλο του έχει αναλάβει κατά ένα μέρος ολόκληρη η οθόνη που φέρει το όνομά του, η Start screen. Είναι γεμάτη με τετραγωνισμένα εικονίδια, που είναι γνωστά ως tiles ή live tiles (live καθώς δείχνουν στο κουτάκι τους «ζωντανό» περιεχόμενο, π.χ. τα νέα μηνύματα, τις ενημερώσεις από το Facebook, ή ότι άλλο  φέρνουν οι εφαρμογές που έχουν επιλεγεί να τοποθετηθούν εκεί).

Τα Windows 8 συμπληρώνουν αυτές τις μέρες 2 και πλέον χρόνια πορείας στην αγορά και δεν χρειάζεται να αναλύσει οποιοσδήποτε τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται πλέον «αποτυχημένη» έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού. Η Microsoft τόλμησε να παρουσιάσει Windows που έφερναν στο προσκήνιο τις οθόνες αφής, νέο περιβάλλον χρήσης και διαφορετικές εφαρμογές. Χωρίς μάλιστα να στερεί τίποτε από τον «παραδοσιακό» τρόπο χρήσης του. Δεν υλοποίησε ωστόσο το όραμα και τις προθέσεις της για ένα λειτουργικό «πολλαπλών χαρακτήρων» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, επειδή οι πρώτες εντυπώσεις «μετρούν», εισέπραξε αρνητικότατη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό.

1_Windows-8-Metro-logo

Η Microsoft ωστόσο αποδέχθηκε την αρνητική κριτική και ανταποκρίθηκε με την αναβάθμιση των Windows, στα Windows 8.1. Ωστόσο, η ενημερωμένη έκδοση των Windows 8.1 είναι άλλωστε, τίποτα περισσότερο από ένα Service Pack για τα Windows 8. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δήλωση της Microsoft, ότι ο χρόνος υποστήριξης για τα Windows 8.1, διαρκεί όσο και για τα Windows 8.

 

Τα νέα Windows 10

msoft_windows_10_devices-100465060-primary.idgeWindows 10 θα ονομάζεται  το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, η οποία προτίμησε να… αποφύγει τον αριθμό 9 καθώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα μετά την υπάρχουσα έκδοση, τα Windows 8.  Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ωστόσο η «έξοδος» αναμένεται στα μέσα του 2015.
Σύμφωνα με την πρώτη παρουσίαση του νέου συστήματος που έγινε πρόσφατα, τα Windows 10 θα λειτουργούν σε μεγάλο φάσμα συσκευών, όπως έξυπνα κινητά, ταμπλέτες, φορητούς και σταθερούς υπολογιστές και κονσόλες Xbox.
windows 10Η Microsoft δέχτηκε δριμύτατη κριτική από τους χρήστες των Windows 8, καθώς ουσιαστικά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα ήταν λειτουργικά βολικό για ταμπλέτες και υπολογιστές νέες γενιάς με οθόνες αφής. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδείχτηκε αποτυχημένο, καθώς η αγορά της ταμπλέτας ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ανταγωνιστές της Microsoft, ενώ την ίδια στιγμή ελάχιστοι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν οθόνες αφής, όντας μάλιστα πολύ ακριβοί για το μέσο χρήστη.
Τα νέα Windows θα έχουν στοιχεία που θα θυμίζουν τα Windows 7, όπως ένα νέο Μενού Έναρξης, αλλά θα διατηρήσουν και στοιχεία των «8». Απόδειξη των αδυναμιών των Windows 8 είναι ότι πολλοί χρήστες των προϊόντων της Microsoft έχουν μείνει πιστοί στα παλαιότερα Windows 7 ή ακόμα και στα Windows XP, παρά το γεγονός ότι τα XP δεν εξυπηρετούνται πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας.

 

Πηγές:

http://tech.in.gr

http://www.athinorama.gr

http://www.skai.gr

http://el.wikipedia.org

Σχολιάστε

Top