Στήλη: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Viber-Instagram: Νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Από τις Μαρία Μήντση, Ελένη Μούγιου και Θεοδώρα Τόλη, μαθήτριες της Β” τάξης

324328-viber-for-androidΤο Viber λειτουργεί κατά κύριο λόγο στις κινητές συσκευές και κατά δευτερεύον λόγο στους υπολογιστές. Και στις δύο περιπτώσεις, η ενεργοποίηση προφίλ του χρήστη γίνεται δίνοντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του και λαμβάνοντας ένα δωρεάν SMS με έναν κωδικό επιβεβαίωσης στις κινητές συσκευές ή ένα Viber μήνυμα με έναν κωδικό ενεργοποίησης για υπολογιστές. Στη συνέχεια, ο χρήστης προσθέτει ονοματεπώνυμο και φωτογραφία του για ευκολότερη αναγνώριση και εντοπισμό του.

viber-2.3Η εφαρμογή Viber κάνει χρήση της λίστας επαφών στο τηλέφωνο του χρήστη και εντοπίζει αυτόματα όσους χρήστες είναι συνδεδεμένοι στην υπηρεσία της, προσθέτοντας το εικονίδιο της πλάι στο ονοματεπώνυμό τους. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει νέους φίλους μονάχα αν γνωρίζει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιείται ως ταυτότητα για κάθε Viber χρήστη. Ανοίγοντας μία συνομιλία με φίλο, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει φωνητική κλήση η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βίντεο κλήση, και να στείλει φωτογραφίες, βίντεο, την τοποθεσία του, φωνητικό μήνυμα, γραπτό μήνυμα ή stickers. Επίσης, το Viber υποστηρίζει τις ομαδικές συνομιλίες αρκετών χρηστών.

Τέλος, οι χρήστες μπορούν να βλέπουν ανοίγοντας μια συνομιλία αν ο άλλος χρήστης βρίσκεται online εκείνη τη στιγμή ή πότε βρέθηκε online τελευταία φορά.

Το viber είναι ευρύτατα διαδεδομένο μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου καθώς δίνει τη δυνατότητα της δωρεάν επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά και επιθυμούν να συνομιλήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα. Μη χάνετε χρόνο, λοιπόν, και αξιοποιήστε τον νέο αυτό πρωτότυπο και μοντέρνο τρόπο επικοινωνίας που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία!

 

instagram-followersΤο Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο. Διατίθεται για συσκευές Apple iOS, Android και Windows Phone. Μπορείτε να ανεβάσετε φωτογραφίες ή βίντεο στην υπηρεσία αυτή και να τα μοιραστείτε με τους ακόλουθούς σας ή με μια επιλεγμένη ομάδα φίλων. Επίσης, μπορείτε να βλέπετε, να σχολιάζετε και να πατάτε «Μου αρέσει!» σε δημοσιεύσεις που κοινοποιούν οι φίλοι σας στο Instagram. Οποιοσδήποτε άνω των 13 ετών μπορεί να γραφτεί με τη διεύθυνση του email του, να επιλέξει όνομα χρήστη και να δημιουργήσει λογαριασμό.

Το Instagram είναι ένας γρήγοροςόμορφος και διασκεδαστικός τρόπος να μοιράζεστε τη ζωή σας με τους φίλους και την οικογένειά σας.

instagramΜπορείτε μα τραβήξετε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, να επιλέξετε ένα φίλτρο και να δημοσιεύσετε στο Instagram — είναι πανεύκολο! Μπορείτε ακόμα και να μοιραστείτε τη δημιουργία σας στο Facebook, το Twitter, το Tumblr και αλλού.

Facebook: Ευλογία ή…κατάρα;

Του Παναγιώτη Βαρελά, μαθητή του Α1

facebook1-1

Tο  Facebook έχει συμβάλλει θετικά στην ζωή του ανθρώπου! Τα τελευταία χρόνια, έχουν   δημιουργηθεί ομάδες χρηστών μέσω του διαδικτύου με συγκεκριμένους στόχους! Κοινός στόχος όλων όμως είναι η γνωριμία και η επαφή ατόμων με κοινά   ενδιαφέροντα, απόψεις καθώς και ιδέες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται σε  επαφή με άλλους χρήστες, μαθαίνουν για την ζωή τους, γίνονται φίλοι (στο διαδίκτυο) όμως μπορούν να αναπτυχθούν και φιλίες στην πραγματικότητα (εκτός  διαδικτύου), εφόσον βρίσκουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Βρίσκουν παλιούς φίλους, γνωστούς από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια. Επιπλέον, το Facebook μπορεί να λειτουργήσει θετικά ακόμα και στην κινητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των  πολιτών, οι οποίοι αρχικά έχουν ενταχθεί σε δικτυακές ομάδες για να  υποστηρίξουν τα μέλη-οργανωτές στον κάθε στόχο τους.  Οι χρήστες επίσης έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη εντός η εκτός της  περιοχής τους και μπορούν να παρευρεθούν!
facebookΤο Facebook έχει προσφέρει βοήθεια ακόμα και στις αρχές. Μέσω  αυτού έχουν εξιχνιαστεί διάφορες υποθέσεις, βρέθηκαν άνθρωποι που κρύβονταν από  τις αρχές καθώς τα στοιχεία κάθε χρήστη είναι εμφανή και προσβάσιμα σε αυτές.  Αυτό στοχεύει στην ομαλή λειτουργία του διαδικτύου και την αποφυγή δικτυακής  βίας (εκβιασμός, εξαπάτηση κλπ.). Κάποια σώματα ασφαλείας έχουν δικαιώματα  παρακολούθησης ακόμα και στην προσωπική συνομιλία χρηστών μεταξύ τους για τυχόν  παρανομίες από διάφορους επιτήδειους.

 Ένας επιπλέον λόγος που το Facebook έχει φανεί χρήσιμο είναι πως  γίνονται χρήστες ακόμα και πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να δημοσιεύσουν ιδέες  και απόψεις και να τα «πασάρουν» στον κόσμο. Χρήστες είναι επίσης καλλιτεχνικά  πρόσωπα, τα οποία αναζητούν περισσότερους θαυμαστές όπως και μέσα να αναδείξουν  τον τρόπο ζωής τους.

facebook-evolution-640Ένα παραπάνω πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως βοηθά τους  ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Μπορούν έτσι να αποβάλλουν το  φόβο, τη ντροπή, το άγχος και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη  γνωριμία  τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως διότι είναι απρόσωπο και η κατάσταση είναι πιο «χαλαρή» αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους,  ανοίγονται ευκολότερα και αναδεικνύουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, δεν  είναι τυχαίο που οι περισσότεροι χρήστες είναι έφηβοι και νέοι. Το γεγονός αυτό στηρίζεται στο ότι βρίσκονται στην φάση αυτή της ζωής τους που αναζητούν  οποιονδήποτε εύκολο κατά προτίμηση τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης άλλων  ανθρώπων. Δημιουργούν τις πρώτες τους φιλίες, τα πρώτα τους φλέρτ, καθώς επίσης είναι και ένας τρόπος ψυχαγωγίας.

facebook-rediseñoΤέλος, το Facebook αποτελεί μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας καθώς οι χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους, μαθαίνουν για τις διάφορες κοινωνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί.  Διαθέτει παιχνίδια που μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο  τους άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως δωρεάν. Έχουν τους δικτυακούς τους φίλους, περνούν ώρες διασκεδάζοντας και έτσι γίνονται πιο εύθυμοι και πολλές φορές  ξεχνιούνται και από το άγχος της καθημερινότητας.

Μειονεκτήματα facebook

Το facebook, αν και αρκετά δυνατό, έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Το ιδιαίτερο που έχει, είναι το πόσο έξυπνα το χρησιμοποιούμε. Όσο λιγότερο έξυπνα το χειριζόμαστε, τόσο περισσότερα τα μειονεκτήματα.

κατάλογος1) Facebook και χάσιμο χρόνου: Όπως και κάθε κοινότητα θέλει να σε κρατήσει μέσα της όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, έτσι και το facebook. Έτσι, έμμεσα σου «ρουφάει» τον ελεύθερο χρόνο και όσο περισσότερους φίλους αποκτάς, τόσο χειρότερα τα πράγματα. Συμπέρασμα: χάνουμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε μία ψευδαίσθηση, χάνοντας την ουσία: να ζήσουμε αληθινά. Να βγούμε έξω ξεκούραστοι, να κάνουμε χαβαλέ, να φλερτάρουμε, να βελτιωθούμε, να περάσουμε καλά, να κερδίσουμε αληθινούς φίλους.

addiction2) Facebook και εξάρτηση: Πολλοί λένε «σιγά μωρέ, για πλάκα το έχω 5-10 λεπτά την ημέρα ασχολούμαι». Είναι όμως όντως έτσι; Σε κάποιες φάσεις ναι. Αν όμως το χρησιμοποιήσουν «πιο σωστά» και μάθουν διάφορα πραγματάκια ακόμα, τότε το σκηνικό αλλάζει, χωρίς να το καταλάβουν. Κάνεις τόσο κόπο να χτίσεις ένα καλό προφίλ, να βρεις τόσους φίλους και να ξεκινήσεις πάρε-δώσε με αυτούς.  Πολλοί το κάνουν κομμάτι της ζωής τους και ζούνε με αυτό. Επίσης φτάνουν σε  σημείο, να προσπαθούν να κάνουν πράγματα στη ζωή μόνο και μόνο για να  απαθανατίσουν μια τέτοια στιγμή σε μια φωτογραφία, με μόνο σκοπό να την  ανεβάσουν στο facebook (υπερβολικό παράδειγμα αλλά με μεγάλη δόση αλήθειας…). Η εξάρτηση φτάνει σε βαθμό να θέλουν να δείξουν στους άλλους ότι «περνάνε καλά», χωρίς να τους νοιάζει αν όντως πέρασαν καλά. Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να παραδεχτεί τέτοιο πράγμα. Λίγο πολύ όμως, όλοι το έχουμε μέσα μας…

facebook-addiction1

Σε γενικές γραμμές: Το facebook έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, γιατί πέτυχε διάνα αυτά που ο κόσμος θα ήθελε:

  •  την αυταπάτη ότι έχει ένα σωρό καλούς φίλους (όσο καλύτερη η αυταπάτη, τόσο πιο θετική η ψυχολογία μας)
  •  να μπορεί να δείχνεται ότι είναι ο σούπερ cool τύπος
  •  παρόλη την «αποτυχημένη» εξωτερική του εμφάνιση, να παρουσιάζεται σαν μοντέλο
  •  να μπορεί να «σκαλίσει» προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων
  •  να πάρει «τροφή» για κουτσομπολιό

facebook-eye_2459156bΕν κατακλείδι, το facebook δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε. Το δυσάρεστο είναι ότι μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την  πραγματική ζωή και μας απομονώνει, χειρότερα και πιο ύπουλα από την τηλεόραση. Αυτό μεγαλώνει αλυσιδωτά κοινωνικά προβλήματα και στην ουσία υποβαθμίζει  την ποιότητα της ζωής μας. Απομονώνει τους ανθρώπους, «σπάει» τις κοινωνικές ομάδες και καταλύει την ανάγκη συμβίωσης του ατόμου με άλλα άτομα. Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά σε όλους. Ίσως σε μια μικρή μερίδα. Όμως αυτή η μικρή μερίδα  επηρεάζει και τη ζωή των υπολοίπων, που δεν έχουν μπει ΑΚΟΜΑ στο τρυπάκι…

Προς αντικατάσταση τα Windows 8 της Microsoft!

Από τους μαθητές του Α2: Γιάννη Μπαόφτση και Γιάννη Παγκαλτζή

wind8Windows 8 είναι η τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows της Microsoft. Κυκλοφορήσαν στην αγορά στις 26 Οκτωβρίου 2012, όπως ανακοίνωσε η Microsoft. Προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, καθώς και σε tablet.

Τα Windows 8 είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Χαρακτηριστική είναι η οθόνη έναρξης (startscreen), η οποία αποτελείται από πλακίδια και όχι από εικονίδια και διαθέτει εκτός από τα βασικά προγράμματα του υπολογιστή παιχνίδια και άλλες εφαρμογές, όπως ο καιρός. Η επιφάνεια εργασίας έχει μικρότερη πρακτική αξία σε σχέση με αυτήν που είχε στις προηγούμενες εκδόσεις. Τα νέα Windows θεωρητικά ανοίγουν μέσα σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα (διαφέρει ανάλογα με τον υπολογιστή).  Έγινε πρόσφατη αναβάθμιση με σκοπό την βελτίωση και την καλύτερη δυνατή εκτέλεση διάφορων λειτουργιών και άλλων εντολών. Σκοπός τους δεν είναι μόνο η άριστη εκτέλεση απλών εργασιών αλλά και η άνοδος σε ένα άλλο επίπεδο τελευταίας τεχνολογίας.

Οθόνη έναρξης

Fake_Windows_8_StartΗ οθόνη Έναρξης, όμορφη και με έντονα χρώματα, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε. Κάθε πλακίδιο της οθόνης Έναρξης είναι συνδεδεμένο με κάποια επαφή, εφαρμογή, τοποθεσία web, λίστα αναπαραγωγής ή με οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τον χρήστη. Τα πλακίδια φωτίζονται με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, για να ενημερώνεται κανείς αμέσως. Με μια ματιά, θα βλέπει τη φωτογραφία στην οποία μόλις προστέθηκε, τον αυριανό καιρό και μηνύματα από τους φίλους του.

Χαρακτηριστικά

win 8

  • Νέα, βελτιωμένη Διαχείριση εργασιών.
  • Το μενού Έναρξη αντικαταστάθηκε από την οθόνη Έναρξης.
  • Ο Microsoft Internet Explorer 10 περιλαμβάνεται και ως Metro-Style application.
  • Δυο νέοι τρόποι προστασίας λογαριασμού: Κωδικός εικόνας και σύνδεση με PIN.
  • Το Windows To Go επιτρέπει στα Windows 8 να εκκινεί από μια φορητή συσκευή USB (όπως το flash Drive).
  • Επίσημη υποστήριξη οθόνης αφής.
  • Δυνατότητα λήψης εφαρμογών από το διαδίκτυο μέσω του Windows Store.

Ελάχιστες απαιτήσεις

  • Μνήμη RAM 1 GB για συστήματα 32bit και μνήμη 2 GB για 64bit.
  • Σκληρός δίσκος 16 GB για συστήματα 32bit, 20 GB για 64bit.
  • Επεξεργαστής 1 GHz, κάτι όμως που δεν ισχύει για netbooks και tablets, αφού εκεί η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη.
  • Ανάλυση οθόνης 1024×768 εικονοστοιχεία.
  • Κάρτα γραφικών συμβατή με Microsoft DirectX 9.

 

Κριτική για τα Windows 8

windows-8-desktop-interface-color-changfeΜια από τις πρώτες αλλαγές που θα παρατηρήσει κανείς στα Windows 8 είναι κάτι που τους λείπει. Θα διαπιστώσει αμέσως ότι εξαφανίστηκε το… σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το πλήκτρο έναρξη ή start στην κάτω αριστερά γωνία της επιφάνειας εργασίας.
Τον ρόλο του έχει αναλάβει κατά ένα μέρος ολόκληρη η οθόνη που φέρει το όνομά του, η Start screen. Είναι γεμάτη με τετραγωνισμένα εικονίδια, που είναι γνωστά ως tiles ή live tiles (live καθώς δείχνουν στο κουτάκι τους «ζωντανό» περιεχόμενο, π.χ. τα νέα μηνύματα, τις ενημερώσεις από το Facebook, ή ότι άλλο  φέρνουν οι εφαρμογές που έχουν επιλεγεί να τοποθετηθούν εκεί).

Τα Windows 8 συμπληρώνουν αυτές τις μέρες 2 και πλέον χρόνια πορείας στην αγορά και δεν χρειάζεται να αναλύσει οποιοσδήποτε τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται πλέον «αποτυχημένη» έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού. Η Microsoft τόλμησε να παρουσιάσει Windows που έφερναν στο προσκήνιο τις οθόνες αφής, νέο περιβάλλον χρήσης και διαφορετικές εφαρμογές. Χωρίς μάλιστα να στερεί τίποτε από τον «παραδοσιακό» τρόπο χρήσης του. Δεν υλοποίησε ωστόσο το όραμα και τις προθέσεις της για ένα λειτουργικό «πολλαπλών χαρακτήρων» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, επειδή οι πρώτες εντυπώσεις «μετρούν», εισέπραξε αρνητικότατη κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό.

1_Windows-8-Metro-logo

Η Microsoft ωστόσο αποδέχθηκε την αρνητική κριτική και ανταποκρίθηκε με την αναβάθμιση των Windows, στα Windows 8.1. Ωστόσο, η ενημερωμένη έκδοση των Windows 8.1 είναι άλλωστε, τίποτα περισσότερο από ένα Service Pack για τα Windows 8. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δήλωση της Microsoft, ότι ο χρόνος υποστήριξης για τα Windows 8.1, διαρκεί όσο και για τα Windows 8.

 

Τα νέα Windows 10

msoft_windows_10_devices-100465060-primary.idgeWindows 10 θα ονομάζεται  το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, η οποία προτίμησε να… αποφύγει τον αριθμό 9 καθώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα μετά την υπάρχουσα έκδοση, τα Windows 8.  Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ωστόσο η «έξοδος» αναμένεται στα μέσα του 2015.
Σύμφωνα με την πρώτη παρουσίαση του νέου συστήματος που έγινε πρόσφατα, τα Windows 10 θα λειτουργούν σε μεγάλο φάσμα συσκευών, όπως έξυπνα κινητά, ταμπλέτες, φορητούς και σταθερούς υπολογιστές και κονσόλες Xbox.
windows 10Η Microsoft δέχτηκε δριμύτατη κριτική από τους χρήστες των Windows 8, καθώς ουσιαστικά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα ήταν λειτουργικά βολικό για ταμπλέτες και υπολογιστές νέες γενιάς με οθόνες αφής. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδείχτηκε αποτυχημένο, καθώς η αγορά της ταμπλέτας ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ανταγωνιστές της Microsoft, ενώ την ίδια στιγμή ελάχιστοι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν οθόνες αφής, όντας μάλιστα πολύ ακριβοί για το μέσο χρήστη.
Τα νέα Windows θα έχουν στοιχεία που θα θυμίζουν τα Windows 7, όπως ένα νέο Μενού Έναρξης, αλλά θα διατηρήσουν και στοιχεία των «8». Απόδειξη των αδυναμιών των Windows 8 είναι ότι πολλοί χρήστες των προϊόντων της Microsoft έχουν μείνει πιστοί στα παλαιότερα Windows 7 ή ακόμα και στα Windows XP, παρά το γεγονός ότι τα XP δεν εξυπηρετούνται πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας.

 

Πηγές:

http://tech.in.gr

http://www.athinorama.gr

http://www.skai.gr

http://el.wikipedia.org

Εθισμός στην κινητή τηλεφωνία!

Του Θωμά Παπατάσου, μαθητή του Γ2

κινητά 6Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, όχι μόνο για να τηλεφωνούν σε φίλους και να ανταλλάσσουν «βροχή» γραπτά μηνύματα, αλλά και – όλο και περισσότερο- για να παίζουν παιχνίδια, να παίρνουν φωτογραφίες, να ανταλλάσσουν βίντεο ή να συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών: «Μέσα από την υπερβολική χρήση του κινητού, οι ανήλικοι εθίζονται σε μια «τεχνητή» επαφή με τους συνομηλίκους τους, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αίσθηση μοναξιάς και ίσως τελικά να συμβάλει στα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παιδικής κατάθλιψης».

«Η εύκολη απόκτηση κινητού τηλεφώνου από τους ανήλικους οφείλεται, εκτός από την οικονομική δυνατότητα, και στην άγνοια ή στην απροθυμία των γονιών να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, θέτοντας τα κατάλληλα όρια στη συμπεριφορά και στις απαιτήσεις του παιδιού».

Οπουδήποτε και αν βρι­σκόμαστε, στο αυτοκίνη­το, στο τρένο, στο σούπερ μάρκετ ή στο δρόμο -ακόμα και στο σχολείο- η κινητή τηλεφωνία μας φέρνει απί­στευτα «κοντά» όσο μακριά και αν είναι τα πρόσωπα που μας ενδιαφέ­ρουν. Ενδεικτικά, οι χρήστες κινη­τής τηλεφωνίας είναι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο διεθνώς, με αυξητικές τάσεις. Όσον αφορά τη χώρα μας, κάθε μέρα δαπανώνται 1,25 εκατομμύρια ευρώ για την αγο­ρά καινούργιου κινητού, ενώ την περασμένη χρονιά πουλήθηκαν στην Ελλάδα 2,8 εκατομμύρια νέες συ­σκευές.

κινητά 7Αναμφισβήτητα, το κινητό τηλέφωνο έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εφήβους, πέραν του γονικού ελέγχου που καθίσταται όλο και πιο δύσκολος. Μπορεί, από την μια πλευρά, το κινητό να αποτελεί ένα είδος σιγουριάς για τους γονείς ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, από την άλλη πλευρά όμως, οι γονείς που παλιότερα είχαν τη δυνατότητα να κρυφακούσουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ή να ρίξουν ματιές στην οθόνη του υπολογιστή ή ενός video game, δυσκολεύονται πλέον να ελέγξουν τις κινήσεις των παιδιών τους από μια λεπτή ηλεκτρονική συσκευή με τόσο μικρή οθόνη, πόσο περισσότερο να διαβάσουν μηνύματα που προστατεύονται πολλές φορές με κωδικούς ασφαλείας! Ακριβώς αυτή την ιδιωτικότητα αγαπούν άλλωστε οι έφηβοι.

κινητά 3Ανησυχία προκαλεί όμως και η κακή χρήση του μέσου αυτού από μερίδα εφήβων. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές διακινούν προκλητικές φωτογραφίες, δικές τους ή συμμαθητών/συμμαθητριών τους. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται «sexting», δεν είναι και τόσο σπάνιο, καθώς ήδη μεγάλη μερίδα εφήβων έχει δεχθεί μήνυμα με προκλητική φωτογραφία κάποιου γνωστού τους. Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης μέσω κινητού τηλεφώνου από εφήβους προς εφήβους, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα θύματα. Δυστυχώς, και στην Ελλάδα οι περιπτώσεις εκβιασμού εφήβων με αντάλλαγμα τη μη δημοσίευση προσωπικών τους φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων ή μέσω Διαδικτύου αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.

Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του εθισμένου ατόμου

κινητά 1

Το επηρεασμένο άτομο:

  • Με ψυχαναγκαστικό τρόπο ελέγχει τα μηνύματά του. Δηλαδή, παρόλο που πριν λίγο είδε στο κινητό και διάβασε τα μηνύματά του, σε λίγα λεπτά κοιτάζει ξανά και ξανά…
  • Δεν δείχνει να στενοχωριέται καθόλου αν ασχολείται με το κινητό του σε συναντήσεις  ή σε γεύματα, που κάποιοι άλλοι  βάζουν στο αθόρυβο ή κλείνουν το κινητό τους, διότι θεωρούν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς  το απαιτούν, ή το είδος ή το επίπεδο της συνάντησης δεν το επιτρέπουν.  κινητά 5
  • Δεν χάνει στιγμή, στο γήπεδο, στο γραφείο, σε ένα μικρό διάλειμμα, στα κόκκινα φώτα της τροχαίας, στο θέατρο/κινηματογράφο, ακόμη και στις πιο ιδιαίτερες στιγμές του στο κρεβάτι ή στο αποχωρητήριο να διαβάσει ή να στείλει μήνυμα, ή να καταθέσει την άποψή του σε κάποια συζήτηση που γίνεται σε κάποιο μπλόγκ…

 

 

Ποιοι  επηρεάζονται περισσότερο;

456970_family2

Το φαινόμενο είναι νέο, αλλά  δεν χρειάζεται και ειδική έρευνα να μας πείσει πως αυτό αφορά αποκλειστικά  νέους και νέες μέχρι τα 40 τους  χρόνια, όπου το κινητό είναι και μέρος του εξωτερικού παρουσιαστικού τους…

 

Πως επηρεάζεται η ζωή των ατόμων

 κινητά8

Η συνήθεια  κάποιου να ελέγχει συνέχεια τι κάνουν οι άλλοι και να αγωνίζεται  να μην του διαφύγει κάτι,  εκτός του ψυχαναγκαστικού της χαρακτήρα, αρχίζει σταδιακά να γίνεται εθισμός, εξάρτηση,  με τα σημεία της στέρησης όταν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί- ανησυχία, άγχος, έλλειψη ικανοποίησης.

Επίσης  και από μόνη της η συνήθεια αυτή εκτός του ότι στερεί αρκετό χρόνο υπάρχει πιθανότητα να του προκαλεί αίσθημα ντροπής, θλίψης, έντασης, άγχους και κατάθλιψης.

Με τον τρόπο αυτό με την επένδυση αρκετού πολύτιμου χρόνου στην δικτυακή επικοινωνία είναι δυνατόν να επηρεαστούν  οι προσωπικές, επαγγελματικές ή κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.

Στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν άτομα που κάνουν πράγματα, ή επισκέπτονται χώρους με μοναδικό στόχο την ανάρτηση φωτογραφίας, αν είναι δυνατόν δευτερόλεπτα μετά το συμβάν…

Η ανταπόκριση από τους φίλους είναι άμεση. Οπωσδήποτε το θετικό της επαφής και επικοινωνίας (δικτυακά ή εξωδικτυακά) με τους φίλους και της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης από την αναγνώριση των επιτυχιών μας είναι επιθυμητό, αλλά αυτό όταν γίνει αυτοσκοπός αλλάζει ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο… Δηλαδή,  για πολλούς δεν έχει σημασία αν νοιώθουν καλά με αυτά που κάνουν, αλλά αν τα καταφέρνουν να φαίνονται μέσα από μια φωτογραφία/βίντεο  ή με ένα σχόλιο και να δείχνουν πως νοιώθουν καλά.κινητά 8

Η υπερ-απασχόληση με την  υπερ-παρουσίαση της εικονικής πραγματικότητας στερεί από την χαρά του βιώματος της πραγματικότητας και αποπροσανατολίζει το άτομο από τους κύριους στόχους της ζωής, δεν επενδύει σε ωραίες στιγμές με ανθρώπους που είναι δίπλα του και δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η δε συνεχής παρακολούθηση της ζωής κάποιων άλλων και η σύγκριση με την δική μας, και η πιθανή μας αδυναμία να ανταποκριθούμε σε κάτι με τον ίδιο τρόπο με τους φίλους μας,    μπορεί να προκαλέσει συγκρουόμενα αισθήματα στο σπίτι μας, να μας φέρει ανησυχία, αχρείαστες συζητήσεις και συγκρούσεις…

 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

 κινητά 10Η αυτογνωσία είναι βασική αρχή σε  όλα τα είδη εξάρτησης και είναι το πάν για να λυθεί το πρόβλημα. Δηλαδή αν κάποιος δεν κατανοήσει πως η συμπεριφορά του με το κινητό και τον υπολογιστή εμπίπτει σε αυτό, τότε για ποιο πρόβλημα θα εργαστεί για να αλλάξει;

Αν, όμως το κατανοήσει και το αποδεχτεί τότε μπορεί και από μόνος του να αρχίσει την προσπάθεια για απελευθέρωση από την συνήθεια αυτή.

Πηγές:    parents.org.gr

                    alopsis.gr

                    zougla.gr

                    veresies.com

 

Εθισμός στο διαδίκτυο!

Από τους Γιάννη Τζιβάνη (Α2) και Γιοβάνα Ντόνεβα (Β)

diadiktyo_ethismos_743362338Ο εθισμός στο Διαδίκτυο,  μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995) και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα, η οποία    αναφέρεται στην «καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της». Ο εθισμός στο Διαδίκτυο αν και δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως κλινική οντότητα παρά μόνο σε Κίνα, Ν. Κορέα και Ταιβάν, αποτελεί μια κατάσταση, που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου. Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας όλο και συχνότερα καλούνται, να προσεγγίσουν θεραπευτικά άτομα με προβληματική χρήση του Διαδικτύου.

Αίτια του εθισμού

διαδικτυο

Συνηθέστεροι όροι  πέρα από τον εθισμό στο Διαδίκτυο  είναι επίσης οι: «Παθολογική χρήση του διαδικτύου», «Προβληματική χρήση του διαδικτύου», «Υπερβολική χρήση του διαδικτύου»  και «Καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου» . Το Διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες. Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.

 

Ποια  συμπτώματα παρουσιάζουν τα παιδιά;

ethismos_internet

Ένα άτομο ή παιδί το οποίο είναι εθισμένο στο διαδίκτυο τις περισσότερες φορές εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Εξιδανίκευση του μέσου. Ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το Διαδίκτυο το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητάς του.
• Τροποποίηση της διάθεσης. Σε όσους εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.
• Ανοχή. Το άτομο χρειάζεται σταδιακά όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση.
• Σύγκρουση. Ενώ το παιδί αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή.

Αρκετοί δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν όταν διαπιστώνουν ότι, αντί να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους το διαδίκτυο για τις εργασίες του σχολείου ή για έρευνες, αυτά στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους, παίζουν παιχνίδια ή μιλούν σε αγνώστους στα δωμάτια συζητήσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι εύκολο να κρύψεις τι κάνεις στο διαδίκτυο και επειδή η εξάρτηση από το διαδίκτυο ακόμη δεν έχει ευρέως αναγνωριστεί. Τα παιδιά και οι νέοι εύκολα μπορεί να εγκλωβιστούν σε δικτυακές δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια με πολλούς παίκτες, τα δωμάτια συζητήσεων κτλ.

 

7 ερωτήσεις για  να καταλάβεις αν είσαι  εθισμένος στο διαδίκτυο

not_addicted 

  • Αισθάνεσαι να σε απασχολεί συνεχώς η χρήση του Η/Υ ή του Διαδικτύου (π.χ σκέφτεσαι τι έκανες τη προηγούμενη φορά ή ανυπομονείς για την επόμενη);
  • Μένεις περισσότερο χρόνο στον Η/Υ ή στο Διαδίκτυο από ότι σχεδίαζες;
  • Χρησιμοποιείς τον Η/Υ ή το Διαδίκτυο σαν μέσο διαφυγής από τα προβλήματα σου ή σαν τρόπο ανακούφισης από άγχος ή θλίψη;
  • Νιώθεις άσχημα αν προσπαθήσεις να περιορίσεις τη χρήση Η/Υ ή Διαδικτύου ή αν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;
  • Χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις περισσότερη ώρα τον Η/Υ ή το διαδίκτυο ώστε να σου φέρουν ανακούφιση;
  • Η χρήση Η/Υ ή Διαδικτύου έχει αρνητικές συνέπειες για τις σπουδές σου;
  • Οι φίλοι σου παραπονούνται ότι δεν σε βλέπουν πλέον; Είναι οι περισσότεροι σου φίλοι αποκλειστικά διαδικτυακοί;

Αν απάντησες καταφατικά σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε ο εθισμός στο διαδίκτυο σου… έχει χτυπήσει την πόρτα!

 

Προειδοποιητικά σημάδια – συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

εθισμος

 
• Το παιδί ασχολείται συνεχώς με το διαδίκτυο ή με δραστηριότητες σχετικές με αυτό, παραμελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
• Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που
αναλώνει σε αυτόν.

• Προτιμά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, με αποτέλεσμα να απομονώνεται.
• Πέφτει η απόδοσή του στο σχολείο.
• Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόμα και την ώρα του φαγητού ή την ώρα που διαβάζει.
• Αντιδρά πολύ νευρικά θυμωμένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
• Ξενυχτά συχνά για να μένει συνδεδεμένος / συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
• Λέει συχνά «καλά, θα παίξω μόνο ένα λεπτό ακόμη».
• Δείχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυμού ή βίας ή καταθλιπτική συμπεριφορά όταν δεν παίζει στο διαδίκτυο.

Επιπτώσεις που μπορεί να έχει το διαδίκτυο στο παιδί

INTERNET_ADDICTION_b2Όλα αυτά έχουν, όπως είναι επόμενο, σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Μειώνεται ο χρόνος που περνάει ο έφηβος με την οικογένειά του, περιορίζονται τα χόμπι και οι κοινωνικές συναναστροφές του, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, μυοσκελετικών προβλημάτων και οφθαλμικών παθήσεων λόγω των πολλών ωρών -ακινησίας- μπροστά στην οθόνη. Παράλληλα, οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο νεαροί παραμελούν τη σωματική τους υγιεινή, ενώ κάνουν πολλές απουσίες στο σχολείο με αποτέλεσμα ακόμη και να χάνουν την σχολική χρονιά.

Ρόλος γονέων

εθισμός διαδικτυοΟ ρόλος των γονέων είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών τους από το Διαδίκτυο. Όσο αναφορά την πρόληψη το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι το μέσο. Προς το παρόν, οι γονείς δε γνωρίζουν το μέσο και επιπλέον δε φαίνονται διατεθειμένοι να έλθουν σε επαφή με το Διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο Ίντερνετ. Ταυτόχρονα, οι γονείς θα πρέπει κάποιες φορές να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μαζί με το παιδί, ώστε να του δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ενώ η εγκατάσταση κάποιων φίλτρων στον υπολογιστή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ακατάλληλων για το παιδί ιστοσελίδων. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν δηλαδή όρια. Για να υπάρξουν ωστόσο όρια θα πρέπει οι γονείς να μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο, αφού είναι δύσκολο για ενοχικούς γονείς να θέσουν όρια. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο υπολογιστής είναι καλό να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να ελέγχεται διακριτικά η δραστηριότητα του παιδιού στο Διαδίκτυο. Ενώ, τέλος, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν για τις διαδικτυακές διαδρομές του παιδιού τους, ώστε να έχουν πάντοτε ενημέρωση για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τα άτομα με τα οποία συνομιλεί και τις πληροφορίες που ανταλλάσσει με άλλα άτομα.

 Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες). Πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα κατέδειξαν τη σημασία της γονικής μέριμνας και φροντίδας στην ανάπτυξη του εθισμού στο Διαδίκτυο . Η βέλτιστη παροχή γονικής μέριμνας χαρακτηρίζεται από φροντίδα και υγιή προστατευτικότητα, ούτως ώστε το παιδί να κατευθύνεται και να καθοδηγείται με επάρκεια σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να παρεμποδίζονται οι προσπάθειές του για την ανάδειξη προσωπικής ταυτότητας και αυτονόμησης. Αντίθετα, η υπερπροστατευτικότητα των γονέων και τα χαμηλά επίπεδα φροντίδας συνδέονται με υψηλότερες βαθμολογίες εθισμού στο Διαδίκτυο. 

 

Πηγές: www.wikipedia.org

              www.paidiatros.com

              www.hasiad.gr

Η/Υ-Πληροφορική: Ιστορική αναδρομή

Της Ευρυάνθης Μαραντίδου, μαθήτριας της Γ” τάξης


Facebook: Προσοχή στα…ψιλά γράμματα!

 

Από τις Μαρία Μητρέντση και Ευαγγελία Ορμάνη, μαθήτριες του Β1

To Facebook είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης, που η λειτουργία του ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου 2005. Οι χρήστες του μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων. Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ, ενώ αργότερα επεκτάθηκε ραγδαία. Σήμερα έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Έχει υποστεί κριτική σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Το Facebook είναι ένας εύκολος τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς, παρά τους κινδύνους παραβίασης των προσωπικών δεδομένων που εμπεριέχει.

Σε σχετική έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελετήθηκε επί δύο εβδομάδες η διακύμανση της συμπεριφοράς 82 χρηστών του Facebook. Πιο συγκεκριμένα διερευνήθηκε ο τρόπος συσχέτισης της χρήσης του κοινωνικού δικτύου με τα αισθήματα ψυχικής ικανοποίησης κάθε χρήστη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το Facebook τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή έπεφτε.

Στα αρνητικά του Facebook συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι προσωπικές σκέψεις ενός χρήστη της ιστοσελίδας ενδέχεται να καταλήξουν, εν αγνοία του, βιβλίο χωρίς ο «συγγραφέας» του να γνωρίζει τίποτα ή να έχει δικαιώματα στις πωλήσεις. Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν πρώτα τους όρους εγγραφής και να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο.

Top