Facebook: Ευλογία ή…κατάρα;

Του Παναγιώτη Βαρελά, μαθητή του Α1

facebook1-1

Tο  Facebook έχει συμβάλλει θετικά στην ζωή του ανθρώπου! Τα τελευταία χρόνια, έχουν   δημιουργηθεί ομάδες χρηστών μέσω του διαδικτύου με συγκεκριμένους στόχους! Κοινός στόχος όλων όμως είναι η γνωριμία και η επαφή ατόμων με κοινά   ενδιαφέροντα, απόψεις καθώς και ιδέες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται σε  επαφή με άλλους χρήστες, μαθαίνουν για την ζωή τους, γίνονται φίλοι (στο διαδίκτυο) όμως μπορούν να αναπτυχθούν και φιλίες στην πραγματικότητα (εκτός  διαδικτύου), εφόσον βρίσκουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Βρίσκουν παλιούς φίλους, γνωστούς από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια. Επιπλέον, το Facebook μπορεί να λειτουργήσει θετικά ακόμα και στην κινητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των  πολιτών, οι οποίοι αρχικά έχουν ενταχθεί σε δικτυακές ομάδες για να  υποστηρίξουν τα μέλη-οργανωτές στον κάθε στόχο τους.  Οι χρήστες επίσης έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη εντός η εκτός της  περιοχής τους και μπορούν να παρευρεθούν!
facebookΤο Facebook έχει προσφέρει βοήθεια ακόμα και στις αρχές. Μέσω  αυτού έχουν εξιχνιαστεί διάφορες υποθέσεις, βρέθηκαν άνθρωποι που κρύβονταν από  τις αρχές καθώς τα στοιχεία κάθε χρήστη είναι εμφανή και προσβάσιμα σε αυτές.  Αυτό στοχεύει στην ομαλή λειτουργία του διαδικτύου και την αποφυγή δικτυακής  βίας (εκβιασμός, εξαπάτηση κλπ.). Κάποια σώματα ασφαλείας έχουν δικαιώματα  παρακολούθησης ακόμα και στην προσωπική συνομιλία χρηστών μεταξύ τους για τυχόν  παρανομίες από διάφορους επιτήδειους.

 Ένας επιπλέον λόγος που το Facebook έχει φανεί χρήσιμο είναι πως  γίνονται χρήστες ακόμα και πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να δημοσιεύσουν ιδέες  και απόψεις και να τα «πασάρουν» στον κόσμο. Χρήστες είναι επίσης καλλιτεχνικά  πρόσωπα, τα οποία αναζητούν περισσότερους θαυμαστές όπως και μέσα να αναδείξουν  τον τρόπο ζωής τους.

facebook-evolution-640Ένα παραπάνω πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως βοηθά τους  ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Μπορούν έτσι να αποβάλλουν το  φόβο, τη ντροπή, το άγχος και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη  γνωριμία  τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως διότι είναι απρόσωπο και η κατάσταση είναι πιο «χαλαρή» αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους,  ανοίγονται ευκολότερα και αναδεικνύουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, δεν  είναι τυχαίο που οι περισσότεροι χρήστες είναι έφηβοι και νέοι. Το γεγονός αυτό στηρίζεται στο ότι βρίσκονται στην φάση αυτή της ζωής τους που αναζητούν  οποιονδήποτε εύκολο κατά προτίμηση τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης άλλων  ανθρώπων. Δημιουργούν τις πρώτες τους φιλίες, τα πρώτα τους φλέρτ, καθώς επίσης είναι και ένας τρόπος ψυχαγωγίας.

facebook-rediseñoΤέλος, το Facebook αποτελεί μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας καθώς οι χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους, μαθαίνουν για τις διάφορες κοινωνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί.  Διαθέτει παιχνίδια που μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο  τους άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως δωρεάν. Έχουν τους δικτυακούς τους φίλους, περνούν ώρες διασκεδάζοντας και έτσι γίνονται πιο εύθυμοι και πολλές φορές  ξεχνιούνται και από το άγχος της καθημερινότητας.

Μειονεκτήματα facebook

Το facebook, αν και αρκετά δυνατό, έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Το ιδιαίτερο που έχει, είναι το πόσο έξυπνα το χρησιμοποιούμε. Όσο λιγότερο έξυπνα το χειριζόμαστε, τόσο περισσότερα τα μειονεκτήματα.

κατάλογος1) Facebook και χάσιμο χρόνου: Όπως και κάθε κοινότητα θέλει να σε κρατήσει μέσα της όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, έτσι και το facebook. Έτσι, έμμεσα σου «ρουφάει» τον ελεύθερο χρόνο και όσο περισσότερους φίλους αποκτάς, τόσο χειρότερα τα πράγματα. Συμπέρασμα: χάνουμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε μία ψευδαίσθηση, χάνοντας την ουσία: να ζήσουμε αληθινά. Να βγούμε έξω ξεκούραστοι, να κάνουμε χαβαλέ, να φλερτάρουμε, να βελτιωθούμε, να περάσουμε καλά, να κερδίσουμε αληθινούς φίλους.

addiction2) Facebook και εξάρτηση: Πολλοί λένε «σιγά μωρέ, για πλάκα το έχω 5-10 λεπτά την ημέρα ασχολούμαι». Είναι όμως όντως έτσι; Σε κάποιες φάσεις ναι. Αν όμως το χρησιμοποιήσουν «πιο σωστά» και μάθουν διάφορα πραγματάκια ακόμα, τότε το σκηνικό αλλάζει, χωρίς να το καταλάβουν. Κάνεις τόσο κόπο να χτίσεις ένα καλό προφίλ, να βρεις τόσους φίλους και να ξεκινήσεις πάρε-δώσε με αυτούς.  Πολλοί το κάνουν κομμάτι της ζωής τους και ζούνε με αυτό. Επίσης φτάνουν σε  σημείο, να προσπαθούν να κάνουν πράγματα στη ζωή μόνο και μόνο για να  απαθανατίσουν μια τέτοια στιγμή σε μια φωτογραφία, με μόνο σκοπό να την  ανεβάσουν στο facebook (υπερβολικό παράδειγμα αλλά με μεγάλη δόση αλήθειας…). Η εξάρτηση φτάνει σε βαθμό να θέλουν να δείξουν στους άλλους ότι «περνάνε καλά», χωρίς να τους νοιάζει αν όντως πέρασαν καλά. Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να παραδεχτεί τέτοιο πράγμα. Λίγο πολύ όμως, όλοι το έχουμε μέσα μας…

facebook-addiction1

Σε γενικές γραμμές: Το facebook έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, γιατί πέτυχε διάνα αυτά που ο κόσμος θα ήθελε:

  •  την αυταπάτη ότι έχει ένα σωρό καλούς φίλους (όσο καλύτερη η αυταπάτη, τόσο πιο θετική η ψυχολογία μας)
  •  να μπορεί να δείχνεται ότι είναι ο σούπερ cool τύπος
  •  παρόλη την «αποτυχημένη» εξωτερική του εμφάνιση, να παρουσιάζεται σαν μοντέλο
  •  να μπορεί να «σκαλίσει» προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων
  •  να πάρει «τροφή» για κουτσομπολιό

facebook-eye_2459156bΕν κατακλείδι, το facebook δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε. Το δυσάρεστο είναι ότι μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την  πραγματική ζωή και μας απομονώνει, χειρότερα και πιο ύπουλα από την τηλεόραση. Αυτό μεγαλώνει αλυσιδωτά κοινωνικά προβλήματα και στην ουσία υποβαθμίζει  την ποιότητα της ζωής μας. Απομονώνει τους ανθρώπους, «σπάει» τις κοινωνικές ομάδες και καταλύει την ανάγκη συμβίωσης του ατόμου με άλλα άτομα. Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά σε όλους. Ίσως σε μια μικρή μερίδα. Όμως αυτή η μικρή μερίδα  επηρεάζει και τη ζωή των υπολοίπων, που δεν έχουν μπει ΑΚΟΜΑ στο τρυπάκι…

Σχολιάστε

Top