Ζώα υπό εξαφάνιση

της Άννας Κόλτση, μαθήτριας του Β1

αρκουδα

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ζώων και φυτών στον πλανήτη μας κυμαίνεται από 2 έως 8 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής έχουν ταξινομηθεί περίπου 1.500.000 είδη. Δυστυχώς, όμως, χιλιάδες από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Κάποια μπορεί να εξαφανιστούν πριν καν τα ανακαλύψουμε. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται περίπου 30.000 είδη. Απειλούμενο ονομάζεται κάθε είδος ζωντανού οργανισμού το οποίο απειλείται με εξαφάνιση στο μέλλον. Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τα είδη στην εξαφάνιση. O πρώτος είναι το ανεξέλεγκτο κυνήγι. O δεύτερος είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν. O τρίτος είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Η διεθνής οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προστασία των απειλούμενων ειδών είναι η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης, που ιδρύθηκε το 1948 στο Γκλαντ της Ελβετίας. Αυτή τη στιγμή περίπου 50.000 άνθρωποι παγκοσμίως ασχολούνται με την ταξινόμηση των ειδών, με σκοπό μέχρι το 2040 να έχει καταγραφεί το σύνολο των ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου. Η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης χωρίζει τα απειλούμενα είδη σε τρεις κατηγορίες. Στα είδη που βρίσκονται σε κρίσιμη απειλή, στα είδη που είναι απλώς απειλούμενα  και τα είδη που είναι εκτεθειμένα.

μοναχουςΣτην Ελλάδα για την προστασία των απειλούμενων ειδών δραστηριοποιείται η οργάνωση WWF Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες για την προστασία, των απειλούμενων ειδών με δραστηριοποίηση πολλών φορέων. Μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην προστασία κάποιων ιδιαίτερα σπάνιων ειδών ζώων, ορισμένα εκ των οποίων συναντώνται μόνο στην Ελλάδα και κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Μεγαλύτερη απειλή δέχεται η Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Η συγκεκριμένη φώκια είναι το σπανιότερο είδος φώκιας και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες. Ένα ακόμα θαλάσσιο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση είναι οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα. Οι χελώνες αυτές αναπαράγονται κυρίως στις παραλίες του νότιου Ιονίου, στην περιοχή της Ζακύνθου. Για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας δραστηριοποιείται ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων». Δύο ακόμα είδη που διαβιώνουν στην Ελλάδα και απειλούνται με εξαφάνιση είναι ο Αιγαιόγλαρος και η Οχιά της Μήλου. Τον κίνδυνο εξαφάνισης από την ελληνική φύση αντιμετωπίζουν επίσης η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, και το αγριόγιδο.  Για την προστασία των ειδών αυτών δραστηριοποιείται η οργάνωση Αρκτούρος που εδρεύει στο Νυμφαίο Φλώρινας.

αιγαιογλαρος Επιστήμονες και χιλιάδες απλοί πολίτες έχουν καταφέρει να πείσουν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινωνίες να αρχίσουν να αποδέχονται την ανάγκη της διατήρησης των ειδών πάνω στη γη. Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι: η Παγκόσμια Ένωση για την Προστασίας της Φύσης (IUCN), η WWF (World Wildlife Fund), η Greenpeece. Ελληνικές οργανώσεις: ο Aρκτούρος, η Eταιρία Προστασίας της Φύσης, η Eλληνική Zωολογική Eταιρία, η Eλληνική Oρνιθολογική Eταιρία, η Eταιρία Mελέτης και Προστασίας της Mεσογειακής Φώκιας, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Xελώνας.

αγριογιδο βιδρα λυκος 32: Probably the same species as N° 31 but older

 

Σχολιάστε

Top