Facebook: Προσοχή στα…ψιλά γράμματα!

 

Από τις Μαρία Μητρέντση και Ευαγγελία Ορμάνη, μαθήτριες του Β1

To Facebook είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης, που η λειτουργία του ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου 2005. Οι χρήστες του μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων. Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ, ενώ αργότερα επεκτάθηκε ραγδαία. Σήμερα έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Έχει υποστεί κριτική σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Το Facebook είναι ένας εύκολος τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς, παρά τους κινδύνους παραβίασης των προσωπικών δεδομένων που εμπεριέχει.

Σε σχετική έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μελετήθηκε επί δύο εβδομάδες η διακύμανση της συμπεριφοράς 82 χρηστών του Facebook. Πιο συγκεκριμένα διερευνήθηκε ο τρόπος συσχέτισης της χρήσης του κοινωνικού δικτύου με τα αισθήματα ψυχικής ικανοποίησης κάθε χρήστη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το Facebook τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή έπεφτε.

Στα αρνητικά του Facebook συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι προσωπικές σκέψεις ενός χρήστη της ιστοσελίδας ενδέχεται να καταλήξουν, εν αγνοία του, βιβλίο χωρίς ο «συγγραφέας» του να γνωρίζει τίποτα ή να έχει δικαιώματα στις πωλήσεις. Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν πρώτα τους όρους εγγραφής και να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο.

Σχολιάστε

Top