Τα Πρώτα Μας Podcast…

της Μάγιας Κάσση Α1

Στο πλαίσιο των πρώτων βημάτων της δημοσιογραφικής μας καριέρας, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το ισχυρότερο όπλο της δημοσιογραφίας του τεχνολογικού μέλλοντος: το podcast! Ή, για να το αποδώσουμε στη γλώσσα μας, τη διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση. Πρόκειται για μία ηχογραφημένη συζήτηση, διαθέσιμη διαδικτυακά που μπορεί να έχει τη μορφή και το ύφος συνέντευξης, είτε ενημερωτικού δελτίου, μονολόγου ή διαλόγου. Η εξαιρετικά μεγάλη απήχηση που έχουν οι διαδικτυακές αυτές εκπομπές τα τελευταία χρόνια, τις έχει καταστήσει ένα αναπόσπαστο μέσο ψυχαγωγίας των εφήβων και πολλές φορές ένα μέσο εκπαίδευσης.

Έτσι, λοιπόν, κι εμείς με μόνα μας εφόδια ένα μικρόφωνο, έναν υπολογιστή και το σχετικά απομονωμένο από ήχους εργαστήριο πληροφορικής ή τη σχολική Βιβλιοθήκη, ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε τα podcasts. Αρχικά, χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με το θέμα, με το οποίο ο καθένας ήθελε να ασχοληθεί. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο podcast, ως γνωστόν, είναι ο αυθορμητισμός. Γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε γραπτό κείμενο, ούτε και πολύπλοκες σημειώσεις, αλλά στοχεύσαμε στον αβίαστο λόγο. 

Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή. Συνδέσαμε το μικρόφωνο σε έναν από τους υπολογιστές του σχολείου όπου και ηχογραφήσαμε κομμάτι κομμάτι τις συζητήσεις μας. Στη συνέχεια τις επεξεργαστήκαμε, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, τις  αναρτήσαμε στην εφαρμογή “Spotify”, στην οποία μπορεί να τις ακούσει οποιοσδήποτε επιθυμεί αναζητώντας την ονομασία “Τα Πρώτα Μας Podcast! – Πρότυπο Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά”.
Ελπίζουμε να τα ακούσετε και να τα απολαύσετε όσο κι εμείς!

 Podcast 1ο  «Φαμ Φατάλ» 

Βολικάκη Μάγδα Β1, Καζαντζίδου Ιωάννα Β1, Κάσση Μάγια Α1

1715795057859

Ως πρώτο μας θέμα επιλέξαμε να μιλήσουμε σχετικά με τον φεμινισμό και τις προκαταλήψεις κατά των γυναικών.

Τι είναι φεμινισμός; 

Με τι στερεότυπα έρχονται αντιμέτωπες οι σημερινές γυναίκες;

Υπάρχουν διακρίσεις στον εργασιακό τομέα;

Τι γνώμη έχουμε για τις ατελείωτες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας από γυναίκες και την αντιμετώπισή τους από την κοινωνία;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στην πρώτη μας διαδικτυακή ραδιοφωνική προσέγγιση, με βάση τις προσωπικές μας εμπειρίες και απόψεις.

Ακούστε τις εδώ!

 

Podcast 2ο  «Στα Άδυτα Του Διαστήματος»

Λαχανόπουλος Γιώργος Β3, Αντύπας Σπύρος Β3, Πατεράκης Κωστής Β2, Μπίλλιας Νίκος Β2, Κουμουνδούρος Σταμάτης Β2,  Πανταζής Νίκος Β2

Σε αυτό το podcast εξετάζουμε πώς τα τηλεσκόπια μάς έχουν ανοίξει τα μάτια σε νέα μέρη και φαινόμενα εκτός της γνωστής μας γωνίας του Σύμπαντος. Αναλύουμε τα χαρακτηριστικά τους. Ερευνούμε τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει χάρη στη χρήση τους, από τους πλέον απομακρυσμένους γαλαξίες μέχρι την εξέταση διαφόρων νεφελωμάτων.

Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Ανακαλύπτουμε και τις τρέχουσες συμπαντικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα του διαστήματος, από τους εξωγήινους πολιτισμούς μέχρι την αναζήτηση για τον τρόπο που αυτοί αναπτύσσονται. Πραγματοποιούμε ένα ταξίδι στις άγνωστες γωνιές του Κόσμου, με οδηγό την περιέργεια και την επιστήμη…

Ακολουθήστε μας εδώ!

Podcast 3ο  «Βία στα γήπεδα»

Τσεκίρογλου Κυριάκος Α4, Παπαδόπουλος Δημήτρης Α4

Βία στα γήπεδα! Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Ποιες είναι οι αιτίες, ποιες οι επιπτώσεις και ποιες οι λύσεις στο ζήτημα αυτό που απασχολεί συνολικά την κοινωνία μας; Αυτά και άλλα πολλά αναλύονται στην εκπομπή που θα σας παρουσιάσουμε!

Ακούστε μας εδώ!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης