Συνέντευξη με τον παππού μου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ:

Η ζωή αρχίζει στην Τρίτη ηλικία…

Ερμής: Καλημέρα. Σήμερα θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις για την τρίτη ηλικία.

Παππούς: Καλά, εγώ όμως είμαι τέταρτη αλλά δεν πειράζει, χαχα!

Ε: Καταρχήν, θέλω να μας πεις πόσο χρονών είσαι, για να ξέρουν αυτοί που θα διαβάσουν τη συνέντευξη.

Π: 70.

E: Θεωρείς ότι ανήκεις στην τρίτη ηλικία ή αισθάνεσαι ακόμα νέος;

Π: Νεότατος αισθάνομαι!

E: Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεις κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τρίτη ηλικία, σωστά;

Π: Όχι ακόμα.

E: Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γενικά αυτά τα άτομα;

Π: Είναι κυρίως κινητικές, δηλαδή πονάνε, έχουν αρθριτικά, θέματα υγείας λόγω ηλικίας, κατάλαβες τι εννοώ;

E: Ναι, κατάλαβα.

Π: Αλλά προσδιορίζω γενικά σε κινητικά τα προβλήματα, πονάνε τα ισχία τους, τα γόνατά τους. Είναι πολύ κοινό πρόβλημα αυτό.

E: Θα μπορούσε να είναι και θέμα προσαρμογής στη νέα εποχή, όπως για παράδειγμα με την τεχνολογία;

Π: Δηλαδή; Δεν το κατάλαβα.

E: Δηλαδή μεγαλώσατε σε μία εποχή όπου δεν υπήρχε τεχνολογία για παράδειγμα, και τώρα πρέπει να προσαρμοστείτε.

Π: Ναι, ειδικά στα μέσα (κοινωνικής δικτύωσης), ό,τι έχει σχέση με κομπιούτερ, με Facebook, κατάλαβες. Με αυτά υπάρχει μία δυσκολία, δεν λέω.

Ε: Γενικά ποιες διαφορές παρατηρείς στα άτομα της τρίτης ηλικίας σήμερα σε σχέση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες σου και τα άτομα της τρίτης ηλικίας όταν εσύ ήσουν νέος;

Π: Καλά, δεν υπάρχει σχέση Ερμή! Τώρα οι περισσότεροι μετά τα 65 είναι ενημερωμένοι, υπάρχει πληροφόρηση μεγάλη. Προφυλασσόμαστε για θέματα υγείας, ντυνόμαστε καλά,τρώμε καλύτερα, αθλούμαστε, άλλοι περπατάνε, κολυμπάνε, πάνε διακοπές πιο συχνά, διήμερα, τριήμερα… Ανάλογα όσο μπορεί ο καθένας, κάνουμε αυτά που μας αρέσουν, οι περισσότεροι τουλάχιστον.

E: Άρα θα έλεγες ότι λόγω της εξέλιξης της Ιατρικής και της τεχνολογίας για την ενημέρωση, μπορείτε να κάνετε… να ζήσετε περισσότερες εμπειρίες αργότερα στη ζωή σας και να ζήσετε για περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο;

Π: Βέβαια βέβαια, ειδικά με τα άλματα που έχει κάνει η ιατρική τα τελευταία 30 χρόνια, ζούμε περισσότερο και συντηρούμαστε. Έχουν βγει εξελιγμένα φάρμακα, γίνονται προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι μοιραίο μετά τα 60-65 να προκύπτουν. Δεν το αποφεύγει κανένας δηλαδή, είναι μοιραίες καταστάσεις αυτές οι οποίες θα έρθουν. Αλλά άμα είσαι οργανωμένος και είσαι και τακτικός και έχεις και υγιεινή διατροφή και δεν έχεις προβλήματα οικονομικά ή οικογενειακά, τότε μπορείς να ζήσεις και πιο άνετα και πιο ήρεμα.

E: Ναι σωστά. Θεωρείς ότι η κοινωνία φέρεται σωστά στην τρίτη ηλικία ή υπάρχουν ακόμα μερικές προκαταλήψεις ή άδικες συμπεριφορές;

Π: Κοίτα, ακόμα υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ξέρεις, μερικοί τους βλέπουν ακόμα ως βάρος. Είναι κοινωνικό θέμα αυτό και μεγάλο πρόβλημα. Γίνεται όταν οι άνθρωποι μεγαλώσουν και έχουν προβλήματα υγείας και τα παιδιά δεν μπορούν (να βοηθήσουν) επειδή έχουν τα δικά τους φοβερά προβλήματα, τα οικονομικά πιο πολύ, και τους βάζουν σε οίκους ευγηρίας, ξέρεις, σε γηροκομεία… τους εγκαταλείπουν. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν, τα βλέπουμε και στεναχωριόμαστε. Υπάρχουν τέτοια θέματα, γενικά. Πάντα έτσι ήταν. Πολλοί βλέπουν, εξάλλου, τους ηλικιωμένους σαν παροπλισμένους και ότι δεν έχουν δικαιώματα να απολαύσουν τη ζωή, πράγματα δηλαδή που αν τα κάνει κάποιος μιας γενιάς πίσω είναι εντάξει, αν τα κάνει κάποιος 60-65 χρόνων τα βλέπουν περίεργα. Κατάλαβες τι εννοώ, έτσι;

E: Ναι ναι.

Π: Η χαρά της ζωής δηλαδή που αισθάνεται ένας νέος, η χαρά της ζωής που είναι να κινείσαι, να έχεις συντροφιά, να τρως καλύτερα, να προσέχεις τον εαυτό σου. Πολλοί τα βλέπουν ακόμα περίεργα. Αρκετοί μάλλον λένε “τι τα θέλει αυτός τώρα, είναι γέρος”, δηλαδή για τις γυναίκες που καλλωπίζονται, που πάνε το κομμωτήριο τους, που θέλουν να αισθάνονται και να φαίνονται νέες, όπως και οι άντρες με τα γυμναστήρια και τέτοια. Αυτά τα θεωρούν λίγο περίεργα οι πιο νέοι, αλλά όλοι έχουμε δικαιώματα στη ζωή. Αρκεί να μην προσβάλουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους φίλους μας, γενικά τον περίγυρό μας. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Ε: Άρα αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε οι νεότεροι είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχετε και εσείς τα ίδια δικαιώματα με μας.

Π: Βέβαια, ναι. Ίσως και πιο ειδικά δικαιώματα, δηλαδή πιο μεγάλη ανάγκη για φροντίδα… εντάξει, όχι δικαίωμα, αλλά ίσως λόγω κάποιων ιατρικών θεμάτων των ηλικιωμένων, θα έπρεπε να αισθανθούν οι νέοι και να είναι πιο κοντά ας πούμε σ΄αυτούς. Αυτή είναι η άποψή μου.

E: Ωραία, τέλεια …

Π: Χωρίς, να συμπληρώσω κάτι Ερμή, χωρίς όμως εμείς αυτής της ηλικίας μετά από τα 65 να γινόμαστε βάρος στα παιδιά μας, στους συγγενείς μας και στους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας… να μας κοιτάξουν βέβαια, εντάξει αν κάποιος είναι σε απόλυτη ανάγκη και δεν μπορεί να κινηθεί και είναι το παιδί του κοντά, ε κάτι θα του προσφέρει, αλλά όχι βασανιστικά να το απαιτήσει. Αυτό πρέπει να το αισθανθεί και το παιδί. Αυτή είναι η άποψή μου.

E: Ωραία, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου που απάντησες στις ερωτήσεις μου.

Π: Να ΄σαι καλά, ό,τι θέλεις (είμαι) στη διάθεσή σου!

                                                                                                                        ΕΡΜΗΣ ΓΡΙΒΑΣ Α1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης