Υπάρχει κάτι άλλο εκτός από Βία στα γήπεδα;

Του Κυριάκου Τσεκίρογλου Α4

Στον συναρπαστικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανάμεσα στις εκρηκτικές στιγμές πάθους και συναισθήματος, υφίστανται και σκοτεινά σημεία που σκιάζουν την αθλητική μας κληρονομιά. Η βία στα γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως έχουμε δυστυχώς παρατηρήσει, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που απειλεί να αμαυρώσει το «φως» ενός αγώνα.

Ανάμεσα, όμως, στα μαύρα αυτά σύννεφα, εκεί όπου η απαιτούμενη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός διαλύονται συχνά, αναδύονται και λαμπρά παραδείγματα ανθρώπινης αρετής. Υπάρχουν στιγμές από το ελληνικό ποδόσφαιρο, που η φιλία και ο αμοιβαίος σεβασμός καθορίζουν το πλαίσιο του αγώνα και αποτελούν πρότυπα για την επιθυμητή συμπεριφορά.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε φιλικά συμβάντα που συνέβησαν την φετινή σεζόν τα οποία έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στιγμές που αντιπροσωπεύουν το καλύτερο που έχει να προσφέρει ο αθλητισμός μας. Παραδείγματα για όλους εμάς, στηριζόμενα στην ιδέα πως η αγάπη για το παιχνίδι και ο σεβασμός προς τον αντίπαλο μπορούν να ξεπεράσουν τα σύνορα του γηπέδου και να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον όπου η αθλητική ανταγωνιστικότητα συνυπάρχει με τον αμοιβαίο σεβασμό.

Θα ξεκινήσουμε με ένα περιστατικό από το ντέρμπι του Πανιωνίου με τον Εθνικό στη Γ” Εθνική. Ένα ματς που αν και είναι ντέρμπι ανόδου ξεχωρίζει ως ένα φωτεινό παράδειγμα του «κανονικού» ποδοσφαίρου.

Στις εξέδρες του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, 5.000 οπαδοί της ομάδας Πανιωνίου και 200 του Εθνικού συγκεντρώθηκαν, δημιουργώντας μια ειρηνική ατμόσφαιρα χωρίς κανένα περιστατικό επεισοδίων. Αξιοσημείωτη ήταν η ευγενική κίνηση των γηπεδούχων, οι οποίοι στη διάρκεια του ημιχρόνου ανανέωσαν το πνεύμα της φιλοξενίας. Γεμίζοντας κασόνια με δροσερές μπύρες και αλμυρά σνακ, πρόσφεραν αυτά τα δώρα στους φιλοξενούμενους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Η θετική ανταπόκριση που ακολούθησε αποτέλεσε ένα όμορφο παράδειγμα συνύπαρξης και αλληλεγγύης μεταξύ οπαδών που συνδέονται με διαφορετικές ομάδες. Αν και ο αγώνας ήταν ανταγωνιστικός με αποτέλεσμα 1-1, η πραγματική επιτυχία του βρίσκεται στην διατήρηση ενός πνεύματος αθλητικής καλοσύνης, αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός θησαυρός του ποδοσφαίρου κρύβεται στην ουσία της φιλίας και της αμοιβαίας σεβαστικής συμπεριφοράς.

Ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα άψογης συμπεριφοράς έλαβε μέρος στην φετινή σεζόν ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Νίκη Βόλου. Οι οπαδοί των δύο ομάδων της Γ’ Εθνικής συνυπήρξαν στο γήπεδο δίχως να συμβεί το παραμικρό περιστατικό βίας. Γι΄ αυτό το λόγο με ανάρτησή και των δύο ομάδων μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που διατηρούν έσπευσαν να συγχαρούν τους οπαδούς για τη συμπεριφορά τους. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Το ποδόσφαιρο όπως το φανταζόμαστε και θέλουμε να είναι. Συγχαρητήρια στους οπαδούς και φίλους των δυο ομάδων!»

Το τελευταίο συμβάν που θα αναφερθεί αφορά τον ευρωπαϊκό αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και στην Άντβερπ. Μετά από έναν αγώνα που μολονότι κυριαρχούσε η αγωνία και ο εκνευρισμός στο ποδοσφαιρικό χορτάρι, οι οπαδοί και των δύο ομάδων κράτησαν την ψυχραιμία τους δίχως να προκληθεί κανένα ατύχημα. Στο τέλος η αποχώρηση των οπαδών της βέλγικης ομάδας συνοδεύτηκε από θερμό χειροκρότημα από τους φιλάθλους της ΑΕΚ. Οι Βέλγοι που βρίσκονταν εκεί δεν μπορούσαν να μην ανταποδώσουν το χειροκρότημα στους κιτρινόμαυρους  ως ευχαρίστηση για την εκπληκτική φιλοξενία και την μαγευτική εμπειρία του ολοκαίνουριου γηπέδου της Αγιάς Σοφιάς.

 Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μπορεί να μας διασκεδάσει καθώς και να μας κάνει να αισθανθούμε μέλος μια μεγάλης οικογένειας. Όμως είναι αναγκαίο να κυριαρχεί ο σεβασμός και  ο πολιτισμός. Μόνο έτσι μπορεί το ποδόσφαιρο να λειτουργήσει σωστά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης