Ο ρόλος των νέων στην διαμόρφωση της μελλοντικής κοινωνίας
γράφει η Δόμνα Χαραλαμπίδου Γ5
Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου βλέπουμε ότι οι νέοι εκείνης της εποχής αντέδρασαν στην καταπίεση και στη στέρηση της ελευθερίας που επέβαλλε το αυταρχικό καθεστώς της δικτατορίας.
Σήμερα υπάρχουν λόγοι για κάτι ανάλογο;
Παρατηρούμε ότι με την πάροδο του χρόνου, τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία πληθαίνουν και η ανάγκη των νέων να αντιδράσουν για να βελτιώσουν το μέλλον τους γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, ένας λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να ξεσηκωθεί ένας νέος είναι η κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα αυτό γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό, καθώς το περιβάλλον και η υγεία των ανθρώπων πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο λόγω των κλιματικών συνθηκών που θα επικρατούν στον πλανήτη. Η ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα και γι’ αυτό οι νέοι θα πρέπει να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση, να υποστηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη θέμα για το οποίο ένας νέος θα έπρεπε να λάβει δράση είναι η υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ρατσισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις συνεχίζουν να είναι προβλήματα που χρειάζονται τη φωνή και την ενεργό συμμετοχή των νέων για την αντιμετώπισή τους. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν δικαιώματα και να ζούνε με αξιοπρέπεια. Οι σημερινοί νέοι χρειάζεται να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την τήρηση και προστασία αυτών των δικαιωμάτων.
Συνοψίζοντας, η αντίδραση των νέων για τα προβλήματα της σημερινής εποχής είναι σημαντική και απαραίτητη, γιατί μέσα από τον αγώνα τους θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία στο σύνολό της.