Μελομακάρονα: μια κλασική χριστουγεννιάτικη συνταγή
γράφει ο Πάρης Αντωνιάδης
Τα μελομακάρονα είναι μια από τις πιο κλασικές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες συνταγές στην Ελλάδα.
Ας δούμε μια συνταγή για γευστικά μελομακάρονα!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 ml ηλιέλαιο
- 125 ml ελαιόλαδο
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 γραμμάρια μέλι
- Ένα ξύλο κανέλας
- Τρία γαρίφαλα
Για τη διακόσμηση:
- Καρύδια ψιλοκομμένα
- Μέλι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
Βράσε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα για τέσσερα με πέντε λεπτά. Πρόσθεσε το μέλι, ανακάτεψε καλά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη. Πρόσθεσε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Σταδιακά, πρόσθεσε το αλεύρι και ζύμωσε απαλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Για το ψήσιμο:
Πλάσε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα. Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπιασμα:
Βούτηξε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για δέκα με δεκαπέντε δευτερόλεπτα και βγάλε τα σε πιατέλα.
Για τη διακόσμηση:
Ράντισε τα με μέλι και πασπάλισε τα με ψιλοκομμένα καρύδια.
Καλά Χριστούγεννα!