Εδώ Πολυτεχνείο…
γράφει η φιλόλογος Μάρθα Μερτσανίδου
17 Νοέμβρη 1973…
Ημέρα μνήμης για τους νεκρούς αγωνιστές της ελευθερία, είναι η 17η Νοέμβρη. Η μέρα αυτή μας θυμίζει ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Χρειάζονται συνεχείς αγώνας για τη διατήρησή της.
21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού με την καθοδήγηση του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και των συνταγματαρχών Γεώργιου Παπαδόπουλου και Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.
Η σκοτεινή επταετία κατάργησε τις ατομικές ελευθερίες. Επέβαλλε, μέσα σε μια νύχτα, ένα καθεστώς τυραννικό, καθεστώς φόβου και ανομίας. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Βασανισμοί, φυλακίσεις, διώξεις, δολοφονίες περίμεναν τους πολίτες που τους αντιστέκονταν. Ανέκοψε την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οδήγησε στο δράμα της Κύπρου, τη διχοτόμηση της.
Κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά της δικτατορίας ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ήταν μια μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίστασης απέναντι στη χούντα, που κλιμακώθηκε από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου. Κατεστάλη αιματηρά το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την είσοδο άρματος μάχης στο χώρο του πολυτεχνείου. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σήμανε όμως την αρχή του τέλους για τη χούντα.
Σήμερα, μετά από 51 χρόνια, λειτουργεί ως σύμβολο της νεανικής τόλμης, η οποία μπορεί να πει «όχι» μπροστά στον πιο επικίνδυνο εχθρό.
Οι αγώνες για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, υψηλές αξίες και ιδανικά δεν σταματούν ποτέ.