«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2024:
«Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί! Από τη μοναξιά του ατομικού στη δύναμη του συλλογικού».
Αυτό είναι το μότο του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για το θέατρο στην εκπαίδευση. Και πράγματι αυτό είναι το θέατρο στο σχολείο! Είναι το μέσο εκείνο που βγάζει τα παιδιά από τη μοναξιά του ατομικού και τα ενδυναμώνει μέσα από συλλογικές δράσεις. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προώθηση της συναισθηματικής νοημοσύνης και τη ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων στα παιδιά, δεξιότητες που είναι δύσκολο να παραχθούν σε ένα παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα.
Για να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία του θεάτρου στην εκπαίδευση από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιχνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κάθε χρόνο.
Στο σχολείο μας από τη σχολική χρονιά 2022-23 τις δράσεις αυτές αναλαμβάνει η θεατρική ομάδα που ξεπήδησε μέσα από το μικρό εργαστήρι δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης. Αρχικά η ομάδα ως στόχο δεν είχε μόνο το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αν και πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αρχικός μας στόχος ήταν να εμπλακούν τα παιδιά με τις τέχνες, με το βιβλίο, με τη μουσική, με το θεατρικό παιχνίδι και το ραδιόφωνο. Έτσι, φτιάξαμε δικά μας κείμενα ή δραματοποιήσαμε λογοτεχνικά κείμενα και τα ανεβάσαμε σε ραδιοφωνικό θέατρο, ασχοληθήκαμε με το θεατρικό παιχνίδι και τις τεχνικές του θεάτρου και κάπως έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να ανέβει μια ολοκληρωμένη παράσταση.
Η επιλογή του θεατρικού έργου ήταν μια δημιουργική διαδικασία. Ανάμεσα σε αρκετά προκρίθηκε το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ. Δύσκολο εγχείρημα! Πολλά παιδιά, με πολλές υποχρεώσεις και λίγο χρόνο! Κι όμως ακούραστα δουλέψαμε μετά το σχολείο για να βγουν όλες οι πρόβες. Κι άξιζε τον κόπο. Γιατί τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι συνεργάζονται, δημιουργούν και μαθαίνουν να αγαπούν το θέατρο, αλλά και την ίδια τη ζωή. Μέσα από φιλίες, αλλά και συγκρούσεις αντιλαμβάνονται την αξία της συνεργασίας, της πειθαρχίας, της ομαδικότητας, αλλά και της συνέπειας ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το έργο μας ανέβηκε στη σκηνή του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου «Μίκης Θεοδωράκης» τον Ιούνιο του 2024. Με πολλή δουλειά, ομαδική δουλειά, στήσαμε την παράσταση μας. Αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας δουλειάς δύο χρόνων και παρόλες τις όσες αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος αναλαμβάνει πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και πόσο μάλλον πολυπληθούς θεατρικής ομάδας, την φέραμε εις πέρας.
Το μαγικό μας ταξίδι φάνηκε να έφτασε στο τέλος του με το ανέβασμα της παράστασης. Ή μήπως όχι; Ευτυχώς , η αγάπη των μαθητών/τριών για το θέατρο- άλλο ένα κέρδος της ύπαρξης των παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση- δεν το άφησε να τελειώσει. Φέτος, λοιπόν, βάλαμε πλώρη για νέους προορισμούς. Σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ Ελευθερίου-Κορδελιού ξαναστήνουμε το θεατρικό μας εργαστήρι, ετοιμάζουμε τις «βαλίτσες μας» και ξεκινάμε για νέους προορισμούς με πυξίδα μας τον μαγικό κόσμο του θεάτρου!
Η συντονίστρια της ομάδας
Σαράφη Μαρία, ΠΕ02
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι από την παράσταση: https://youtu.be/sd8YzuE7LTk