
Πιάσε το χέρι μου, Θεά
ψυχή μου δώσε ρεύμα,
να γράψω μ’ έναν κεραυνό
πάνω σε μαύρη πλάκα
Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου οι μαθητές /τριες των τμημάτων Β1 και Β6 με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, Ζωή Τακαβάκογλου, Μάρθα Μερτσανίδου και Ελένη Δήλλιου, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα» από την ομάδα Μικρός Βορράς.
Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση που παρουσιάζει το γνωστό ομηρικό έπος μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. Τέσσερις ηθοποιοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, υποδύονται 30 ρόλους, ηρώων και θεών, αναπαριστώντας σημαντικές σκηνές από τις 24 ραψωδίες του έργου. Το παίξιμό τους βασίζεται όχι μόνο στις ερμηνευτικές τους ικανότητες αλλά κυρίως στις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις. Το σκηνικό και η ενδυμασία είναι απλή και λιτή. Η σκηνή όμως είναι γεμάτη από αντικείμενα, που είναι απαραίτητα για την αλλαγή των ρόλων. Αυτή η διαδικασία γίνεται γρήγορα και άμεσα, μπροστά στα μάτια των θεατών. Κοντάρια, παλτό, μπουφάν, μάσκες, περικεφαλαία, περούκα, πανό, ακορντεόν, πολεμικό παιχνίδι, όλα εξυπηρετούν τη θεατρική αφήγηση, αρκεί να αφήσει ο θεατής ελεύθερη τη φαντασία του.
Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Αρχαίο Θέατρο Άργους στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -Πρόγραμμα 2021-, ενώ συμμετείχε στο 30ο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Κάιρο, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Μετά το τέλος της παράστασης, ο κ. Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Μικρός Βορράς, μίλησε με τους μαθητές/τριες για την παράσταση και τους έθεσε διάφορα ερωτήματα σχετικά με το μήνυμα του έργου, τη χρήση των αντικειμένων, τους ήρωες.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση με τον σκηνοθέτη:
«Το θέατρο δημιουργεί μια μαγική σχέση, μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ηθοποιό που είναι πάνω στη σκηνή και στον θεατή που το βλέπει. Η ιδιαιτερότητα που έχει το θέατρο σε σχέση με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι ότι η επαφή ηθοποιού και κοινού είναι ζωντανή. Κατά τη διάρκεια της παράστασης τα βλέμματα , τη ανάσα μας, τη ενέργειά μας την προσλαμβάνουμε και την ανταποδίδουμε.
Όσον αφορά την Ιλιάδα ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, που χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια, για να το ολοκληρώσουμε. Είναι τρομερά δύσκολο από ένα έργο 16.000 στίχων, να αποφασίσεις ποιους θα επιλέξεις, να τους βάλεις σε μια ροή, που θα είναι απολύτως ευθύγραμμη και κατανοητή και να καταφέρεις να το παρουσιάσεις σε ένα κοινό τόσο απαιτητικό, όπως είναι οι έφηβοι».
Το μήνυμα του έργου
Όσον αφορά το έργο, υπάρχει ο πόλεμος , το αίμα, οι μάχες αλλά υπάρχει και αγάπη, διάθεση για συμφιλίωση, για ειρήνη. Πρόκειται για ένα έπος που έχει μέσα μεγάλες μάχες, αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το λάτρευαν οι αρχαίοι, ο επικός, ο ηρωικός του χαρακτήρας. Όμως μέσα εκεί είναι κρυμμένη η αγάπη, ο ανθρώπινος πόνος, η συντροφικότητα.
Η χρήση των αντικειμένων
Η επιλογή και χρήση των αντικειμένων έχει στόχο να αναπαραστήσει ένα μέρος από τον κόσμο του έργου, εξυπηρετώντας τη θεατρική αφήγηση. Για παράδειγμα τα κοντάρια, εκτός από πολεμικά όπλα, αναπαριστούν τον μικρό Αστυάνακτα, τα αθάνατα αγαπημένα άλογα του Αχιλλέα, τα τόξα του Απόλλωνα, τις πύλες του τείχους, τα γράμματα από τις ραψωδίες, τα ξύλα για τη νεκρική πυρά του Έκτορα. Το παιδικό παιχνίδι με τα στρατιωτάκια, τα καράβια και το τείχος παρομοιάζεται με το παιχνίδι που παίζουν σε όλο το έργο οι θεοί με τους ανθρώπους. Οι θεοί μεταχειρίζονται τους θνητούς σαν άθυρμα, δηλαδή παιχνίδι. Παίζουν μαζί τους, έχοντας το τεράστιο προνόμιο ότι αυτοί είναι ο αθάνατοι ενώ οι άνθρωποι είναι θνητοί.
Οι ήρωες
Οι μαθητές μίλησαν για τους ήρωες που συμπάθησαν στο έργο και κυρίως αναφέρθηκαν στην κωμική διάσταση που έδωσε στους θεούς ο σκηνοθέτης.
Εντυπώσεις των μαθητών από την παράσταση
Μου άρεσε πάρα πολύ η παράσταση! Τέλειοι ηθοποιοί! Λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα κοντάρια και τα μετέτρεπαν σε διάφορα αντικείμενα. Ήταν όλα μαγευτικά. Δεν ξέρω τι με εντυπωσίασε περισσότερο. Όλη η παράσταση ήταν υπέροχη. Αν πρέπει να ξεχωρίσω θα πω τον θάνατο του Πάτροκλου, τον θάνατο του Έκτορα και την αντίδραση της Ανδρομάχης.
Κατερίνα Λ.
Η παράσταση ήταν πολύ ωραία. Μου έκανε εντύπωση πως μπορούσαν να κάνουν γρήγορη εναλλαγή στους χαρακτήρες και στην εμφάνιση. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν υπέροχοι. Αν είχα τη δυνατότητα θα το έβλεπα ξανά!
Βασιλική Β.
Η παράσταση ήταν πολύ ωραία! Κατάλαβα πολύ καλύτερα τα γεγονότα και τις ραψωδίες της Ιλιάδας. Ένα σημείο που μου έμεινε είναι όταν ο Αγαμέμνονας έλεγε τα ονόματα όσων πήγαν στον πόλεμο της Τροίας και τον αριθμό των καραβιών που διέθετε ο καθένας. Επίσης, ένα άλλο σημείο ήταν όταν η Ήρα πήγε να ξεγελάσει τον Δία, που ήταν ο αγαπημένος μου ήρωας.
Ιωάννα Α.
Η παράσταση μου άρεσε και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος που παρουσίασαν τον θεό Δία και ότι κατάφεραν με λίγα κοντάρια να κάνουν τόσα πολλά πράγματα.
Θανάσης Γ.
Στην παράσταση μου άρεσε πολύ ότι υπήρχε έντονο κωμικό στοιχείο και ότι υπήρχαν σύγχρονα στοιχεία σε ένα έργο που είναι της αρχαίας εποχής. Επίσης, μου άρεσε που τους αντρικούς ρόλους τους έπαιζαν γυναίκες και το αντίστροφο. Ακόμη, οι ίδιοι ήταν και αφηγητές του έργου. Ένα ακόμη που μου έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος που παρουσίασαν τους θεούς.
Κατερίνα Γ.
Μου φάνηκε πολύ εντυπωσιακή η παράσταση. Ο Δίας που τον έπαιζε ο κ. Αλέξανδρος μου άρεσε περισσότερο από όλα! Γενικά, όλη η παράσταση ήταν πολύ ωραία!
Στέλιος Ι.
Μου άρεσε το γεγονός ότι, αν και το έργο είναι τραγικό, κατάφεραν να βάλουν κωμικά στοιχεία και να μας κάνουν όχι μόνο να στεναχωρηθούμε αλλά και να γελάσουμε. Επίσης, με εντυπωσίασε που οι ηθοποιοί, αν και ήταν τέσσερα άτομα, κατάφεραν να μας δείξουν όλους τους ήρωες του έργου και όλη την υπόθεση.
Αθηνά Β.
Η παράσταση μου άρεσε πάρα πολύ. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι αφηγούνταν την υπόθεση της Ιλιάδας όπως είναι και στο βιβλίο που διδασκόμαστε στο σχολείο, συνδυάζοντας και το χιούμορ. Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ είναι τα διάφορα πράγματα που γίνονταν τα κοντάρια. Το μόνο που μου έλειψε είναι ότι δεν μας έδειξαν καθόλου την Ελένη.
Άννα Κ.
Μου άρεσε πολύ η παράσταση και ο ρόλος του Δία ήταν ο αγαπημένος μου! Εκτός από αυτό με βοήθησε να κατανοήσω περισσότερο την Ιλιάδα.
Θωμάς Γ.
Μου άρεσε πολύ η παράσταση και συγκεκριμένα το σημείο που μπήκε στη μάχη ο Αχιλλέας και τους διέλυσε όλους.
Βαγγέλης Γ.
Η παράσταση ήταν πολύ ωραία. Με έκανε να καταλάβω την Ιλιάδα και θα μπορέσω να περάσω το μάθημα στις εξετάσεις! Το πιο αστείο ήταν ο Δίας με τις πλάκες του!
Αλέξανδρος Κ.
Μου άρεσε η συνάντηση του Έκτορα και της Ανδρομάχης, η ατάκα «Πάρη, που να σε πάρει», ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Αχιλλέας που έκανε όπλο το ακορντεόν.
Ραφαέλα Α.
Ήταν πολύ καλή παράσταση. Οι ηθοποιοί έπαιζαν πολύ αληθινά και με πάθος. Το έργο μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα την Ιλιάδα. Το απολαύσαμε και περάσαμε καλά!
Νίκος Γ.
Ομήρου Ιλιάδα από τον Μικρό Βορρά
Σκηνοθέτης: Τάσος Ράτζος
Ηθοποιοί: Νεφέλη Μπένου, Μαρία Ματσίκα, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Περισσότερες πληροφορίες για τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς: