
Η συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας είχε τη χαρά να επισκεφθεί την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Ελευθερίου – Κορδελιού, προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα περιβάλλοντος από τον κ. Στάθη Καϊτετζίδη, δημοτικό σύμβουλο και τέως Δήμαρχο Ελευθερίου – Κορδελιού. Ο κ. Καϊτετζίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για τηλεφωνική συνέντευξη, ωστόσο μας αιφνίδιασε ευχάριστα με την πρότασή του να μην περιοριστούμε σε μια τηλεφωνική επαφή αλλά να επισκεφτούμε τον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου και να μιλήσουμε διεξοδικά για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου μας.
Η συνάντηση έγινε στο Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας (ΘΕΠΑΝ), το οποίο ονομάζεται και Πάρκο του Αγίου Ανδρέα ή Πάρκο Κατσαντώνη. Αρχικά, η ομάδα ενημερώθηκε για το πάρκο, το οποίο ήταν χώρος των κοιμητηρίων της κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού μέχρι το 1986. Ακολούθησε περιήγηση στο χώρο, όπου υπάρχουν κτιριακές κατασκευές (ΚΔΑΠ, αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου, υπαίθριο θεατράκι, παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα, αναψυκτήριο, συντριβάνι) και το άγαλμα του ήρωα Κατσαντώνη. Σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος διεκδικείται από την Εκκλησία, ωστόσο ο Δήμος οραματίζεται τον εξωραϊσμό του πάρκου και την αξιοποίησή του αποκλειστικά για την αναψυχή των πολιτών.
Στη συνέχεια, οι μαθητές μπήκαν στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού δέχτηκαν ένα κέρασμα, πήραν τις θέσεις τους στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησε η ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου και κυρίως για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ. Ο κ. Καϊτετζίδης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των βιομηχανιών στην περιοχή, στην επέκτασή τους, στους άνισους αγώνες που έχει δώσει ο Δήμος απέναντι σε εταιρείες – κολοσσούς. Μίλησε για τις επιπτώσεις της μόλυνσης στη ζωή των δημοτών και έφερε ως παράδειγμα στατιστικά στοιχεία θανάτων ανάμεσα σε περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα αφορούν τη σύσταση μιας επιτροπής ειδικών, στην οποία έχει οριστεί πρόεδρος, με στόχο τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση συσκευών – συνολικά δέκα- σε διάφορα σημεία του Δήμου που θα μετρούν τους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για τις λεγόμενες «ηλεκτρονικές μύτες». Η καινοτομία της δράσης έγκειται στο εξής: όταν οι ρύποι θα ξεπερνούν το όριο ασφαλείας, τότε θα έρχεται ειδοποίηση στο κινητό των δημοτών. Επίσης, οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνουν την υπηρεσία, όταν διαπιστώνουν προβλήματα δυσοσμίας, ανεξάρτητα αν τα έχει εντοπίσει η συσκευή. Με αυτόν το τρόπο θα μπορούν οι δημοτικές αρχές να παρεμβαίνουν στις βιομηχανίες, αναγκάζοντας να σταματούν τις εργασίες τους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε πολλές φορές ότι χρειάζεται οι πολίτες να είναι ενεργοί και να μην μένουν παθητικοί σε πράγματα που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο αγώνας απέναντι στις βιομηχανίες πρέπει να είναι συνεχής και να στοχεύει στη σταδιακή απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Η δύναμη των εταιρειών δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δράση των πολιτών. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ αποτελεί ήττα και παράδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο η σειρά που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα είναι : ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και όχι το αντίστροφο, γεγονός που συμβαίνει σήμερα. Η συζήτηση συνεχίστηκε πάνω σε απόψεις που κατέθεσαν οι μαθητές.
Κλείνοντας, η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με έναν άνθρωπο που υπήρξε πρώτος πολίτης του Δήμου και διαθέτει βαθιά γνώση των συγκεκριμένων θεμάτων. Πέρα από την εμπειρία και τις γνώσεις του, αυτό που ξεχωρίσαμε στον κ. Καϊτετζίδη είναι η ευαισθησία του για το περιβάλλον, το αγωνιστικό του πνεύμα, οι πρωτοπόρες ιδέες του, η ευγένειά του και ο σεβασμός που δείχνει προς τους νέους. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι θεμελιώδη για κάθε άνθρωπο που αναλαμβάνει θέσεις διοίκησης.
Θα ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο με μια φράση που εξέφρασε με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση:
Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας…