Υγρότοποι της Θεσσαλονίκης από την Χατούδη Έλενα

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

από την Έλενα Χατούδη

   Οι υγρότοποι είναι από τους πιο πολύτιμους πόρους του πλανήτη. Είναι πλούσιοι σε βιοποικιλότητα και μπορεί να είναι φυσικοί (π.χ. εκβολές ποταμών, λίμνες κ.ά.) ή τεχνητοί (π.χ. αλυκές κ.ά.). Στην Ελλάδα αναφέρονται 411 υγρότοποι οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στους υγροτόπους που βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι αποτελούν πάντα έναν καλό προορισμό για εξόρμηση στη φύση!

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

ΚΑΛΟΧΩΡΙ

      Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

        Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παρότι βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου και δέχεται σημαντικές πιέσεις, είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου, καθώς φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου.

ΚΑΛΟΧΩΡΙ 2

   Συχνά καταφεύγουν στη λιμνοθάλασσα μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων, των γνωστών φλαμίνγκο, που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ

Ένας ξεχωριστός υδροβιότοπος της Β. Ελλάδας είναι η λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου. Έχει την ιδιαιτερότητα να συνδυάζει διαφορετικά είδη οικοτόπων ενώ παράλληλα προσφέρει την δυνατότητα μιας εύκολης ημερήσιας εκδρομής καθώς βρίσκεται μόλις σε  απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

 

ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ

  Η λιμνοθάλασσα απλώνεται συνολικά σε 3.772 στρέμματα και έχει σχήμα τετράγωνο. Είναι ενωμένη με αλμυρά έλη και χωρίζεται από τον Θερμαϊκό Κόλπο με μία στενή, αμμώδη λωρίδα ακτής. Το βάθος της είναι πολύ μικρό, ενώ γύρω της υπάρχει πλούσια χλωρίδα, με καλαμώνες, κρίνους της θάλασσας, βούρλα και ασφοδέλους.

Η ύπαρξή της είναι πολύ σημαντική καθώς λειτουργεί ως μεταναστευτικός σταθμός και ως τόπος εύρεσης τροφής για έναν μεγάλο αριθμό υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών. Χάρη στους πληθυσμούς τους, η λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου προσφέρει μοναδικές εικόνες.

ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ

        Η λίμνη Βόλβη είναι λίμνη της Μακεδονίας, βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης με απόσταση 35 χλμ. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Τριχωρίδα. Δίπλα της , σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βρίσκεται και η λίμνη Κορώνεία. Μαζί οι δύο λίμνες αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη».

ΒΟΛΒΗ

 

Η περιοχή αρχικά καλυπτόταν από την θάλασσα και η γέννηση της λίμνης Βόλβης προήρθε τεκτονικά. Η σημερινή γεωμορφολογία του χώρου διαμορφώθηκε πριν από 1.800.000 έτη, όταν ρήγματα στην προ-μυγδονική λεκάνη προκάλεσαν τη βύθισή της. Κατ” αυτό τον τρόπο διακόπηκε η επικοινωνία της με τη θάλασσα και δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίμνη, η λίμνη της Μυγδονίας. Οι τεκτονικές διεργασίες συνεχίστηκαν διοχετεύοντας πολλά από τα νερά της στον Στρυμονικό κόλπο. Όσα από αυτά έμειναν, περιορίσθηκαν στα βαθύτερα σημεία της λεκάνης σχηματίζοντας τις δύο μικρότερες λίμνες, την Κορώνεια και την Βόλβη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαθέτει στο εσωτερικό της λίμνης θερμές πηγές.

Η λίμνη Βόλβη διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα, που περιλαμβάνει 24 είδη ψαριών  (ανάμεσά τους το ψάρι λιπαριά που δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου) ενώ φημίζεται για το γριβάδι της. Επίσης φιλοξενεί και 245 είδη πτηνών, καθώς είναι και σημαντικός τόπος αναπαραγωγής των σταχτοτσικνιάδων και λευκοτσικνιάδων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης