Υλικά:
1 φλ. λάδι
1 φλ. μπύρα
1 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. κανελογαρίφαλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ)
Σιρόπι: 1 φλ. μέλι, 2 φλ. νερό
Γαρνίρισμα: καρύδια κοπανισμένα
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατέβουμε προσθέτοντας το αλεύρι μέχρι να είναι η ζύμη να είναι εύκολη στο πλάσιμο και μαλακή.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά για να είναι αφράτα.
Για το σιρόνι:
Βράζουμε το νερό με το μέλι για 5 λεπτά.
Όταν κρυώσουνε, τα σιροπιλαζουμε στο ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με κοπανισμλενο καρύδι.
(Συνταγή της Μαρκέλας Παντελαίου, Πάρος)