Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Στις 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, η καθιερωμένη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου αλλά, συνδυαστικά, και κάποιες άλλες εκδηλώσεις.

Αρχικά, είχε οργανωθεί μια μικρή τελετή βράβευσης δύο μαθητών, του Γκέραλντ Γκέκα και του Δημήτρη Νικηφοράκη, για τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα kick boxing εφήβων, που διεξήχθη στο Γιέσολο της Ιταλίας, και την κατάκτηση της πρώτης και ένατης θέσης, αντίστοιχα.  Ο προπονητής τους, ο κ. Τουρλάκης, μάς μίλησε για τη σκληρή προσπάθεια των δύο αγοριών, που οδήγησε τελικά στην επιτυχία τους, αλλά και για την αξία του αθλητισμού γενικότερα, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, προτρέποντάς μας να αθλούμαστε , επιλέγοντας το άθλημα εκείνο που μας αρέσει.

Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή του Σχολείου, κ. Παπαδάκη Σταμάτιο, στη σημαιοφόρο και στις/στους  παραστάτες για την παρέλαση της 28ης, καθώς και η απονομή αριστείων/βραβείων σε μαθήτριες/τές οι οποίες/οι διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις προηγούμενες τάξεις.

Στη συνέχεια, όλες/οι οι μαθήτριες/ές συμμετείχαμε στον εορτασμό της 28ης, ο οποίος έγινε ανά τμήμα. Στο δικό μας τμήμα, αφού παρακολουθήσαμε ένα, μικρής διάρκειας, βίντεο, σχετικό με τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, συζητήσαμε για αυτά. Πολύ ενδιαφέρουσες  και συγκινητικές ήταν οι αναφορές συμμαθητή μας στις ιστορίες και στα βιώματα που του έχει αφηγηθεί ο  παππούς του, ο οποίος συμμετείχε, ενώ ήταν σε πολύ μικρή ηλικία,  στα γεγονότα της Κατοχής. Ο συμμαθητής μας, κοινωνός ο ίδιος της ιστορικής μνήμης, κατάφερε να μας την επικοινωνήσει παραστατικά, αναδεικνύοντας τους αγώνες και τις αγωνίες των συμπατριωτών μας εκείνη τη σκοτεινή εποχή. Ο εορτασμός αυτός κάθε χρόνο είναι πολύ σημαντικός για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία αυτών των γεγονότων, των φρικαλεοτήτων και των κτηνωδιών που ένας πόλεμος επιφέρει, για να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη αλλά, ενδεχομένως και για να εμποδίσει εμάς και όλη την ανθρωπότητα από τα να επαναλάβουμε τα ίδια ολέθρια λάθη, γεγονός για το οποίο, ωστόσο,  η σύγχρονη ιστορική συγκυρία δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε…

Κείμενο Μηλιαρά Μαρία

Σκίτσα Κοκοσάλη Μαρία- Αικατερίνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης