Αλλάζω συνήθειες…βοηθώ το περιβάλλον !

Στις μέρες μας, είναι γνωστό ότι το περιβάλλον κινδυνεύει λόγω διάφορων καταστροφικών επιλογών και παρεμβάσεων του ανθρώπου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες απλές αλλά ωφέλιμες συνήθειες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, για να κάνουμε τη γη ένα πιο υγιές , φιλικό μέρος για όλα τα όντα που ζουν σε αυτήν:

1. Περιορισμός πλαστικών μιας χρήσης προϊόντων. Τα πλαστικά, για παράδειγμα τα καλαμάκια, χρειάζονται ως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν. Εναλλακτικές λύσεις είναι τα ανοξείδωτα καλαμάκια, αλλά και οι πάνινες τσάντες, οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού κτλ

2. Ανακύκλωση. Κατάλληλες για ανακύκλωση είναι όλες οι συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. Με την ανακύκλωση δεν εκλύονται στην ατμόσφαιρα διάφορα τοξικά αέρια και εξοικονομούνται πετρέλαιο και ενέργεια

3. Χρήση φίλτρου νερού. Για τη μείωση του πλαστικού είναι ωφέλιμη η χρήση φίλτρου νερού και παγουρίνων, πράγμα το οποίο είναι καλύτερο και για την υγεία.

4. Οικολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά. Σχεδόν όλα τα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε σήμερα επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη μας. Ας επιλέξουμε λοιπόν  να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα ή φυσικά προϊόντα όπως ξύδι, σόδα και πράσινο σαπούνι.

5. Μη χρήση ενεργοβόρων συσκευών. Σε μια χώρα όπου επικρατεί η ηλιοφάνεια δεν είναι απαραίτητη η χρήση στεγνωτήριου ρούχων, εκτός από τις βροχερές μέρες του χειμώνα.

6. Μείωση καυσαερίων. Eίναι πολύ ωφέλιμο όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία η μετακίνηση με τα πόδια ή το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ας ξεκινήσουμε σήμερα να αλλάζουμε συνήθειες που επιβαρύνουν το ΄΄σπίτι΄΄ όλων μας!!

Πηγές:

https://margaritaloli.gr/pos-na-apoktiseis-oikologiki-syneithisi/

http://users.uoa.gr/~nektar/science/environment/advices_to_protect_environment.htm

 

Αγγελιδάκη Μαρίζα