ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΄΄Burning Water΄΄

Μια ξεχωριστή χορευτική παράσταση με πολλαπλά επίκαιρα μηνύματα ήταν αυτή που είχα παρακολουθήσει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν λίγους μήνες. Η παράσταση ονομαζόταν Burning Water  και την χορογραφία, για το Μπαλέτο του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου της Ριέκα, είχε κάνει ο  διεθνούς φήμης χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης.

Το βασικό μήνυμα της χορογραφίας ήταν η  αγωνία της επιβίωσης και η σχέση αλληλεξάρτησης που έχουμε ο ένας με τον άλλο, αλλά και με την φύση, ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.  Κυρίαρχο στοιχείο το νερό. Καταπληκτικής δε έμπνευσης  η μετατροπή της ιδέας του νερού  σε σωματική κίνηση, με το χάος και τη γαλήνη να βρίσκονται σε διαρκή αλληλομεταμόρφωση. Το νερό παρουσιαζόταν ως οργανικό, φυσικό στοιχείο από την καταιγίδα ως τον απέραντο ωκεανό, με ό,τι αυτός περιλαμβάνει. ΄΄Στο έργο, μυθικά πλάσματα και ιστορίες, ναυάγια και ανθρώπινες καταστροφές που οδηγούν σε νέα ένστικτα επιβίωσης, όλα θραύσματα-υλικά, κυλούν ακατάπαυστα χωρίς ποτέ να παίρνουν τελική φόρμα΄΄, μας πληροφορούσαν οι οργανωτές. Πράγματι, επικρατούσα η έκφραση της αγωνιώδους και συνεχούς προσπάθειας   για επιβίωση.

Οι χορευτές του Μπαλέτου του Κροατικού θεάτρου, επέδειξαν άριστη τεχνική σε συνδυασμό με βαθιά εκφραστικότητα. Το επίπεδό τους ήταν πάρα πολύ υψηλό, και κατάφεραν να μας μεταφέρουν ακριβώς τα συναισθήματα καθώς και το μήνυμα του χορογράφου.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε την αξιοθαύμαστη δουλειά του μουσικοσυνθέτη της παράστασης, Ζυλιέν Ταρρίντ, που δημιούργησε αποκλειστικά για  την παράσταση ένα υπέροχο μουσικό έργο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο  Αντώνης Φωνιαδάκης, ο οποίος  άρχισε χορό σε μια μικρή σχολή στην Ιεράπετρα και έφτασε να έχει εργαστεί/συνεργαστεί με σπουδαίες Σχολές ανά τον κόσμο, εκπέμπει, με τις επιλογές του και την αγάπη του για την τέχνη του, ένα δυνατό μήνυμα με αποδέκτες τους νέους ανθρώπους: να διεκδικούν με πάθος αυτό που ονειρεύονται.

 

Πηγή:

https://www.artandlife.gr/heraklion/events/antonis_foniadakis_burning_water

Εμμανουέλα Φραγκάκη