Εργαστήρι Πληροφορικής για τα ΄΄Πεντόβολα, νέα γενιά’’

Η Πληροφορική στην υπηρεσία της Δημοσιογραφίας

Η Πληροφορική είναι η επιστήμη που μπορεί να συμβάλλει επικουρικά σε όλες τις ανάγκες της καθημερινότητάς μας, επιλύοντας προβλήματα και απλοποιώντας διαδικασίες, εξοικονομώντας έτσι για εμάς πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.

Την προσφορά της στη σχολική δημοσιογραφία ανέδειξε το εργαστήρι Πληροφορικής που με πολλή προθυμία πραγματοποίησε, σε δύο ξεχωριστές συναντήσεις, ο κ. Λαπιδάκης  Μιχαήλ* για τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, την Πέμπτη, 2 &16 Φεβρουαρίου.

Ο σκοπός του εργαστηρίου ήταν  οι ΄΄δημοσιογράφοι΄΄ μας να αποκτήσουν ή/και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε εργαλεία που τους είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικότερα στην εργασία τους  στην εφημερίδα μας αλλά και στις σχολικές τους απαιτήσεις γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, στην  1η  συνάντηση ο κ. Λαπιδάκης παρουσίασε δυνατότητες της χρήσης του επεξεργαστή κειμένου (word). Χρησιμοποιώντας ως βάση παρουσίασης ένα κείμενο εργασίας παλαιότερου μαθητή του Σχολείου μας, διατηρώντας προφανώς την ανωνυμία του και σεβόμενος έτσι τα προσωπικά δεδομένα του, συζήτησε με τις μαθήτριες τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε κατά τη συγγραφή ενός κειμένου, επισημαίνοντας το σωστό, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην προσθήκη εικόνων/φωτογραφιών σε κείμενο με πολλαπλούς τρόπους όπως και στην τοποθέτηση ενεργών συνδέσμων σε αυτό.

Στη 2η συνάντηση ο κ. Λαπιδάκης εστίασε σε τρόπους μετατροπής ηχητικού κειμένου σε γραπτό, χωρίς την απαίτηση της χρονοβόρου απομαγνητοφώνησης. Για να γίνει απολύτως κατανοητό κατέδειξε αναλυτικά τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας ένα ηχητικό αρχείο το οποίο μετέτρεψε  σε αρχείο γραπτού κειμένου. Επίσης, παρουσίασε τρόπους μετατροπής αρχείων pdf σε  επεξεργάσιμα αρχεία word καθώς και δημιουργίας κολάζ φωτογραφιών.

Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση στο πεδίο της Πληροφορικής, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητριών. Με λόγο απλό και κατανοητό και με πολλά παραδείγματα ο κ. Λαπιδάκης παρουσίασε, εξήγησε, έλυσε απορίες.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Λαπιδάκη για τον χρόνο και τον κόπο του να σχεδιάσει και να παρουσιάσει αυτό το τόσο ενδιαφέρον εργαστήρι.

*Ο κ. Λαπιδάκης Μιχαήλ είναι μαθηματικός στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, ενεργό μέλος του ομίλου Ηλεκτρονική Εφημερίδα΄΄Πεντόβολα, νέα γενιά΄΄,  με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, στον τομέα των εφαρμοσμένων μαθηματικών (numerical linear algebra), ενώ έχει υπηρετήσει το Δημόσιο Σχολείο από διάφορες θέσεις.