«Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία: ένα διαρκές διακύβευμα»
Στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, εκδήλωση τιμής για τη γυναίκα, με αφορμή την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία: ένα διαρκές διακύβευμα». Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Παιδαγωγική Ομάδα του Προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και συμμετείχαν σε αυτήν οι μαθήτριες/ές του Προγράμματος καθώς και ένα μέρος της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Σχολείου μας.
Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Σχολείου μας, κ. Δρακωνάκη, η οποία επεσήμανε τη σημασία της ημέρας αλλά και της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Στο πρώτο μέρος, οι μαθήτριες/ές του Προγράμματος, παρουσίασαν τη ζωή και το έργο σπουδαίων, επιδραστικών γυναικών της ανθρωπότητας, διαχρονικά, καθώς και ένα συγκινητικό δρώμενο, στο οποίο κάθε μέλος της ομάδας κρατούσε ένα μπαλόνι με ένα μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους. Στο τελευταίο μπαλόνι αναγραφόταν η προτροπή «Σπάσε τη σιωπή». Τα μέλη της ομάδας έσπασαν ταυτόχρονα τα μπαλόνια που κρατούσαν, δείχνοντας τη δύναμη που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του, που απλά πρέπει να τη συναισθανθεί έτσι ώστε να σπάσει τη σιωπή. Ακολούθως υπήρξαν ομιλίες σημαντικών προσώπων της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας μας, που τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, την ημέρα αυτή.
Αρχικά, προβλήθηκε ένα βίντεο της ευρωβουλευτή κ. Έλενας Κουντουρά, η οποία, μετά από μια σύντομη εισαγωγή, σχετική με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στην έμφυλη και στην ενδοοικογενειακή βία, και σε θέματα ισότητας των φύλων. Στάθηκε μάλιστα στη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού στις μέρες μας και κυρίως στην είσοδο της γυναίκας σε ανδροκρατούμενα, μέχρι πρότινος, επαγγέλματα. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, παρακινώντας τους νέους και τις νέες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς «η ψήφος μας είναι η δύναμη μας».
Σύντομο μήνυμα για την ισότητα των φύλων έδωσε ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Ηρακλείου κ. Αντώνης Φουντουλάκης, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γεωργία Μηλάκη αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας και στα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης που αυτές βιώνουν. Η Περιφέρεια Κρήτης θεσπίζει μάλιστα αυτοτελές γραφείο ισότητας για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών.
Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Φιλαρέτη Διαφέρμου- Χρονάκη παρουσίασε την ημέρα της γυναίκας ως μια υπενθύμιση από την ίδια τη γυναίκα για τους αγώνες που έχει κάνει για τα αυτονόητα δικαιώματά της ενώ παρατήρησε πως η ουσιαστική ισότητα έχει απόσταση να διανύσει. «Χρόνια πολλά στις γυναίκες αλλά και σε όσους αγωνίζονται για τα αυτονόητα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κ. Μαρία Βενυχάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Παν/μίου Κρήτης, εκ μέρους της Επιτροπή Ισότητας Παν/μίου Κρήτης, αποκάλεσε την ημέρα της γυναίκας ημέρα μνήμης για τους αγώνες της διατήρησης των δικαιωμάτων της στη σύγχρονη κοινωνία και της κατάργησης της έμφυλης βίας.
Σημαντικός αρωγός για τις κακοποιημένες γυναίκες στην πόλη μας είναι ο ομώνυμος Σύλλογος, στον ρόλο του οποίου αναφέρθηκε η κ Σταυράκη. Στον Σύλλογο, ο οποίος αριθμεί 124 μέλη, λειτουργεί 24ωρη γραμμή βοήθειας για περιστατικά ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας και κακοποίησης και παρέχει ξενώνα για τη γυναίκα και το παιδί. Η κ. Σταυράκη έκανε επίσης αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα αστικά και πολιτικά, στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά ενώ η συνάδελφός της και ψυχολόγος του φορέα, κ. Γερακάκη, τόνισε ότι η ανισότητα διευρύνεται μέσα από την κοινωνία και κυρίως την οικογένεια. Μίλησε επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους.
Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σε μια σπουδαία γυναίκα και επιστήμονα, την κ. Παπαδοπούλου Σουζάνα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην προσφορά της οποίας αναφέρθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκης, ο οποίος μάλιστα την ευχαρίστησε για το έργο της όλα αυτά τα χρόνια, η Σχολική Σύμβουλος Μαθηματικών κ. Περυσινάκη, για την οποία η κ. Παπαδοπούλου αποτελεί πρότυπο, αλλά και ο συνάδελφός της, κ. Τζανάκης που επεσήμανε ότι η εν λόγω Καθηγήτρια έχει κατακτήσει το Πανελλήνιο Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας ενώ ταυτόχρονα πορεύεται και ασκεί το έργο της με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα και αγάπη. Ο καθηγητής του Σχολείου κ. Λαπιδάκης, ο οποίος ήταν φοιτητής της, φανερά συγκινημένος, συνηγόρησε στο γεγονός της αδιάλειπτης, αθόρυβης, παρουσίας της κ. Παπαδοπούλου στον χώρο του Πανεπιστημίου, ακόμα και πολύ βραδινές ώρες. ΄΄Εγώ και οι συμφοιτητές μου, εργαζόμενοι μέχρι αργά, ξέραμε ότι ήταν κάπου εκεί, ακούγοντας μόνο τον ήχο από το μπαστουνάκι της…΄΄ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση της κ. Σουζάνας Παπαδοπούλου για όλα αυτά που έχει προσφέρει στην εκπαίδευση και στην επιστήμη των μαθηματικών. Η συγκινητική στιγμή απαθανατίστηκε με την κ. Παπαδοπούλου να πλαισιώνεται από τις/τους παρευρισκόμενες/ους πρώην φοιτήτριες/ές της. Η ίδια ευχαρίστησε το Σχολείο μας και όλες/ους όσοι/ες συνέβαλαν στην υλοποίηση του αφιερώματος αυτού ενώ συμβούλεψε τα παιδιά να αναζητούν τα ίδια τι τους αρέσει και να χαράζουν, με αυτόν τον γνώμονα, την πορεία τους.
Κατά γενική ομολογία, ήταν μια ενδιαφέρουσα και εξόχως συγκινητική εκδήλωση και φυσικά μια υπενθύμιση προς όλες και όλους να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας προς όφελος δικό μας αλλά και της κοινωνίας μας.
Βαλεργάκη Ελευθερία
Φωτογραφικό υλικό : Σοφία – Ανδρομάχη Ντηλ
Συνέντευξη της κ. Παπαδοπούλου Σουζάνας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης-αφιερώματος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία: ένα διαρκές διακύβευμα», που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας στις 8 Μαρτίου, προσκλήθηκε, ως τιμώμενο πρόσωπο, και ακολούθως βραβεύτηκε η κ. Παπαδοπούλου Σουζάνα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών του Παν/μίου Κρήτης, η οποία πρόθυμα παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη στη ΄΄δημοσιογράφο΄΄ μας Άννα Μαρία Σφακιανάκη.
Σ. Α.Μ.: Ο μικρός εαυτός σας είχε στο μυαλό του τι θέλει να ακολουθήσει;
Π. Σ. : Όχι. Μέχρι τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, σκεφτόμουν να ακολουθήσω τη φιλολογία. Αργότερα, ειδικά όταν άρχισα να έχω μάθημα γεωμετρίας στο σχολείο, θεωρητικής γεωμετρίας, τότε άλλαξα γνώμη, με τράβηξαν τα μαθηματικά.
Σ. Α.Μ.: Φανταζόσασταν, έστω ως φοιτήτρια, ότι θα διδάσκατε κάποτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλιστα διαγράφοντας μια τόσο σπουδαία πορεία;
Π. Σ. : Όχι, όχι. Ποτέ.
Σ. Α.Μ.: Μετά την αποφοίτησή σας, αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην αγορά εργασίας;
Π. Σ. : Όχι.
Σ. Α.Μ.: Και το ότι είστε γυναίκα επιστημόνισσα, σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο, όπως είναι αυτός της επιστήμης, σας δημιούργησε προβλήματα;
Π. Σ. : Όχι. Είχα την τύχη -που νομίζω ότι είναι απλώς τύχη, δεν ισχύει για όλους αυτό- να μην αισθανθώ ποτέ άσχημα σε χώρο που πραγματικά είναι ανδροκρατούμενος.
Είχα την τύχη να βρίσκομαι σε όλη την πορεία μου σε περιβάλλοντα που δεν μου δημιουργούσαν αυτό το πρόβλημα. Νομίζω ότι ήταν τύχη.
Σ. Α.Μ.: Και πώς είναι να είστε η πρώτη εκλεγμένη καθηγήτρια, πανελλαδικά, στο τμήμα των Μαθηματικών;
Π. Σ. : Φυσικά, είναι μεγάλη ικανοποίηση. Αλλά παράλληλα, δεν με ευχαριστεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες. Ότι δεν υπήρχαν τότε και ακόμα εξακολουθεί να μην υπάρχει τόσο αριθμός γυναικών στα μαθηματικά και στις άλλες θετικές επιστήμες.
Σ. Α.Μ.: Το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης σας αποδίδει τον τίτλο της ζωντανής έμπνευσης. Το νιώθετε αυτό, το συμμερίζεστε;
Π. Σ. : Ίσως, δεν ξέρω.
Σ. Α.Μ.: Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στις σύγχρονες γυναίκες, με αφορμή τη σημερινή μέρα;
Π. Σ. : Να προσπαθούν. Να συνειδητοποιήσουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και να το επιδιώκουν προσπαθώντας να παραβλέπουν και να αντιδρούν στις δυσκολίες που παρουσιάζονται.
Σ. Α.Μ.: Οπότε έτσι σταδιακά ίσως πάψει ο χώρος των επιστημών να είναι ανδροκρατούμενος, σωστά;
Π. Σ. : Ναι. Ελπίζω σιγά σιγά να πάψει να ισχύει αυτό.
Σ. Α.Μ.: Σας ευχαριστώ πολύ.
Σφακιανάκη Άννα Μαρία