(Επι)κοινωνώντας με την Τέχνη της Αναγέννησης

Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli, 1445-1510), "Η γέννηση της Αφροδίτης" (1484), 1,75 x 2,79 μ., τέμπερα επάνω σε μουσαμά, Φλωρεντία, Πινακοθήκη Ουφίτσι.

Αντί προλόγου, διαβάζουμε στο Βιβλίο ΄΄Ιστορία της Τέχνης΄΄ (Γ΄ τάξης, επιλογής):

΄΄Η  «Αναγέννηση» είναι ένα  πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε κατά το 15ο και το 16ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Γνωρίσματα της Αναγέννησης είναι η εμπιστοσύνη στη λογική ικανότητα του ανθρώπου, η διεύρυνση των γνώσεων, η εμφάνιση μεγάλων κοινωνικών αλλαγών και νέων αντιλήψεων σε σχέση με εκείνες που επικρατούσαν την προηγούμενη εποχή, δηλαδή το Μεσαίωνα.

Η τέχνη αποδεσμεύτηκε από τον θρησκευτικό δογματισμό, και η ομορφιά του πραγματικού κόσμου ήταν πλέον το νέο πεδίο της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Ο άνθρωπος και ο χώρος γύρω από αυτόν αποτέλεσαν το κεντρικό σημείο αναφοράς των καλλιτεχνικών μελετών της Αναγέννησης. Ο καλλιτέχνης επιδίωκε να αναβιώσει, μέσα από την τέχνη, το μεγαλείο της αρχαιότητας. Η στροφή στην αρχαιότητα έμεινε γνωστή με τον όρο «Ανθρωπισμός» (Ουμανισμός).

Την εποχή της Αναγέννησης οι καλλιτέχνες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν με αντικειμενικό τρόπο το ωραίο, την αρμονία και τη χάρη. Θεωρούσαν ότι οι ιδιότητες αυτές αντανακλούν τα χαρακτηριστικά του πραγματικού κόσμου και του τελειότερου δημιουργήματος της φύσης, δηλαδή του ανθρώπου.

Πηγή:

Τόσο η εικόνα όσο και το κείμενο ελήφθησαν από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/4706/Istoria-tis-Technis_B-G-EPAL_html-apli/index10.html

 Η δημοσιογραφική ομάδα του 5ου ΓΕΛ

 

Παρουσίαση του  Renaissance project

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του Σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κ. Ελένης Δασκαλογιαννάκη,  ασχολήθηκαν  με  την Αναγεννησιακή τέχνη. Την παρουσίαση του project  ανέλαβε η μαθήτρια Κυρλάκη Εμμανουέλα.

΄΄Εμείς, οι μαθητές/τριες της Β’ λυκείου είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε, να σκεφτούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσω μίας εργασίας για το μάθημα των αγγλικών, με θέμα την Αναγεννησιακή τέχνη. Δείτε παρακάτω τις παρουσιάσεις μας και μάθετε για τα εξαιρετικά έργα τέχνης, για τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης και νιώστε τον θαυμασμό μας για την τέχνη η οποία θα μείνει στο μυαλό των ανθρώπων για αιώνες΄΄.

΄΄We all, B’ class’ students had the opportunity to discover, feel and analyze art masterpieces from the Renaissance period through a project for English class. Take a look at the presentations below and learn about magnificent paintings, amazing facts about Renaissance artists and feel our admiration about art that everyone will remember for centuries΄΄.

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορούμε να απολαύσουμε την ενδιαφέρουσα εργασία των συμμαθητών/τριών μας

https://padlet.com/daskalogi/renaissance-art-and-artists-e6c4uma69y5d80n5

(Μπορείτε να αφήσετε ένα θετικό σχόλιο στις αναρτήσεις των συμμαθητών/τριών μας)