Εκπαιδευτική εκδρομή στο οχυρό Ρούπελ

roypel 3b

 

Εκπαιδευτική εκδρομή στο οχυρό Ρούπελ στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Γ΄ Γυμνασίου διοργάνωσαν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Παρασκευαΐδου και κ. Λιόρα.

Το οχυρό Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα «Γραμμή Μεταξά». Τα οχυρά είχαν αρχικά σχεδιαστεί με σκοπό την απόκρουση αιφνιδιαστικής επίθεσης από τη Βουλγαρία. Μετά την ανάληψη της αρχηγίας του ΓΕΣ από τον Αλέξανδρο Παπάγο σχεδιάστηκε και η δυνατότητα χρήσης των οχυρών ως τοποθεσίας αντίστασης ολόκληρης της στρατιάς και ως ορμητηρίου για την ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας προς τη Βουλγαρία.  Το οχυρό Ρούπελ ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα οχυρά της «γραμμής Μεταξά», εκτεινόμενο σε μέτωπο 2.500 μ. Περιλάμβανε 123 ενεργητικά σκέπαστρα, το ανάπτυγμα των υπόγειων χώρων ήταν 1.849 τ.μ., ενώ οι στοές συγκοινωνίας ανέρχονταν σε 4.251 μ. και το σύνολο της φρουράς ήταν 1.500 περίπου άνδρες.

roypel 2b

Όπως μαθαίνουμε από τη μαθήτρια της Γ΄ τάξης Ζωή Καραποστόλου, η ξενάγηση, που έγινε από στρατιώτη που υπηρετούσε τη θητεία του στο οχυρό,  περιλάμβανε  φωτογραφικό υλικό και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν στο οχυρό και να θαυμάσουν τις υπόγειες στοές του.

Εντύπωση στους μαθητές έκαναν τα εξελιγμένα, για την εποχή, κτίσματα, που βοηθούσαν στην αποτελεσματικότερη άμυνα του οχυρού.

roypel 1

Η βιωματική αυτή εκδρομή βοήθησε σε υψηλό βαθμό τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το μάθημα και την καθημερινότητα των στρατιωτών.

Από τις μαθήτριες της Β΄ Τάξης Κυρατζή Χριστίνα και Λογοθέτη Ειρήνη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης