Η σχολική μας γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

20191025_093658[1]

Tην Παρασκευή 25/10/2019 έγινε η σχολική μας γιορτή στην Κατακόμβη του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στα τέλη του Οκτώβρη η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους το 1912, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 αλλά και την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Οκτώβρη του 1944.
Η σχολική γιορτή μάς μετέφερε στο κλίμα της εποχής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου με τη συνδρομή ενός θεατρικού. Συγκεκριμένα, στη σοφίτα ενός διαμερίσματος ένα κορίτσι της εποχής μας μαζί με τον φίλο της ανακαλύπτει την ψυχή του παππού της, που πολέμησε το 1940, μέσα από τα πολεμικά ενθύμια που ίδιος είχε φυλάξει μέσα σε ένα μπαούλο. Η εγγονή συναντά τον παππού της και παράλληλα η σύγχρονη ιστορία συναντά το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας ανακαλύπτοντας ότι : «Μονάχα εκείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ΄χει μεθαύριο μερτικό στον δικό του ήλιο». Στη διάρκεια της γιορτής διαβάστηκαν κείμενα του Οδ. Ελύτη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Γ. Μπεράτη, του Αρ. Μπαλατσού, ιδιωτικές επιστολές και εφημερίδες της εποχής του πολέμου. Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου μας, καθώς με τις μελωδίες και τα τραγούδια τους μας μετέφεραν στο κλίμα της εποχής.
Υπεύθυνες της σχολικής γιορτής ήταν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Πέτσα Αναστασία, η Φιλόλογος Γώτσιου Φερονίκη και η καθηγήτρια μουσικής Ιορδανίδου Σοφία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης