Στον θάλαμο σωματιδίων της αιθαλομίχλης…

2

Στον θάλαμο σωματιδίων της αιθαλομίχλης βρίσκεται η χώρα μας και κυρίως τα μεγάλα αστικά της κέντρα. Πράγματι, φαινόμενο των τελευταίων  τριών  χρόνων είναι η αιθαλομίχλη. H αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου και είναι διαφορετική μορφή ρύπανσης από  το φωτοχημικό νέφος, το οποίο έχει ως αιτίες τη ρύπανση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης των τροχοφόρων οχημάτων και τις εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανίες.

noname (4)

Η αιθαλομίχλη εμφανίστηκε  στη χώρα μας το 2012 και φέτος  - σύμφωνα με τις μετρήσεις –  μάς επισκέφτηκε κατά ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Ο λόγος εμφάνισής της είναι  η καύση ξύλου και κάρβουνου εξαιτίας της αδυναμίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού να προμηθευτεί πετρέλαιο, καθώς η τιμή του δεν είναι πλέον προσιτή λόγω του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσής του.

Σύμφωνα με τα παραπάνω  η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας «πνίγονται από την αιθαλομίχλη» και  οι ειδικοί προειδοποιούν για τους σοβαρούς μακροχρόνιους κινδύνους που προκαλεί στη Δημόσια Υγεία το φαινόμενο. Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

noname (3)

Εκτός όμως από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην αέρια ρύπανση. Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα, προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά, όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών, έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

Γι΄ αυτό ο  Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η αιθαλομίχλη στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες, καλώντας τους υπεύθυνους  να βρουν λύση, πριν καούν ζωντανοί στα μαγκάλια δεκάδες άνθρωποι, πριν νοσήσουν εκατοντάδες πολίτες και πριν υποτροπιάσουν χιλιάδες ασθενείς.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης στο σύνολο του πληθυσμού με βάση την υπάρχουσα  - κατά περίπτωση – οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία.

 

                                                                                                        Κρυσταλλίδου Νεφέλη, Κώστογλου Ανθή, Νάτσιου Ηλιάνα, μαθήτριες της Β΄τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης