O «Φον Δημητράκης» στον Εύοσμο

noname

   Τον «Φον Δημητράκη»  θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Τέχνης Ευόσμου σε σκηνοθεσία του Σπύρου Αλεξανδρίδη. Πρόκειται για τη μεταφορά στη σκηνή του κορυφαίου έργου του Δημήτρη Ψαθά, που γράφτηκε το 1946 μέσα στην περίοδο της κατοχής και αποτελεί μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σ’ ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για την εξουσία.

   Υπόθεση του έργου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942.Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής,ο οποίος μέσα στην Κατοχή βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει Υπουργός, συνεργαζόμενος όμως με τους Γερμανούς. Από την άλλη, μέσα στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένειά του  - σε αντίθεση με εκείνον – αποτελείται από πατριώτες, ο γιός του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδερφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα και αγωνιστής ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, απ’ όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες στο βουνό πίσω από την πλάτη του. Ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα, μέχρι που έρχεται η στιγμή να πάρει μία μεγάλη απόφαση…

Πίσω από την  έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το εξής δίλημμα, αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον.

Πατήστε εδώ για να δείτε video  από τις πρόβες της παράστασης.

Συντελεστές της παράστασης :

Σκηνοθεσία : Σπύρος Αλεξανδρίδης

Σκηνικά : Σπύρος Αλεξανδρίδης, Θανάσης Λαδάς, Μάρθα Ιωακειμίδου, Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπουργουτζίδης

Ηθοποιοί :

Σπύρος Αλεξανδρίδης (Δημήτρης Χαρίτος)

Μαρία Χριστοφορίδη (Μαρία Χαρίτου)

Μάρθα Ιωακειμίδου (Άννα Χαρίτου)

Γιάννης Άτσαλας (Λεωνίδας Χαρίτος)

Κώστας Νένδος (Μανώλης Ζαρλάς)

Θανάσης Λαδάς (Ιωάννης Μαρμαράς)

Μαρία Ξανθοπούλου (Φωφώ)

Ιωάννα Παπατόλιου (Ιουλία)

Νίκος Παπαδόπουλος (Χωροφύλακας)

Χρήστος Μπουργουτζίδης (Σεραφείμ)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης